Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı Taşınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı Taşınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kümülatif gelir vergisi matrahı çalışanların gelir vergisi hesaplanırken gelir vergisi matrahından hangi vergi dilimi üzerinden kesinti yapılacağını tespit etmekte kullanılır. Kümülatif gelir vergisi matrahı ilgili ayın gelir vergisi matrahına yılın başından beri gelen gelir vergisi matrahlarının toplamlarının eklenmesi ile bulunur. Yani bir çalışanın mayıs ayı kümülatif gelir vergisi matrahı; ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayı gelir vergisi matrahlarının toplamı sonucunda bulunur.

Gelir vergisi hesaplaması ve ödenmesi işverene ait olmasına rağmen yıl içerisinde işyeri değişikliğinde kümülatif gelir vergisi matrahının taşınması işçinin kendi sorumluluğundadır. Kümülatif vergi matrahı yeni işyerine taşınmaz ise arada oluşacak gelir vergisi farkını çalışanın ilgili vergi dairesine bildirmesi ve bu farkı ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde hesaplanacak vergiyi ve ödeme gecikme cezası ile çalışandan tahsil edilir.

Ancak pek çok kişi kümülatif gelir vergisi matrahını yeni işyerine taşımadığı için yahut taşırken bazı önemli hususlara dikkat etmediği için problem yaşayabiliyor. En dikkat çekilmesi gereken noktalardan birisi ise işçi yeni geçtiği işyerine kümülatif gelir vergisi matrahını taşısa bile söz konusu taşıma işleminin gerçekleştiği yılı takip eden yılın mart ayında ücret beyanında bulunmaları gerekir. Yani kümülatif gelir vergisi matrahını yeni işyerine taşınması yalnızca fark vergisi ödenmesi ve vergi ziyaı cezasından kurtulma noktasında önemli. Çalışan kümülatif gelir vergisi matrahını yeni işyerine taşısa da taşımasa da ücret beyanında bulunma sorumluluğu devam eder.

Ayrıca çalışanın talep etmesi ve işverenin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak kesintiye tabi tutulabilir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir