Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması
Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Aylık maktu çalışanlarda eksik gün olması durumunda prim günü ile ilgili akıllarda bazı soru işareti oluşmaktadır.

Sosyal güvenlik açısından prim günü; Sigortalıların ay içinde prim almaya hak kazandıkları gün sayısıdır. Ay içinde tam çalışılması halinde ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın, prim günü 30 olarak dikkate alınmalıdır. Ay içinde eksik günü ya da ay içinde işe giriş-çıkış varsa burada parmak hesabı olarak hesaplama yapmak devreye giriyor.

Ay içinde eksik gün varsa çalıştığı gün sayısı ile eksik gün sayısı toplamı 30 olmalıdır. Ayın ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ayın kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır. Yani, sigortalının işe girdiği günden önceki gün sayısı, o aydaki toplam gün sayısından düşülür. 

Örnek 1: Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan sigortalının, 2024/Mart ayında 3 gün istirahatli bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 31 – 3 = 28 olacaktır.

Örnek 2; sigortalının işe girdiği ay 30 gün çekiyorsa ve sigortalı ayın beşinde işe girmişse, 30 – 4 = 26 gün üzerinden bildirilir. Eğer ay 31 gün çekiyorsa ve ayın ikisinde işe girmişse, 31 – 1 = 30 gün olarak bildirilir

Örnek 3: 

-31 gün çeken ayda 1 gün raporlu olan sigortalının;

Prim ödeme gün sayısı 31-1=30 olacağından, 

Prim ödeme gün sayısı “30” gün olarak bildirilecek ve eksik gün sayısı girilmeyecektir. 

Günlük Ücretle Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Çalışma ücreti günlük olarak belirlenen işçinin günlük ücretinin ilgili ayın kaç gün çektiğine bağlı olarak o aydaki gün sayısıyla çarpılması sonucu aylık ücreti hesaplanmaktadır. Günlük çalışan işçi ay içerisinde kaç gün çalıştı ise o gün kadar ücret alır.

Sözleşmesi günlük ücret üzerinden olan çalışanın prim günü; eksik günü olmaması durumunda ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün olarak hesaplanır. Yine 31 çeken aylarda 31 gün çalışıp 31 günün ücretini alsalar bile prim günü 30 olarak bildirilir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşletmelere Yapılan Denetimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İşletmelere Yapılan Denetimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İşletmelere Yapılan Denetimlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1 yorum

  1. Merhabalar,
    Pek çok kaynakta aylık maktu ücret ile çalışanların raporlu olduğu dönemlerde ücretlerinden kesinti yapılamayacağı belirtilmektedir. Burada anlatılana göre aylık ücret ile çalışanları raporlu olduğu günler için eksik gün girişi yapabiliyoruz. Bu iki durum birbiriyle çelişiyor. Aylık maktu ücret alan kişilerin raporlu olduğu dönemlerde ücret kesintisi yapılabilir mi? Örneğin aylık ücretli çalışanın doğum izninde ücret kesintisi yapılabilir mi?
    Teşekkürler.
    İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir