Çağrı Üzerine Çalışma Nedir?
Çağrı Üzerine Çalışma Nedir?

Çağrı Üzerine Çalışma Nedir?

İş sözleşmesi türlerinden biri olan çağrı üzerine çalışma, 4857 No’lu İş Kanunu’nun 14. Maddesine göre; ‘Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.’

Çağrı üzerine çalışma, kısmi süreli ve işverenin işçinin iş gücüne ihtiyaç duyduğunda çağırıp çalıştırdığı bir çalışmadır. Çağrı üzerine çalışmanın önemli bir unsuru çalışma sözleşmesi mutlaka yazılı olarak yapılmalı ve bu kısmi süreli sözleşmenin çağrı üzerine dayalı olması belirtilmelidir.

Çağrı üzerine çalışmada dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Sözleşmenin yazılı olması gerektiğini belirtmiştik. Yazılı sözleşmede çalışmanın, çağrı üzerine dayalı olması belirtildikten sonra haftalık, aylık veya yıllık çalışma süreleri belirtilmediği takdirde çalışma süresi haftalık 20 saat olarak kabul edilmektedir. İşçinin haftalık en fazla çalışabileceği süre ise 30 saattir.
  • Çağrı üzerine çalışan bir işçiye kısmi süreli bir çalışan sayıldığından, fazla sürelerle çalışma yaptırılamamaktadır. Herhangi ulusal veya dini bayramlar gibi resmî tatillerde normal süreli çalışan gibi izinli sayılmakta, bu tarihlerde çalıştığında ise normal süreli çalışan bir işçi gibi fazla mesai ücreti ödenmelidir.
  • Çağrı üzerine çalışmada işçinin o hafta içerisinde çalışması olsun veya olmasın işçi sözleşmede belirlenen ücrete hak kazanmış sayılır.
  • İşveren işçinin iş gücüne ihtiyaç duyduğunda, işçiyi aksi belirtilmediği takdirde en az 4 gün önce bilgilendirmelidir.
  • İş sözleşmesinde günlük çalışma süresi belirtilmedi ise işveren işçiyi günde en az 4 saat üst üste çalıştırmak zorundadır.
  • Çağrı üzerine çalışan bir işçinin ücreti ve yol-yemek tutarı gibi sağlanan sosyal yan hakları çalıştığı günlere oranla yapılmalıdır.
  • Çağrı üzerine çalışan bir işçinin kıdem-ihbar gibi tazminat hesaplamaları yapılırken, sadece çalışmaya geldiği tarihler baz alınmaz. Bunun yerine iş sözleşmesinin başlangıç ve bitiş tarihi baz alınarak, tazminat hakları bu doğrultuda ödenmelidir.
  • İşçinin yıllık izin hakkedişleri normal süreli çalışan gibi hizmet süresi üzerinden hesaplanmalıdır.
  • Çağrı üzerine çalışan işçilerin yasal bildirimleri çalıştığı gün üzerinden yapılmalıdır. Çalıştığı saat güne çevrilerek, o kadar günlük bildirim yapılmalı ve içinde bulunulan ayın kaç gün olduğu hesaplanarak çalıştığı gün sayısından çıkarılarak eksin gün sayısı bulunmalıdır. Çalışılmayan gün sayısı ‘06- Kısmi istihdam’ eksik gün nedeni ile bildirilmelidir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir