2023 Yılı Mali Tatil Uygulaması
2023 Yılı Mali Tatil Uygulaması

2023 Yılı Mali Tatil Uygulaması

Mali meslek mensupları olan serbest muhasebeciler veya mali müşavirler ile benzeri işlerde çalışanlar için her yıl mali tatil uygulaması yapılmaktadır. Bu işlerde çalışan kişiler kamu yükümlülükleri gereği yasal sürelere uyarak çalışma takvimi oluşturmaktadır. Yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin süresi mali tatil uygulamasıyla uzatılmaktadır. Böylece bu mesleklerde çalışanların dinlenme ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanmaktadır.

Mali tatil uygulaması, her yılın 1 Temmuz ile 20 Temmuz tarihleri arasındaki zaman içerisinde yapılmaktadır. Bu tarihlerde bildirilmesi gereken kamu yükümlülükleri, 5604 Sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun esaslarına göre ertelenmektedir.

2023 yılında 4 Temmuz Salı günü başlayacak olan mali tatil uygulaması 20 Temmuz Perşembe gününe kadar sürecektir. 4 Temmuz – 20 Temmuz arasını kapsayan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için son tarih mali tatili izleyen 7’nci gün sonuna kadardır. Dolayısıyla son günü, 4 Temmuz-20 Temmuz arasına denk gelen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için son tarih 27 Temmuz 2023 Perşembe günüdür.

21 Temmuz – 25 Temmuz tarihleri arasında yasal süresi sona eren yükümlülüklerin yerine getirilmesi için son tarih ise mali tatil bitimini izleyen 5’inci gün sonuna kadardır. Dolayısıyla son günü, 21-25 Temmuz arasına rastlayan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için son tarih 25 Temmuz 2023 Salı günüdür.

Tablo 1: Mali Yükümlülüklerin Son Günü

Yükümlülüğün Son Günü  Ertelenen Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi İçin Son Tarih  
Yasal Süresi 1 Temmuz ile 20 Temmuz Tarihleri Arasında Sona Eren Yükümlülükler  27 Temmuz 2023 Perşembe Günü
Yasal süresi 21 Temmuz ile 25 Temmuz Arasında Sona Eren Yükümlülükler  25 Temmuz 2023 Salı Günü

Vergi uygulamaları ile iş ve sosyal güvenlik uygulamaları kapsamında 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 Sayılı Kanun ve 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereği süresi içerisinde yerine getirilmesi gereken yükümlülükler mali tatil gereğince ertelenmektedir. Ertelenen yükümlülükler;

4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında

  • İdari para cezalarının son ödeme günü
  • İş müfettişlerince istenen belgelerin son ibraz günü

5510 Sayılı Kanun kapsamında

  • İş yeri Bildirgesi,
  • İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesi,
  • Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi,
  • İdari para cezalarına itiraz,
  • İdari para cezaları ödemesi,      
  • Prim ödeme süresi,
  • Prim borçlarına itiraz süresi,
  • Hizmet borçlanmaları ödeme süresi,
  • İş müfettişleri ve denetmenleri tarafından istenen defter ve belgelerin son ibraz günü

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında

  • İdari para cezalarının ödenme süresine ilişkindir.

Özel sektör işverenleri için 2023/Haziran ayına ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmesi süresinin son günü, mali tatil uygulama süresine denk gelmediğinden dolayı 26 Temmuz 2023 Çarşamba günüdür.

2023/Haziran ayına ait sigorta primlerinin son ödeme tarihi 01 Ağustos 2023 Salı günüdür. Prim ödeme süreleri mali tatil kapsamında olmakla birlikte prim ödeme son günü, mali tatil günleri dışındadır. Dolayısıyla sigorta primi ödemesine ilişkin bir uzatma söz konusu değildir.

Niteliği sebebiyle iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri mali tatil kapsamı dışında tutulmuştur. Bu nedenle iş kazası ve meslek hastalığı olması durumunda en geç 3 iş günü içinde bildirim yapılmasına dikkat edilmelidir.

SGK’ya bildirilmesi gereken İstirahat raporları ise her ayın en geç 23’üne kadar bildirilmelidir. Bu tarihte herhangi bir erteleme söz konusu değildir. Çalışma günü ya da hafta tatiline bakılmaksızın ayın 23’üne kadar istirahat raporlarının SGK E-vizite ekranlarında onaylanması gerekmektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir