İşyerlerinde Toplu İzin Kullanımı
İşyerlerinde Toplu İzin Kullanımı

İşyerlerinde Toplu İzin Kullanımı

Yaz aylarının ortalarına geldiğimiz bu günlerde özellikle üretim sahası bulunan işyerleri işçilerine toplu izin kullandırmaktadır. Bu tarz izinler genellikle yabancı sermayeli kuruluşlarda ya da İthalat-ihracat işlerini ihtiva eden işyerlerinde kullanılmakta ve çalışanlar arasında kimi zaman shut-down kimi zaman da toplu izin şeklinde adlandırılmaktadır. İşyerlerinde Toplu İzin Kullanımı ile ilgili İş mevzuatında belirtilen dikkat edilmesi gereken konulara bu yazımızda değineceğiz.

Yıllık İzin Hakkı Bulunmayan İşçi De Toplu İzinden Faydalandırılır

4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçiler, işe giriş tarihinden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olmak kaydıyla, işyerindeki kıdem süresi ve yaş koşullarına göre değişkenlik gösterecek şekilde yıllık ücretli izin hakkından yararlanırlar.

Yıllık izin süreleri asgari olarak aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Kıdem süresi,

  • 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara en az 14 gün,
  • 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara en az 20 gün,
  • 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara en az 26 gün

yıllık ücretli izin verilir.

  • Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4’er gün arttırılarak uygulanır.
  • 18 yaşında ve 18 yaşından küçük işçilere en az 20 gün yıllık izin verilir.
  • 50 yaşında ve 50 yaşından büyük en az 20 gün yıllık izin verilir.

Yıllık İzin İle İlgili Tüm Soru-Cevaplar İçin TIKLAYINIZ..

Yıllık izin sürelerine kısaca değindikten sonra toplu izin kullanımını kısaca açıklayalım. Toplu izin kullanımının yasal olup olmadığına dair siz değerli ziyaretçilerimizden birçok soru gelmektedir. Toplu İzin, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 10. maddesinde belirtilmiştir. İşveren veya işveren vekili Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir.

Burada vurgulamamız gereken husus, “işçilerin tümünü veya bir kısmını” hususudur. İşveren toplu izin kullanımını dilerse tüm işçilerini dilerse kısmen de olsa işyeri faaliyetinin hayati anlamda korunması ve devam etmesi adına bazı işçilerine toplu izin kullanımından tutabilecektir.

Yıllık Ücretli İzne Hak Kazanmayan İşçi De Faydalanabilir

Yıllık ücretli izne hak kazanmak için işyerinde en az 1 yıllık kıdem süresine sahip olmak gerekirken, toplu izin kullanımından işyerindeki kıdem süresi henüz 1 yılı doldurmamış olan işçiler de yararlanacaktır. Kıdem süresi dolduktan sonraki hak edilen yıllık izin süresi toplu izin süresi ile mukayese edilir ve bu süre kullanılan toplu izin süresi kadar, Kanunda asgari olarak belirlenen izin sürelerinden düşürülür.

Toplu İzin Kullanımında Amaç ve Hangi İşçiler Toplu İzin Kullanımı Dışında Tutulabilir?

Özellikle iklim şartları ile de ilişkilendirebileceğimiz dönemlerin toplu izin dönemlerine denk geldiğini hepimiz görmekteyiz. Çalışanların daha çok tercih ettiği ve iklim şartlarının da müsait olduğu “toplu izin” zamanı olarak belirlenen “Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu” çalışanların tatil yapabilecekleri süreler olarak da belirlenebilir.

Çalışanların tatil fırsatı olarak değerlendirilen bu dönemde işyerleri için de bazı fırsatlar vardır. Bunların başında işyeri temizliği, makine bakım onarım, işyerinin genel denetimi vb. durumları sayabiliriz.

Toplu izin dışında bırakılan işçileri ise yine aynı Yönetmeliğin 11. maddesinde görebiliriz. Yönetmeliğin ilgili maddesine göre; toplu izin uygulanması halinde işveren veya işveren vekili, işyerinin korunması, işyerindeki araç, gereç, donatım veya makinelerin bakımı, hazırlanması, temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması gibi zorunlu durumlar için yeter sayıda işçiyi toplu izin dışında tutabilecektir. Bu durumda olanların yıllık izinleri toplu izin döneminden önce veya sonra diledikleri tarihte verilecektir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı şu günlerde işverenler, çalışılmayan bu süreleri yıllık izinden düşebilir mi?

10 yorum

  1. İYİ GÜNLER İŞVEREN BİZİ RAMAZANDA İZNE ÇIKARACAKMIŞ BU DOGRUMU VEYA BU YASALMI 3.5 SENELİK CALIŞANIM

  2. merhaba

    bir işciye çalıştığı yerde en fazla ne kadar süreyle ücretsiz izin kullandırılır.

    • 2 çeşit ücretsiz izin var
      1-sadece doğum yapan kadınlara: doğumdan sonra 6 aya kadar izin
      2-yıllık iznini il dışında geçiren kadın erkek farketmez tüm işçilere 4 güne kadar yol izni

  3. MERHABA 15 TEMMUZ 2021 RESMİ TATİL AYIN 16’SI İTİBARİ İLE İZNE AYRILINCA YILLIK İZİNDEN KAÇ GÜN GİDER

    • 16 temmuz mesai günü. yılılk izninizden kaç gün yıllık izin aldıysanız o kadar gider, yıllık izin günleri bayram tatiline rastlarsa, rastlayan günler yıllık izin günü sayılmaz

  4. Mrb benim şuan 3591 günüm var bu aydanda 30 işgünü hakkım var peki 1 ay daha,mı bekleem gerekiyor .? Kıdem tazminatı alabilmek için

    • hayır beklemeniz gerekmiyor, temmuz ayı dahil edilince 3600 günü aşmış oluyorsunuz, işten çıkışınızı yaptırmadan önce “sgk’dan emeklilik için yaş dışında diğer şartları sağladı, kıdem tazminatı hak ediyor” yazısı alıp işveren verip ondan sonra işten çıkışınızı yapın

  5. Iyi gunler ben 7 yildir bir sirkette calisiyorum isyeri isi olmasina ragmen isinin ol.adigini bu sebebten oturu 5-6 mayis 2022 tarihlerinde toplu izin kulkandiracaklarini soyledi ben ucretli ve ucretsiz her ikisini kabul etmedim bi sebebten oturu hakkimda tutanak tutuldu.isyerinden kidem tazminatimi alip cikma gibi bi hakka sahipmiyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir