Kısa Çalışma Sona Erdiğinde Yapılması Gereken İşlemler
Kısa Çalışma Sona Erdiğinde Yapılması Gereken İşlemler

Kısa Çalışma Sona Erdiğinde Yapılması Gereken İşlemler

İş hayatında bir dizi değişikliğe neden olan salgının etkileri azalırken, normalleşme süreci de yavaş yavaş devreye girmeye başladı. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler için kuralların esnetilmesi, sokağa çıkma yasağının kapsamının daraltılması bu adımlardan bazıları. Normalleşme adımları çalışma hayatında da kendine yer buldu. Birçok iş yeri salgın sonrası süreçte tamamen evden çalışma modeline geçme kararı alırken, bazı firmalar da iş yerlerini açarak eski düzenine dönmeye hazırlanıyor. Bir de kısa çalışmasını sonlandırmak isteyen firmalar var. Kısa çalışma sona erdiğinde yapılması gereken işlemler bu yazımızın konusunu oluşturuyor.

Kısa Çalışması Sona Eren Firmalar Kuruma Bildirim Yapmalı mıdır?

Çalışma sürelerini azaltan ya da tamamen durduran firmalar, normale dönüş sürecinde ilk adım olarak kısa çalışma uygulamasını bırakıp, eski çalışma saatlerine dönmek istiyor. İŞKUR’a kısa çalışma için başvurmuş firmalar, başvururken kısa çalışmanın başlangıç ve bitiş tarihini Kuruma onaylattılar. Kurumun onayladığı sürenin bitiminde normal çalışmasına dönecek firmaların, herhangi bir işlem yapmasına gerek yok. Kısa çalışma bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erdiği için normal çalışmaya dönüş yapılabilir. Örneğin, nisan ve mayıs ayları için 2 aylık kısa çalışmaya başvurmuş bir iş yeri, 1 Haziran itibarıyla normal çalışmasına başlayabilir.

Kısa Çalışmasını Süresinden Önce Sona Erdirmek İsteyen Firmalar Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Başvurusunu iki aylık, üç aylık olarak yapan fakat kısa çalışmaya bu kadar süre devam istemeyen firmalar var. Peki, bu firmalar normal çalışma saatlerine dönmeden önce İŞKUR tarafında nasıl bir işlem yürütmeli?

Örneğin, nisan ayında, nisan-mayıs-haziran için kısa çalışmaya başvurmuş ve başvurusu İŞKUR tarafından onaylanmış bir perakendeci firma düşünelim. AVM’lerin 11 Mayıs itibarıyla açılmasıyla 11 Mayıs sonrası için kısa çalışmasını sonlandırmak isteyebilir. Veya mayıs ayının tamamında kısa çalışma başvurusu yapmış fakat mayıs ortası itibarıyla normal çalışma saatlerine geçmeye karar vermiş bir iş yeri olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken süre 6 iş günü. Onaylanmış kısa çalışması devam ederken, bu çalışmayı sonlandırmak isteyen iş yerleri, normal çalışmaya dönüş yapmadan en geç 6 iş günü önce İŞKUR’a yazılı olarak durumu bildirmelidir.  Dilekçede, kısa çalışmanın sona erip, normal çalışmanın başlayacağı tarihin bilgisi verilmelidir.

Bildirim sadece İŞKUR’la kısıtlı değil. Aynı zamanda çalışanların da, normal çalışmaya geçiş tarihi ile ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor. Burada da yine 6 iş günü kuralı geçerli. İşçilere en az 6 iş günü önce normal çalışmaya dönüş tarihi bildirilmesi gerekiyor. İş yerinde işçileri temsil eden bir işçi sendikası varsa, bildirim aynı zamanda sendika temsilcisine de yapılmalı.

İŞKUR’a kısa çalışmanın sona erdiği tarihi bildiren iş yeri, belirtilen bu tarih itibarıyla kısa çalışma hakkından yararlanamaz. Sonrasında kısa çalışmaya tekrar dönmek isteyen iş yeri olursa, Kuruma müracaat ederek başvuru sürecini yeniden başlatılmalı.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir