Kullanılmayan Yıllık İzin Parası Nasıl Hesaplanır
Kullanılmayan Yıllık İzin Parası Nasıl Hesaplanır

Kullanılmayan Yıllık İzinlerin Ücreti Nasıl Hesaplanır

Yıllık İzin Nedir?

Ülkemizde 4857 Sayılı İş Kanunu’na bağlı olarak çalışanların dinlenme hakkı 50. madde ile güvence altına alınmıştır. Personel, işyerinde işe başladığı günden itibaren en az 1 yıl çalıştığında yıllık ücretli izin hak edecektir. 1 yılın hesabına deneme süresi de dâhildir. Yani deneme süresi ile işe başlamış bir çalışan, yıllık ücretli izin hakkını deneme süresinin başladığı tarih olan işe başladığı tarih itibariyle 1 yılı doldurduğunda hak edecektir.

Yıllık İzin Hak Edişi ve Kullanımı

4857 Sayılı İş Kanununun 59. maddesinde, “iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.” şeklinde belirtilmiştir.

Sözleşme veya sözleşme eki niteliğinde olan ek sözleşmeler ile belirlenen son ücret, brüt ise son brüt ücret üzerinden, net ise son net ücret üzerinden hesaplama yaparak izin ücretinin ödenmesi gereklidir. Bu ücret hesabında, sadece çıplak ücret (asıl ücret) esas alınacak fazla çalışma, primler, hazırlama, tamamlama ve temizleme ücretleri ve sosyal yardımlar dikkate alınmayacaktır.

Kullanılmayan Yıllık İzinlerin Ücreti her türlü yasal kesintiye tabidir. Asıl ücrette hangi kesintiler yapılıyorsa izin ücreti de aynı kesintilere tabi olacaktır. Bu kesintiler, SGK işçi ve işsizlik primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisidir.

Avans İzin Uygulaması

İş Kanununda yer almayan, işverenin inisiyatifinde olan avans izin konusu, çalışanların, yıllık izin hak etmedikleri halde önceden yıllık izin kullanabilmeleri durumudur. Avans izin kullanan çalışanların işten çıkmaları durumunda, kullanılan izin gün sayısı ile orantılı olarak hesaplanan yıllık izin parası son ay (çıkış) bordrosunda kesinti olarak gösterilebilir fakat bu kanunen kesin ve doğru bir uygulama değildir. Çünkü işverenin kendi inisiyatifini kullanarak işçi hak etmeden yararlandırdığı avans yıllık izinlerin kesintiye söz konusu olmaması gerekmektedir. Bir başka açıdan işçi de henüz hak etmediği avans izin parasını işverenden talep edemez.

 Kullanılmayan Yıllık İzin Hakları Yanar mı?

Yıllık izinlerin hak edildikleri dönem için kullanılması esastır. Fakat farklı sebeplerden dolayı bir sonraki hizmet yılı için hak edilen izinler, anılan hizmet yılında kullanılmadıysa işçinin izin hakkı kaybolmayacak, devam edecektir. İşverenin ayrılan personeller için kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.

Örnek Hesaplama:

Brüt ücreti 2.500 TL ve toplam kullanılmamış izin gün sayısı 10 olan çalışanın işten ayrılması durumunda kullanılmamış yıllık izin parası aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

2.500/30*10= 833,33 TL (Brüt)

Son olarak, yıllık izin ücretine ilişkin zamanaşımı, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar. Zamanaşımı süresi ise 5 yıldır ve ödenmediği zamanlara ait olarak yasal faiz işletilecektir. Yani kullanmadığı izinlerinin ücreti işten ayrılırken ödenmeyen ya da eksik ödenmiş olan işçi, bu izin ücretine dair haklarını 5 yıl içinde işverenden talep edebilir.

İşçi Yıllık İzne Ayrılmak İstemezse ?

İşçi, yıllık izinlerini kullanmayarak, bu izinleri ücret ödemesi şeklinde talep etmesi sıkça karşılaşılan konulardandır. işverenler de işçinin izin hakkından vazgeçtiklerini beyanını dikkate alarak işçiye bu ödemeyi yapabiliyor. Bu kesinlikle yanlış bir uygulama olup, kazanılan ve dinlenme hakkı içerisinde yer alan yıllık izin hakkından vazgeçemezler. Sadece işten ayrılmaları durumunda kişi yıl içinde kullanılmayan izinlerinin ödemesini alabilir.

Kişi çalıştığı süre boyunca kullanmadığı izin parasını, hali hazırda çalışması devam ederken işverenden talep edemez.

Hangi Durumlarda İzin Parası Ödenmez?

Kişilerin kendi isteği veya işveren tarafından çıkarılması nedeniyle iş fesihlerinin akdi söz konusu olduğu her durumda ayrılan kişinin içeride bulunan çok hakkedilmiş tüm izin paralarının ödenmektedir. Kullanılmayan izin paraları işçinin haklı nedenle derhal işten çıkarıldığı durumlarda bile hesaplanarak işçiye ödenir.

Son olarak bordro açısından, izin parasının veya kullanılmayan yıllık izin ücretinin, işçilerin çıkış bordrolarında ilgili başlık altında ve ayrıca gösterilmesinde fayda vardır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşveren Avans Ödemek Zorunda mı?

İşveren Avans Ödemek Zorunda mı?

Avans nedir, kaç çeşit avans bulunuyor, işveren hangi avansı vermek zorunda? Hepsi ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

71 yorum

  1. Merhaba maaşım 7649 tl evlilik nedeniyle işten ayrılıcam 37 gün iznim var . İzin parası ne kadar alırım

  2. İyi Sana o kadar para vermişler daha 2 işlemi yapamıyorsun… Bence hic ayrılma kal orda yoksa aç kalırsın…

  3. hayır 7649 tl para alıyor ama yıllık izninin ücretini hesaplayamıyor 😀 allahım nasıl bi adalet

  4. Mrb ben çeyrek part olarak çalışıyorum ve 28 gün yıllık izin hakkım var ham 460 lira maaş alıyorum işten ayrılınca ne kadar yıllık izin ücreti alabilirim

  5. aydın altınkeser

    kolay gelsin
    ben 03.01.1977 doğumluyum işten cıkarıldım işe giriş tarihim 05.11.2012 işten çıkış tarihim 23.01.2018 dir benim yıllık izin hakkım varmıdır 2018 yılı olarak bir ücret alacağımız varmıdır tşklr..

  6. merhaba kendi istedigimle işten ayrılmak istiyorum 21 yıldır calışıyorum gecmiş yıllarda eksik izin kullandım (1 yıl icinde 10 gün) kullandığım izin dışında kalan izinlerimin parasını alabilirmiyim işverenden

    • yıllık izin ücreti, işçinin işten nasıl ayrıldığına göre ödenip ödenmeyen bir alacak değildir. Çalıştığı süre zarfında izinlerinin tamamını kullanmayan ve işten ayrıldığında yıllık izin ücreti hak eden işçiye, hesaplanan tutarın derhal ve şartsız olarak ödenmesi gerekir.

      • Merhaba ben evlilik sebebi ile işten ayrılmak istiyorum. İşe giriş tarihim 28.06.2017 çıkış tarihini de 29.06.2018 olarak yaparsam evlilik tazminatı ve kullanmadığım yıllık izin parasını alabilirmiyim

        • 1 seneni doldurduğun için bütün haklarını evlilik sebebi ile çıktığında alabiliyorsun. dikkat et bazı firmalar evleneceğini bilirse erken çıkışını yapabilirler. anlaşmalı 😉

  7. merhaba 21 yıldır aynı işyerine calışmaktayım Kendi istedigimle isten ayrılacam gecmiş yıllarda olan izinlerimi eksik kullandım (1 yıl icinde 10 gün) kalan izin paralarımı alabilirmiyim?

  8. İyi akşamlar bişey soracaktım size ben 18 mayısta işten çıkarıldım ve 6 günlük yani bir haftalık senelik izinim kalmıştı bu bir haftalık izin parasını çalıştığım şirketten alabilirmiyim ve kaç tl alabilirim bir haftalık senelik izin parası acaba

  9. Merhaba ben evlilik sebebi ile işten ayrılmak istiyorum. İşe giriş tarihim 28.06.2017 çıkış tarihini de 29.06.2018 olarak yaparsam evlilik tazminatı ve kullanmadığım yıllık izin parasını alabilirmiyim

  10. Merhabalar doğum izni nedeniyle 04.11.2017 eşim ücretli 4 ay izne ayrıldı.bide 2017 yılı itibariyle 40 günde ilave geçmişten yıllık iznimiz vardı, izin de ekledik.04.2018 gibi iznimiz bitti.Ardından çocuktan dolayı.6 ay ücretsiz izin için talepte bulunduk.ancak 2 ay kullandıktan sonra işten ayrılmaya karar verdik.Asıl soru 2018 yılı için izin yüklemesi oldu.bu izin yüklemesini isten kıdem tazminatla birlikte.talep etmemiz gerekir mi …iyi günler

  11. 4.5 yıldır bir şirkette part time çalışıyorum. ayda 120 saatten fazla çalıştığım oldu ama bu mesai olarak gösterilmedi. Ek olarak hafta 30 saatten ve 4 günden fazla da çalıştığım oldu. Bu durumda iş akdinin kıdemiyle beraber feshine hakkım olur mu? Kıdem alacağım durumlarda da son brüt ücret x 4 yıl oluyor sanırım kıdem. 30 gün yıllık iznim var. son brüt ücretim fiili çalışmada 100 TL denk gelse de yıllık iznim de brüte katılır mı?

    • GÜNLÜK ÜCRETİNİ BRÜT OLARAK
      100X30 GÜN=3000 (BRÜT) İZİN ÜCRETİ

      KIDEM TAZMİNATINI DA TAM ÜCRETİNİN BİLGİSİNİ TAM BİLMEDİĞİMİZ İÇİN YORUM YOK

    • 1- özel şirket işten ayrılmadan vermezler
      2- fazla mesayi yaptıgını ıspatlaya bilecegin kamera kayıt veya bir bodro kayıt belgen varmı.
      3-mahkemeyye vermeden işveren sözleşmene dayanarak hakkını vermezse mahkeme kesin faiziyle verir.

  12. Belediye işçisiyim 300 günlük izin hakkım var ayrılma durumunda bunlar ödenirmi ödenirse nekadar zamanda ödenir

  13. Merhaba kolay gelsin benim sorunum şu yıllık izin kullanmak istiyorum fakat bana yıllık izinimi kullandırmıyorlar verirlersede çok zor veriliyor 5 gün olarak veriliyor kalan yıllık iznimi paraya çevirtirebilirmiyim ve bunu yıl içerisindemi bildirmeliyim

  14. Merhaba;

    Doğum tarihim 16/11/1974.
    İşe giriş tarihim 10/03/2010.
    Tahmini çıkış tarihi;10/11/2018
    Kullanmadığım izin gün sayısı 110 gün.
    Brut maaşım;4.618 tl.

    Yardımcu olabilecek biri var mı acaba?
    Nasıl bir rakam çıkacak.

  15. Merhaba,
    kullanılmayan yıllık izin günlerini hesaplarken mesela 30 gün izin hakkım var işten ayrılıyorum işyerindede hafta sonu tatili izinden düşmediği için kalan izin günlerime eklenirmi değerli bilgilerinizi rica eder iyi günler dilerim.

    • It kanununda calişma günü 6 gündür. Işveren bunu kısaltıp 5 güne cekebilir. Izinler de ise pazartesiden c.tesiye alir pazar eklenmez

  16. Mrb. Mart ayinda evlilik nedeniyle isten ayrilicam bu seneki yillik izin gunlerin ucretlerini alabilirmiyim bunu ogrenmek istiyorum.

  17. 14 senedir çalışıyom yıllık izin param nekedar yapar tşkler

  18. Merhaba 4yil 11 ay biryerde calistim gecmis 4 yilin izinini kullandim yillik izinime 1 ay kala isten cikarildim 11 ayin yillik izin ucreti alinabilirmi

  19. 300 gunluk izin 21yilda olusur zor alirsin

  20. Mrb ben 2017 2018 izin hakkim var 2019 ocak 4 çıkış yaptım bana 2019 izin parasimi verilir yoksa 2018 verilir bir dönüş yapar saniz sevinirim

  21. kolay gelsin 13 senedir çalıiyorum 02 /02/2005 işe giriş 16 temmuz 2018 de emekli oldum 17 temmuz da tekrar işe emeklı olarak işbaşı yaptım 18 ocak 2019 da kağıt imzalıyarak ocak sonuna kadar maaşımın işleyeceğini ondan sonra çıkmış olacağımi .daha önceki birikmiş izin paramı alacağım söylendi.tazminatımı 16 temmuzda aldım.son 1 yılın izin parasını alabilirmiyim bunu ödemiyeceklerini ima ettiler.6 aylık çalışmam olduğu için 14 gün ihbarımı ekleyince 1şubat akşamı itibariyle izin haketmiş olmuyomuyum bunu başka türlü nasıl alabil,rim.18 ocak +14 gün ihbar 1 şubat oluyor

  22. Ben 31.01.1990 da ışe başladım şuan emekli oldum 381 gün izinim çıkmış benim yıllık izin hakkım 35 gündür bukadar izinde toplam alacağım ücret nekadardır günlük yomiyem 151 tl idi yardımcı olur musunuz teşekürler

  23. merhaba, izin parası bedeli ödemesinde,
    resmi ödenen maaş yanısıra ve gayriresmi ama banka kanalı ile ödenen bölüm varsa
    ödemeye esas durum nasıl oluyor?

  24. Merhaba ben evlilik dolayısiyla işten ayrılmak istiyorum dilekcemi vericem 1 yıl 8 aydır çalışıyorum 1 yilım dolunca 3 hafta kullandim kalan 8 ayda kullanamadığım yıllık iznimin ücretini alabiliyor muyum yardimci olursanız sevinirim acil!!!

  25. ALİCAN GÜRHAN

    BİR SORUM OLUCAK
    20 YILLIK ÇALIŞAN SİGORALININ 21 GÜN HAKKI OLDUĞUNU DÜŞENELİM.
    NORMALDE SENELİK İZİNE ÇIKTIĞIMIZDA İŞVEREN 21 GÜNÜ BİZE ZATEN YATIRIYOR DİMİ.
    HERŞEY NORMAL.
    BİZ 2018 YILINDA İZİNE ÇIKMADIK. 2019 YILINDA 21 GÜNÜN PARASINI VERDİĞİNDE , BİZİM ZARARIMIZA DEĞİLMİ?
    ZATEN İZİNE ÇIKMADIĞIMIZDA BU PARAYI YATIRIYORLAR!!!!!!!
    İZİN PARASI ALMAK BENCE ZARAR, YANİ İZİN GÜNÜN SAYISINCA 21 GÜN ZARAR UĞRUYORUZ…
    HAKSIZMIYIM????

  26. nilay hanım benimde maaş 8400 evlenelim mi senle kuzum

  27. Selam ben 9 yıldır çalışıyorum hic yılık izin kullanmadim kaç para almalıyım

  28. BABAM 11 YILDIR BİR FİRMADA ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞIYOR. SAĞLIK SORUNLARI NEDENİ İLE İŞTEN AYRILMAK ZORUNDA KALIYOR.
    BU ZAMAN ZARFINDA RESMİ TATİL VE YILLIK İZİNLERİNİ KULLANMADI. VE EKSİK ÖDEMELERDE BULUNMAKTA. BU EKSİK ÖDEMELERİ BANKA DÖKÜMÜNDE GÖRMEKTEYİZ.
    FİRMA BABAMA 32.000 TRY TEKLİF ETTİ. BİZ İHTAR ÇEKİP MAHKEMELİK OLMAYI DÜŞÜNÜYORUZ. SİZCE BU TEKLİF UYGUN MU ?

  29. 17/11/2004 işe başladım bu yıl 15.ci yıllık iznimi 20 iş günü olarak kullandım iş kanununda 15 yıl (dahil) ve yukarısı 26 iş günü yazıyor iş yerim muhasebeciye sordum seneye senin hakkın diyor biraz tartıştım bunun doğrusu nedir 170i aradım ona net bişey söylemedi

    • Merhaba ben 19.08.2002 de çalışmaya başladı ve13.04 .2020 de işten ayrıldım 2019akadar olan izin haklarımı kullandım 2020 için izin hakkım varmıdir

  30. Ben işten kendi isteğimle ayrıldım yillik iznimi kullanmadım bu süre zarfındaki izin paramı talep edebiliyomuyum.

  31. 1 yıl 3 ay çalışmış kişinin işten çıkarılmasında ödenmesi gereken izin gün sayısı nedir?
    3 ay da hesaplanacak mıdır?

  32. 28.04.2003 yılından beri aynı işyerinde çalışmaktayım bu güne kadar hiç yıllık izin kullanmadım acaba ne kadar yıllık izin ücreti alabilirim saygılarımla

  33. Merhaba asgari ücretle çalışıyordum. Mart 1 de emekli oldum. Kıdem tazminatı 19.580 yattı. Yalnız alamadığım izinlerim vardı. Her sene 21 gün olan iznimden 10 gün alamadım. 7 sene çalıştım. Acaba bu izin paraları tazminatın içinde midir? Yoksa aşacağım var mı? Muhasebeyle iş yeriyle de görüştüm bilgi vermediler. Ve bir şey daha sormak istiyorum yemek yol paraları tazminata dahil ediliyor mu? Cevaplarsanız sevinirim.

  34. merhaba,

    19 gün yıllık iznim var ve işten çıkacağım. Patronum net maaş üzerinden hesaplama yapıp alacagım tutarı söyledi. Fakat ben bürüt üzerinden hesaplanıyor diye biliyorum. Yani 2.943 tl brüt diye biliyorum. 2943/30*19 = 1863 tl almam gerekmez mi?

  35. İyi günler benim sorum hem kaloriferci hem kapıcı olarak çalışmaktayım yıllık iznim onuncu aya gelmektedir onuncu ay içerisinde kalorifer yanmaya başlayacağı dan dolayı yönetici izin hakkimin olmadığını söyledi eyerki kullanmak istersem bidahaki sene izin hakkımin olmayacağını söyledi bilgi verebilirmisiniz acaba

    • Datassist Mevzuat Kulübü

      Merhaba Erhan Bey,
      4857 sayılı İş Kanunun 110 uncu maddesinde “Konut kapıcılarının özel çalışma koşulları” başlığı altında; “Konut kapıcılarının hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süreleri, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutları ile ilgili hususların düzenlenmesinde uygulanacak değişik şekil ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.” Hükmü gereği, “Konut Kapıcıları Yönetmeliği” çıkarılmış ve birtakım özel ve genel hükümler detaylandırılmıştır.

      Konut Kapıcıları Yönetmeliği’ nin “Yıllık Ücretli İzin” başlıklı 11 inci maddesinde ise, “Kapıcıya İş Kanunu hükümlerine göre yıllık ücretli izin kullandırılır.” Hükmü bulunmaktadır. Bu Hükümden yola çıkacak olursak;
      Buna göre kapıcının yıllık ücretli izne hak kazanabilmesi için görev yaptığı taşınmazda en az 1 yıl çalışmış olması şarttır. İzin süreleri, kıdemi;
      • 1-5 yıl arası olanlar için 14 günden,
      • 5-15 yıl arası olanlar için 20 günden,
      • 15 yıl ve daha fazla olanlar için 26 günden az olmamak şartıyla kullanılabilir.
      Kapıcının yaşı 50 ve daha yukarı ise izin süresi 20 günden az olamaz.
      Çalışma Koşulları Normal Çalışma Koşullarından Farklıdır
      Konut kapıcıları diğer İş Kanuna tabi işçiler gibi haftalık 45 saatlik bir çalışma süresine haiz olup, bu sürelerin üzerinde yapılan çalışmalara fazla mesai uygulaması gereklidir. Aynı zamanda diğer işçilerin çalışma koşullarından farklı yönü, günlük çalışma sürelerine değişik bir boyut getirilmiştir. Kapıcı konutu tahsis edilmiş iş yerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir.
      Ayrıca gerek çalışma süreleri gerekse yıllık ücretli izin süreleri, kapıcının görevlerini aksatmayacak ve hayatın olağan akışına aykırılık teşkil etmeyecek şekilde yönetim tarafından mevsime göre yazlık, kışlık şekilde düzenlenebilir.
      Not: Kapıcıların yıllık ücretli izin süreleri ile ilgili internette dolaşan yıllık izin süreleri gerçeği yansıtmamaktadır. İlgili hükümler Kanuni dayanakları ile beraber yukarıda özet geçilmiştir.

  36. Toplam günüm 5836 özel bir şirkette 9 senedir çalışıyorum. işyerinden tazminatlı çıkabiliyormuyum ?
    İçeride 36 gün yıllık iznim var bunu iş bırakmadan önce kullana biliyormuyum ?

  37. canan tükmeci

    01/08/2013 işe giriş tarihim 31/03/2021 işten çıkış tarihim agisiz elime geçen ücret 4250 tl senelik izinlerim 21 gün var kıdıem tazmitımı ne kadar olur acaba yardımcı olursanız sevinirm.

  38. Selam,
    Nisan 2019 da şu an da devam ettiğim işe başladım sadece 6 gün kullandım 22 gün iznim var değil mi öncelikle toplamdan şu an
    Son olarak doğru mu hesapladım asgari ücret alıyorum teyit için soruyorum ; 2825,90 /30*22 = 2072 tl net oluyor değil mi
    Teşekkürler

    • Benim 88 gün izin alacağım vardı 16 günde çalıştım magisim 10030 bürüt bana magisla bereber 2700100 tl yağı doğrumu hesaplamışlar benim imzalandığim kagitta izin parası 290100 magisda 59750 yazıyordu elime net geçen 270100 7 bin kesinti cokdegilmi bilgilendiriseniz sevinirim

  39. Benim 88 gün izin alacağım vardı 16 günde çalıştım magisim 10030 bürüt bana magisla bereber 2700100 tl yağı doğrumu hesaplamışlar benim imzalandığim kagitta izin parası 290100 magisda 59750 yazıyordu elime net geçen 270100 7 bin kesinti cokdegilmi bilgilendiriseniz sevinirim

  40. 01.01.2005 yılında girdigim işyerinde 2006 yılında sigorta yapıldım 01.07.2020 yılında emekli oldum tazminatım peşin verilmedi işyeriden de ayrılmadım sgk sız devam ediliyorum izin hakkım ne kadardır ve 2020 2021 2022 yılından beri izn kullanmadım iş sahibine parasını söyledigim halde verecegim dedi şindi bu izin hakkım ne kadardır ve para olarak ne kadar almalıyım bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olumu saygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir