Mazeret İzinlerinin Tatil Günlerine Gelmesi
Mazeret İzinlerinin Tatil Günlerine Gelmesi

Mazeret İzinlerinin Tatil Günlerine Gelmesi

Mazeret izinlerinin bir kısmı 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiş olsa da bir çok işyeri bazı izinlere İş Sözleşmesinde yer vererek farklı mazeret izinleri için işçilerine hak tanımaktadır. İş Kanunu’nda belirtilmiş mazeret izinleri dışında işçilere mazeret izni tanımak işverenin inisiyatifindedir. Uygulamada en sık karşılaşılan biri mazeret izinlerinin tatil günlerine gelmesi halinde, tatil günlerinin bu izinlere ilave edilip edilmeyeceğidir.

Kanundaki Mazeret İzinleri

Mazeret izinleri 4857 sayılı İş Kanunu Ek 2. maddesinde belirlenmiştir.

  • İşçinin evlenmesi veya evlat edinmesi durumunda 3 gün,
  • Ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölmesi durumunda 3 gün,
  • Eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verilir.
  • İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilir.

Mazeret izinlerinin kullanımının nasıl yapılacağı, hafta tatili ve resmi günlerin dahil edilip edilmeyeceği hususu Kanun’da açıkça belirtilmediği için farklı görüş ve yorumlarla uygulamada yer bulmaktadır. İşveren tarafından işçiye verilmesi zorunlu olan bu yasal izinlerin, mazeretin gerçekleştiği dönemde kullandırılması kabul gören ortak görüştür. Fakat mazeretin tatil gününde gerçekleşmesi kullanımı ile ilgili soru işaretlerini doğurmaktadır.

Hafta Tatili ya da Resmi Tatile Denk Gelen Mazeret İzinleri

Kanunun lafzına bakıldığında izin sürelerinin iş günü olarak değil, takvim günü olarak düzenlendiği görülmektedir. Buradan yola çıkan görüş, mazeretin tatil gününde oluşması durumunda, tatil günlerinde iznin kullanılmış sayılacağı yönündedir. Örneğin cumartesi günü evlenen bir işçinin, cumartesi, pazar ve pazartesi ile birlikte 3 gün işçinin mazeret izni işler.Bu görüşe göre, hafta sonu veya genel tatil günlerinin mazeret izinlerine ayrıca eklenmesi mümkün değildir.

Fakat, yıllık izinler de İş Kanunu’nda tıpkı mazeret izinleri gibi gün olarak belirtilmektedir. Yıllık izin aldığı tarihlerin içerisine hafta tatili ya da resmi tatil günü denk gelen işçilerin, hafta tatili ve resmi tatil günleri yıllık izin hakkında düşmemektedir. Yıllık izin hesabına, hafta tatili ve resmi tatiller dahil edilmemektedir. bu açıdan baktığımızda mazeret izinlerinin de gün olarak ifade edilmesine rağmen, resmi tatil ve hafta tatillerine denk gelen mazeret izinlerinin çalışılan günlerde devam ettirilmesi sonucuna varılmaktadır. Ama burada açık olan, Kanun’da yıllık izinlerle ilgili “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” ifadesine yer verilmiş olmasıdır. Aynı açıklık mazeret izinleri için söz konusu değildir.

Bilindiği üzere mazeret izinleri çalışanı kişisel olarak yakından ilgilendiren olaylarla ilgilenebilmesi için sağlanan ve işveren tarafından karşılanan bir izin türüdür. Bir yakınının ölümüyle ilgili cenaze veya yas süreci için sağlanan 3 günlük iznin hafta veya genel tatile gelmesi kişiyi bu görevinden alıkoymayacağından yasada yer alan süreleri takvim günü olarak kabul etmek mantıklı kabul edilebilir.

İşçi ve işveren, iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesinde anlaşarak, ve yahut iş yeri yönetmeliğinde ilan ederek, mazeret izinlerine denk gelen tatil günlerinin bu izin süresinden indirilmeyeceği hususu düzenlenebilir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

3 yorum

  1. Merhabalar ben çalışıyorum benim izin gunum ile resmi izin günü aynı güne geldi o sebebten dolayı resmi izni kullanamadim ne kadar yasaldır ogreek istiyorum

  2. Merhabalar benim babalık doğum iznim haftalık iznime denk geldi ve onuda doğum izninden saydılar bu yasal mıdır ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir