Mazeret İzni kavram olarak birçok kişi tarafından yanlış yorumlanan ve yanlış kullandırılan bir izindir. İznin bir gerekçesinin olması onun mazeret izni olduğu anlamına gelmemektedir.
İş Kanunu tarafından, işçinin olağanüstü bir durumundan dolayı verilmiş yıllık izin dışındaki ücretli izinlere Mazeret İzni denir. İşçilerin yasada veya iş sözleşmesinde yer almayan gerekçelerle aldıkları ücretli izinlerse idari izin olarak değerlendirilebilir. İdari izinler yalnızca resmi anlamda kamu sektöründe geçerli olan izinler olsa da, işverenin veya işyerinin işçiye yasa, sözleşme veya iş yeri geleneği dışında gönüllü olarak verdiği ücretli izinler de idari izin tanımına dahil olabilir. Kamudaki idari izinlerle karşılaştırılmamalıdır.
Mazeret izni işçinin hakkı olduğu için işverenin onayına gerek yoktur. Ama idari izin işverenin verdiği izinlerdir. İşveren işçiye bu izni isterse vermeyebilir.
Ücretinden kesilerek verilen izinler mazeret izni sayılmazlar. Bu tür izinlerin ücretsiz izin tanımına girmektedir.
İş Kanunu’nda Mazeret İzinleri
İş Kanunu’nda mazeret izinleri ayrı başlık altında Ek Madde 2’de belirtilmiştir. Bu izinler evlilik, doğum, ölüm ve engelli ebeveyni iznidir. İşçiye;
- Evlenmesi durumunda 3 gün,
- Evlat edinmesi durumunda 3 gün
- Anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün,
- Eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün,
- En en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar
ücretli izin verilir.
İşçi ve işveren kendi arasında anlaşarak bu izinlerin süresini iş sözleşmesi ile arttırabilirler, bu izinlere ek olarak yeni mazeret izinleri ekleyebilir. Örneğin, birçok şirket kanunda taşınma izni olmamasına rağmen, iş sözleşmelerine taşınma izni eklemektedirler.
Mazeret izinleri özelliği gereği ücretli izinlerdir. İşçinin ücretinden bu izinleri kullanması nedeniyle kesinti yapılmaz.
Sayın yetkili , yukarıda bahsettiğiniz kanundaki beliritlen mazeret izinlerini kullanırken / kullandırırken; haftada 45 saati hafta içi tamamlayan bir iş yerinde, ctesi ve pazar tatil olduğu bir düzende , eşi ctesi günü doğum yapmış bir çalışana 5 günlük izin nasıl kullandırılacak. iş başı hangi gün olacak.
Saygılarımla
Sayın Mustafa Tezel;
Ben özel sektörde faaliyet gösteren bir firmada personel işlerinden sorumluyum ve yukarıda sormuş olduğunuz sorunun cevabı bence şudur; cumartesi, pazar günü tatil olmasının bir farkı olmamakla birlikte doğum tarihinden itibaren 5 gün dür(iş günü değildir)yani, perşembe günü kişinin işbaşı yapması gerekir.
iyi çalışmalar.
cumartesi pazar kişinin hafta tatilidir , hakkıdır. pazartesi itibari ile başlar ve mazeret cuma son bulur. cumartesi pazar da tail oldugu için kişinin iş başı bir sonraki pazartesiye sarkar.
Mazeret izinlerinde iş günü ibaresi yoktur. Dolayısıyla haftasonu olması bir şey değiştirmez. Perşembe günü işbaşı yapması gerekir.
HER ZAMANKİ GİBİ YİNE PATRON YANLISI ANLAYIŞINIZ DEVAM EDİYOR İŞÇİLERİN DOĞUM İZNİNE BİLE GÖZ KOYMUŞSUNUZ VEBALİNİ VERİNCE ANLARSIN BİRAZ İNSANI DÜŞÜNÜN PATRONU DEĞİL
Arkadaşlar hakkınız olmayan 1 kuruşun faydasını göremezsiniz.
İş verenler dedikleriniz riskleri ni almaya cesaret dahi edemezsiniz.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Eylem Planı kapsamında açıkladığı, “eşi doğum yapan işçilere 5 gün ücretli izin verilmesi”ne dair düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
4857 Sayılı İşçi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile işçiye, eşinin doğum yapması halinde, beş gün ücretli izin hakkı getirildi.
Yasaya, “işçiye, evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir” ibaresi eklendi.
DOĞUM İZNİ 7 GÜNE ÇIKIYOR
Düzenlemeye göre, cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatiller, 5 günlük izne dahil edilmeyecek. Dolayısıyla doğum izni 7 güne hatta bazen bayramların da ilave edilmesiyle daha da uzayabilecek.
Sayin yetkili bu mazeret izni ile ilgili surucu kursuna yazildim ancak direksiyon dersin den kaldim tekrar bir gunluk zorunlu ders almam gerekiyomus bu konuyu calistigim ozel sirkete ilettigimde cikisini verecem yada park taym calistiracam diye cevap geldi. Bir bayan olarak sayin Cumhurbaskanimiz kadinlara istihtam diyor benim egitim hakkim yokmudur.Yada cocugum hastalandigin da bir gunluk izin icin cikismi almam gerekiyo.
Merhabalar.
Özel sektörde SSK lı çalışan beyaz yakalıyım. Son 1 yıl içersinde hastalık sebebiyle 2 ayrı tarihte 1er gün olmak üzere toplamda 2 gün işe gidemedim. Raporum yok. Bu 2 gün yıllık izinden kesilmesi gerekir mi?
Maddelerde raporlu olduğu günler için çalışandan kesinti yapılamaz ifadesi var ama 3 günün altındaki raporda ücretten kesiliyor.
İşvereni sorumlu tutmayan kanun işçiyi mağdur ediyor.
Bu durum nasıl açıklanıyor?
Doktora ya da farklı bir durumda işyerinden saatlik ya fa yarım gün izin almamız yasaklandı tam gün ve senelik izinden düşüleceği şimdi duyuruldu buna hakları varmıdır acaba
İş yeriyle alakalı olmayan kendi şahsi işlerimiz için( Sürücü kursu diireksiyon dersi ehliyet sınavı gibi mazeretlerle) 1 ay içinde iş yerinden kaç gün izin Alma hakkına sahibiz ücretli/ücretsiz farketmez ?
Şimdi ben burada şunu anlamıyorum bu mazeret izni olayı nedir 1nci sınıf anne baba kardeş demişsiniz
Bir kişinin amcası vefat edince bu birinci sınıf olmazmi amca kimdir bana açıklayın işverenler açmayı 1nci sınıf olarak görmüyor işlerine öyle geliyor amca 1nci sınıf değilde kaçıncı sınıf akrabadir amca baba dır amca evin babadan sonraki sahibidir reisidir bu konuyla ilgili bu duzelduzeltme yapilmasiinizi rıza ediyor ve arz ediyorum
Benim cocumun %80 engelli raporu var yiilik 10 gun ucretli izin varmis fakat ben sorusturdugumda anne ve babanin calisir olmasi gerektigi soylendi bu dogrumudur
Benim 1 yılım dolup 15 günlük iznim olmasına rağmen 5 günümü kesip 10 gün izin verdiler ancak sağlık sebebiyle benim o 5 güne de ihtiyacım var. Patron kafasına göre yıllık iznimi kesebilir mi?
Havayolu sirketinde kabin memuru olarak görevliyim. Anlasmalar ile yilda 7 gunluk mazerer izni hakki tanınmıştır. 1 ay onceden talep ederek kullandigim mazeret izni icin maasimdan 82 tl kesinti yapilmistir. Bu kesintinin yasal olup olmadigi konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
Memurun cenazesi oldugunda 7gun izin veriyorlar.ozel sektorde calisanin cenazesinede 3gun izin veriyorlar ucgunde ben koyume gidemiyom ya resmen asgari ucretli calisanlar dislaniyor ilahi adalet adelet diyorum birazcik insaf yahu cenazeye bile saygi kalmamis
Memurun cenazesi oldugunda 7gun izin veriyorlar.ozel sektorde calisanin cenazesinede 3gun izin veriyorlar ucgunde ben koyume gidemiyom ya resmen asgari ucretli calisanlar dislaniyor ilahi adalet adelet diyorum birazcik insaf yahu cenazeye bile saygi kalmamis
sektör serbest öylemi mazeret izni sayısında , bari yaş olarak da zorunlu artım gelse mazeret iznine
Özel sektör insanı düşünmez ,cevrenizdekilerde özellikle kendi işi olanlar, onun bunun torpiliyle belediyeye oraya bura devlete girenler heleki çalışmayıp evinde GT bütünler bunu anlamaz,bide sizi suçlarlar, kurumsal yapılar çalışanın özel işleriyle ilgilenmez kendi iş vaktine bakarlar , sizde bazı gerizekalılar dan laf yememek için önemli bir olay olduğunda anlayış beklemek yerine istifa edip ekmek kapınızi bırakıp gidip aç bir şekilde insanların gönlü olsun diye yeni kuracağımız evde kaliteli mobilyalar üzerinde ceyizlik tabakları kemirirsiniz yada haketmediginiz birton laf hakaret ve küfür yer, yine o şerefsizlere inat yuvanizi düşünür okadar lafa katlanıp ya sabır diyip rizkinizin peşinde olursunuz, ama bilmezler ki sonraki pismanliklari çok canlarını yakacak ne fayda, en güzeli cahille sohbeti kesip Allah’ın adaletini beklemek , çünkü Allah ertelemez her şey vaktinde olur, o vakti biz bilemeyiz.
sayın yetkili; annem yaklaşık 17 yıldır birine muhtaç yaşıyor. 1.5 yıl öncesine kadar babamında desteği ile hem iş hem bakımı üstlendim. fakat son 1.5 yıl önce yatalakta oldu. bakımı dahada zorlaştı. %95 engellidir. ailede çocuk rahatsız olduğunda çalışan anne yada baba 10 gün mazeret izni alıyor ise bu durumda ben evli olmadığıma ve bakımıda üstlendiğime göre bu hakka sahip olamıyormuyum?
Birinci derece yakınların ameliyat olması ve refakatçi olarak kalınması zorunluluğunda tanımlanan mazeret izni yokmudur ?
Ben resmi kurumda çalışıyorum ve bosandım bir kızım var şehir dışında ankarada mazeret izni kullanabilir miyim buna dair bir prosedür var mı nasıl hareket edilmeli
Ben resmi kurumda çalışıyorum ve bosandım bir kızım var şehir dışında ankarada ve mahkeme kararıyla ayda 2 haftasonu görme hakkım var buna dair bir prosedür var mı nasıl hareket edebilirim
KAYINVALİDE KAÇINCI SINIF AKRABADIR.
KOCAMA ANNEN ÖLMÜŞ AMA BEN MEMLEKETE GELİP GÖMEMEM; YEMEĞİNİ VEREMEM Mİ DEMEK LAZIM.
O ZAMAN KOCAN KAÇINCI SINIF AKRABA; ANNESİ BİRİNCİ DERECE DİİLSE 🙂
BU NEDİR YAHU. BU NASIL BİR SAÇMALIK.
Çalışanın haftalık izin günlerine denk gelen mazeret izin günlerinden kesinti yapılmaz. Kısaca haftalık izin günü çalışanın hakkedişi olduğu için mazeret izin gününe denk gelmesi gibi durumlarda bir gün izin günleri uzatılır. Aynı şekilde resmi tatillere denk gelen günlerde de mazeret izinleri uzatılır. Kısaca Çalışan bir hafta çalışmış ve Pazar günü olan hakkedişi izin gününe denk gelen doğum, evlilik veya diğer vs…. izin günü OFF sayılır yani izinli, bir gün sonrasında mazeret izinleri geçerlilik kazanır. Mazeret izin günlerin ortasında Resmi tatil gelmesi gibi durumlarda da çalışanın puantajına BT (Bayram Tatili )İşlenir devam eden günlerde mazeret izinleri uzatılarak devam edilir.
Merhabalar.Benim %77 oranında engelli çocuğum var özel sektörde çalışıyorum.%70 ve üzeri engelli çocuğu olana hastalıkların tedavisi için 1 yılda 10 gün ücretli izin hakları olduğunu bir yazı gördüm internette.Çalıştığım iş yerine söylediğimde öyle birşey yok diyorlar.Kanunda böyle bir madde varmı ve nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler….
personelin mazeret izinleri standardı geçerse yıllık izinden mi sayılmalı
özel sektör çalışanıyım ve bir kamu kurumunda sözleşmeli personel olarak çalışmaya hak kazandım, bunun için gerekli sağlık raporunu almak için hastaneye gittiğim tam ve yarı zamanlı günler yıllık izin hakkımdan düşülebilir mi, mazeret izni olarak mı gösterilir? Ayrıca kamuya geçeceğim için tüm haklarımı alabiliyor muyum? (5yılı aşkındır çalışıyorum)
Özel sektördeyim,1 gün izine hem sigorsigortam hemde yevmiye kesiliyor.bu doğrumu
Merhaba İşçi pazar-pazartesi-salı-çarşamba-Perşembe babalık izni cuma ücretsiz izin kullanmışsa Cumartesi-pazar çalışılmayan bir iş yerinde hafta tatilini hak eder mi?
Sayın yetkili, iş yerimiz aylık 8 saat mazeret izni kullanma hakkı veriyor banka, ptt işleri için. Hastaneye gittiğimizde aynı günlük izin kağıdını dolduruyoruz ve dönüşte hastanede olduğumuza dair belgemizi veriyoruz. Hastanede olduğumuzu ispatladığımız halde aylık izin hakkımızdan bu saatler düşülebilir mi ? Ay boyunca 8 saati geçince yıllık iznimizden düşülüyor. Bunun için hastanede muayene için harcadığımız vakitler aylık mazeret izin saatlerinden düşülmesi normal mi öğrenmek istiyorum.
Saygılarımla Teşekkür ederim.