Rapor Alan İşçi Çalıştırılabilir mi?
Rapor Alan İşçi Çalıştırılabilir mi?

Rapor Alan İşçi Çalıştırılabilir mi?

Geçici iş göremezlik (İstirahat Raporu); Çalışanın hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde sağlık kurumlarında yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen sürede geçici olarak çalışamama halidir.

İstirahat raporlarında, rapor bitim tarihinde sigortalının çalışabileceği veya iş başı yapmayıp tekrar kontrol için muayene olması gerektiği belirtilmektedir.  Çalışan rapor bitim tarihinde işbaşı verilmiş ise çalışmaya başlamalı ancak kontrol ibaresi belirtilmiş ise hekim tarafından tekrar muayene edilerek, çalışamaz raporunu kapattırarak işbaşı tarihi almalıdır.

İstirahat raporu olan işçinin çalıştırılması yasak ve sakıncalıdır (aynı durum belli bir işe yönelik çalıştırılamaz raporu verilen çalışanlar için de geçerlidir). İşçi ve işveren anlaşarak rapor bitim tarihinden daha önce çalışanın işbaşı yapmasını istiyorsa, işçi tekrar sağlık kuruluşuna başvurmalı ve muayene olup çalışabilir raporu almalıdır. Çalışan rapor süresi bitmeden tekrar muayene isteme hakkına sahiptir.

Çalışanın istirahat raporu süresinde çalıştığı tespit edilmesi durumunda,
  • Çalışana Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalıştığı günler için iş göremezlik ödemesi yapılmaz, ödenmişse yersiz ödeme kapsamında kanunî faizi ile birlikte geri alınır.
  • Çalışanın hekimin bildirdiği tedbir ve tavsiyelere uymaması sonucu tedavi süresinin uzamasına veya iş göremezlik oranının artmasına ve malûl kalmasına neden olması halinde, kendisine ödenecek iş göremezlik ödeneğinin dörtte birine kadarı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından eksiltilir.
  • İşveren tarafında, istirahat süresinde sigortalısını çalıştıran işverenlere, bu nedenlerle Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yapılan sağlık hizmetine ilişkin giderler ile yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri ödetilir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

19 yorum

  1. Merhaba,
    Rapor alan işçinin çalışamayacağını yazmışsını. Peki Vizite giriş sisteminde rapor onaylarken rapor süresinde çalışmıştır/çalışmamıştır seçeneği var. SGK neden çalışmıştır ibaresini buraya koymuş.

    • Doğum öncesi çalışır raporları 37.hafta verilir bu raporun onayı için çalışır butonu konulmuştur.

    • Örneğin çalışan sabah sekizde işe gitti akşam beşte mesaisini bitirdin mesai bittikten sonra rahatsızlanan çalışan hastaneye gitti gece henüz 12’den önce olduğu için çalışana rapor verildi ancak verilen rapor çalışanın çalıştığı gün için verildiği için aslında çalışmış olan çalışana rapor verilmiş olunuyor Bu durumda işveren çalıştığı olarak giriş yapmalı çünkü fiili olarak zaten çalışmış

      • Hocam soruya ceva vermemişsiniz bügün çalıştım eve gitim covit için gittim istirahat aldım çalıştığım gün başlıyor istirahat iş yerim o çalıştışım günü borçlamdırıyor sen raporlusun diyor

    • Çalışır çalışamaz şoyle hocam. Raporunuzda rapor bitiminde çalışır yazıyorsa raporunuz bittiği tarihten itibaren çalışırsınız,çalışamaz yazıyorsa eğer rapor bitiminde mutlaka önce doktorunuza tekrar muayene olup işe başlayabiliceğiniz tarihle ilgili bilgi almanız gerekir.

  2. Merhaba.
    Yaklaşık bir ay önce burun ameliyati oldum ve dolayısıyla da 10 gün rapor kullandım. İşverenlerim bu raporu SGK’ya bildirirken “çalışmadı” yerine “çalışıyor” olarak bildirdiler. Bu yüzden param yatmadı. İşverenin hatasını düzelteceğim dedi. Acaba hata düzeltildikten kaç gün sonra param yatar.

    • Raporlu olmama rağmen us veren beni rapirumu hiçe sayarak gelmemi istedi ve ben raporlu olmama rağmen ise gitmek zorunda kaldi aksi takdirde beni isten cikarmakla tehdit etti bu durumda ne yapmalıyım

  3. Askeri personelim . Ayağımda oluşan çatlak sonucu rapor süresi kadar nöbet tutamaz ve göreve gidemez diye rapor aldım ve idareye raporu verdim. Ancak raporlu olduğum halde
    Bölük komutanının sözlü emri ile nöbet faaliyetine yazıldim. Bu süreç içinde başıma bi olay geldi ve sözleşmem fesih edildi. Raporlu olduğum halde çalıştırıldım ve nöbet tutturuldum. Raporda yasak demesine rağmen. Şimdi ben bölük ve birlik komutanına tazminat davası açabilirmiyim. Açar ve kazanırsam ne kadar tazminat alabilirim. Ve eğer şimdi hastaneye gitsem aygımdaki çatlak iyileşmediyse bu tazminat yükselirmi. Benim icin çok önemli yardımcı olursanız sevinirim.

  4. Merhaba
    Ben sokağa çıkma yasağı olan günde yani çalıştığım iş yeri kapalı olduğu halde aniden rahatsızlanmam sonucu hastaneye gittim ve farkında olmadan dalgınlıkla zaten evde olduğum 2 güne rapor aldım 2 günlün maaşımdan kesildi ay sonu maaşımdan kurumsal bir şirkette çalışıyorum
    Benm 2 günlük maaşımdan kesilen rapor günümü farklı bir gün de alacak olarak kullanabiliyor muyum

  5. İyi günler , iş makinası operatörüyüm , çalıştığım ve kaldığım yerde toza maruz kalıyorum. Bende astım olduğu için bu toz beni aşırı rahatsız ediyor. İşten ayrilmak için tozda çalışamaz raporu alırsam eğer , bir daha bu işi yapmak istesem bu karşıma engel olarak çıkarmı. Yani herhangi başka bir firmada işe girmemi etkiler mi ya da bu tozda çalışamaz raporunu ben iyileştim çalışabilirim diye, çalışamaz raporunu değiştire biliyor muyuz ? Teşekkürler.

  6. İş veren tarafından 14gün idari izin verildi. İdari izinliyken rahatsızlık nedeniyle hastaneden doktor 5gün rapor verdi. Fakat işverene raporu vermedim. İşverene raporu vermesem çünkü rapor parası almak istemiyorum. Herhangi bir sorun olur mu? Zaten izinliyim. Raporu kullanmak istemiyorum.

  7. Merhabalar ,
    Çalışanımızın 15 gün raporu var , biz bunu Rapor onaylama sayfasından , çalışmadı olarak işaretleyip , Çalışma ayını tam gösterip / Sigortası da dahil )bizden kesintisiz maaş almasını sağlamamız durumunda bir sıkıntı yaşar mıyız. sonuçta personel hem iş göremezlik ödeneği alıp aynı zamanda maaşı ve sigortası eksiksiz alacaktır.

  8. Çalıştırdığımız işçi haberimiz olmadan kendine rapor alıp çalışmaya devam etmiştir. Sgk bildiriminde ve vizitede bildirimde bulunamadık. Sgk bize ceza keser mi ? Ne yapmamız gerekir ?

  9. Ali rıza yılmaz

    Merhaba ben raporluyum ama evime bilgisayar gönderdiler işleri evden yönetme i istediler yapıyorum ama paramı ödemiyorlar raporlu sun diye bunun cözümü nedir

  10. Karantianadan dolayı 10 gün istirahat yazmışlar.işveren aynı zamanda ortağım sigortayı 30 gün bildirsek cezası var mı…

  11. Hasta olduğum için rapor yazdı özel hastane 10 gün fakat şirket şikayet ettiği için heyet gircem hastalığım ortada belli ben şirkette dava açavilirmiyim bana inanmayıp heyet yolladıkları için covid testi yaptılar yüksek ateş ve halsizlik burun akıntııısndan dolayı hastanede

  12. Merhabalar bir rahatsızlığımız neticesinde rapor alıyoruz ve işveren raporlu olduğumuz günü daha sonrasında çağrı merkezi kuralı bu yöndedir diye rapor aldığın bir günün çalışmasını bir başka günde çalışman için izin gününü alıp ek çalışma günü veriyor ve üstüne kendi belirlediği bir tarihi istirahat olarak düzenliyor böyle bir uygulama mevcut mudur?

  13. Yilmaz certel

    Selam ben bir tütün fabrikasında 7 8 ay mevsimlik çalışan bir isciyim ve 3 buçuk yıldır çalışıyorum. Belimden rahatsızlandım ve uzun süre ayakta duramaz ağır işte calisamaz raporu aldım. İşveren beni senenin 2 ayı ıslak kuru temizleme makinesinde çalıştırmayı düşünüyor 10 ayım kayıp ne yapmaliyim

  14. merhaba. öğretmenim ve akut bronşitten dolayı üç günlük rapor aldım. pazardan başladığı için pazartesi ve salı günlerini kapsıyor. ben ödeneğim daha da azalmasın diye salı günü işe gitmeyi düşünüyorum. salı günü işe gittiğimde bir sıkıntı yaşar mıyım? sonuçta raporlu gözüküyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir