Dünyanın hızla küresel hale gelmesi, sınırları da ortadan kaldırıyor. Dünyanın birçok yerinden gençler daha iyi bir eğitim, lisan öğrenmek, farklı ülkelerde staj deneyimine sahip olmak ya da farklı kültürlere tanıklık etmek için süreli ya da süresiz olarak yurt dışına çıkıyor. Bu durum tam anlamıyla bir sektör oldu. Dünya çapında öğrenci değişim programları yapan onlarca kuruluş bulunuyor. Peki Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu stajyerler hangi şartlar altında, nasıl staj yapıyorlar?
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’deki Durumu
Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’ye giriş süreçleri ve öğrenim süreçleri 5682 sayılı Pasaport Kanunu’na, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet Ve Seyahatleri Hakkında Kanuna ve 5978 Sayılı Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre belirleniyor.
Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim görecekleri kurumdan davet mektubu ile durumları belgelemeleri ve ülkelerindeki Türk dış temsilciliklerinden öğrenim vizesi almaları gerekiyor. Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren bir ay içerisinde öğrenim amaçlı ikamet izni alınması zorunlu. İkamet izni için öğrenim göreceği kurumdan alınan ikamet bilgi formu ve diğer belgeler ile Emniyet Yabancılar Şube Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Stajyerliği
Yabancı uyruklu stajyerlerin Türkiye’de staj yapabilmesinin usul ve esasları 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Hakkındaki Kanunda açıkça belirtiliyor.
Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 55. Maddesine göre yabancı uyruklu stajyerlere, staj süresiyle sınırlı kalmak şartıyla çalışma izni alınması ile ilgili muafiyet de tanınıyor. Çalışma izni alınmasında muafiyet oluşturulacak durumlar öğrenci değişim programları çerçevesinde zorunlu stajyerler için geçerli olup, sigortası okul tarafından yapılan stajyerler için geçerli oluyor. Zorunlu stajyerlik dışında, sigortası okul tarafında yapılmayan ve mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla Türkiye’de staj yapan yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni alması zorunlu. Bu durumda yabancı uyruklu çalışanlardan herhangi bir farkı bulunmuyor.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Dilekçe
- İkamet Beyanname Formu
- 4 adet fotoğraf
- Pasaport aslı
- Dış Temsilciliklerimizden(Konsolosluktan) Alınmış Staj Amaçlı Vize
- Staj yapacağı kurumdan staj sürelerini gösterir belge
Yabancı Uyruklu Stajyerlerin Ücretleri
Yabancı uyruklu stajyerlerin ücreti ise, tıpkı T.C. vatandaşı stajyerler gibi -minimum- asgari ücretin %30’u kadar.