Yıllık İznin İşveren Tarafından Birleştirilmesi

Yıllık iznin işveren tarafından yani işverenin inisiyatifi ile birleştirilmesi durumu hepimizin merak ettiği konulardan biridir. Yazımızı okuyan ziyaretçilerimiz başlığımızı görünce; “Yıllık izni işveren nasıl birleştirebilir ya da işveren yıllık izni ne ile birleştirecek ki?” tarzında sorular sorabilir. Ziyaretçilerimiz sık sık ulusal bayram ya da resmi tatilin haftanın son günlerine rastlaması halinde aradaki iş gününün birleştirilmesi hususunu bizlere sormaktadır.

19 MAYIS PERŞEMBE TATIL YA CUMA?

Başlıktan da anlayacağınız üzere 19 Mayıs 2016 günü Perşembe gününe denk gelmektedir. Bu durumda birçok çalışan (özellikle haftalık çalışma süresi hafta içi 5 gün olan çalışanlar) Cuma gününü de yıllık ücretli izin alarak hafta sonu ile birlikte 4 günlük tatil hak etmeyi planlamaktadır.

Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanun madde 2 gereği 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Resmi Bayram günü olarak kabul edilmektedir. Kamu kurumları (kısmen) anılan tarihte tatil olmaktadır. Özel işyerlerinde de (bütün olarak olmasa da) bu hüküm genel olarak uygulanmaktadır. Özellikle çalışanlar Perşembe günü tatil yapmakta iken Cuma gününü de bağlayarak tatil gününü hafta sonu ile beraber 4 güne çıkarmaktadır.

Bazı işyerleri ise Perşembe günü tatil iken Cuma gününü toplu olarak bütün çalışanlarına izin kullandırmakta ve Cuma gününü tatil olarak değerlendirmektedir. Bu durum karşısında Yasa’mız net bir hüküm belirtmemektedir. Ama özellikle vurgulamak gerekir ise işçi tatil yapacağı günü kendisi belirlemeli ve işvereninin onayına sunmalıdır. Nitekim işçi ve işveren arasında herhangi bir uyumsuzluk olması durumunda Yargıya taşınabilecek bir husustur. İşverenler bu tip durumları önceden çalışanlarına bildirir ve uyguladığı takdirde kanaatimizce sıkıntılı bir durum teşkil etmeyecektir.

Ülkemizde özellikle kurumsal ve işçi sayısı fazla olan şirketler yukarıda bahsettiğimiz hususu uygulamakta ve çalışanlarına da faydalı olduğunu düşünmektedir. Çalışanların parçalı izin kullanması yerine bütün halinde izin kullanımları hem çalışanlar hem de işverenler açısından karşılıklı olarak kabullenilen bir durum halini almaktadır.

Bu konuda Yargıya taşınan herhangi bir uyumsuzluk olması durumunda konuyu araştırarak Yargı Kararı çerçevesinde tekrardan siz değerli ziyaretçilerimize anlatmaya devam edeceğiz.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı şu günlerde işverenler, çalışılmayan bu süreleri yıllık izinden düşebilir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir