En çok tereddüt yaşanan konulardan birisi olan Yurtdışı Borçlanma İşlemleri konusunda SGK 17 Ekim 2017 tarihli genel yazısı yayımladı. 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’a göre Yurtdışı Borçlanma İşlemleri artık netleşti.
Yurtdışı Borçlanma İşlemleri
Yurtdışı sürelerini borçlanmak isteyenler, yurda giriş – çıkış kayıtlarını gösteren belgeyi 2009 yılından sonraki süreler için e-devlet üzerinden alabilecek. Ayrıca bu belgenin, oluşturulmasından bir ay süreyle yurtdışı işlemler servisinde çalışan personelce teyit edilmesi hâlinde yurt dışı borçlanma işlemlerinde geçerli olacak.
Sigortalılık Statüsünün Değişmesi
Yurtdışı borçlanması yapan kişilerin, borçlanma talep tarihindeki son sigortalılık statüsü; mahkeme kararı, denetim raporu veya daha önceki bir hizmetin sonradan tespiti durumu haricinde değiştirilmeyecek.
Çalışma Süresi Arasında Bir Yıllık İşsizlik Süresinin Borçlandırılması
3201 sayılı kanunun 1. Maddesindeki düzenleme; yurtdışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık sürelerinin aralarında veya sonunda bir yıla kadar işsizlik süresi borçlandırılması hakkı sunarken, Türkiye’ye dönüldükten sonra boşta geçen sürelerin kesinlikle borçlandırılmaya tabi tutulmayacağı açıklandı.
Yurt dışı borçlanması hakkındaki SGK genel yazısının asıl metni için tıklayınız.
Konu ile ilgili daha önceki yazılarımız için:
Yurtdışı Borçlanmasında Sahte Sigorta Bildirimi Başınızı Ağrıtır