Asgari ücretin artışının işverenlerin üzerinde oluşturacağı yükü ortadan kaldırmak için verilen devlet desteklerine bir yenisi daha eklendi. Şubat-Nisan ayları arasında işe alınan işçiler için asgari ücret tutarında 3 aylık destek verilecek.
22/02/2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlan 7166 sayılı Torba Kanun ile İşverenleri ilgilendiren yeni bir devlet desteği gelmişti. Yayımlanan yönetmeliklerle bu desteğin detayları da açıklanmış oldu.
Teşvikten Yararlanma Şartları
Hem işe alınacak işçi, hem de iş yeri ile ilgili şartlar sağlandığında işverenler teşvikten yararlanabilecektir.
- Öncelikle bu teşvikten yararlanmak için, işçinin 01/02/2019 ile 30/04/2019 tarihleri arasında işe alınmış olması gerekmektedir.
- Özel sektör iş yerlerini kapsayan bir teşviktir.
- İşe alınan kişinin son 3 ayda en fazla 10 günden fazla sigortalı çalışmış olmaması şartı vardır. Burada dikkate alınacak olan tarih, işe alındığı tarihten önceki 3 ay içerisinde 4/a ya da 4/c kapsamında 10 günden fazla sigortalı olarak bildirilmemiş olmalıdır. İsteğe bağlı sigortalılığı olan işsizler, sigortasız kabul edilecektir.
- İşçinin İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından olması gerekmektedir.
- İş yerinin 2018 yılında en az sayıda sigortalı bildirdiği ay dikkate alınarak, işçinin bu aydaki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması gerekmektedir. Örneğin işyerinin 2018 yılında en az sigortalı bildirdiği ay, 65 sigortalı ile Ekim ayı olsun diyelim. Şubat ayında işe aldığı işçi için teşvikten yararlanmak isteyen işveren, Ekim ayı çalışan sayısını dikkate alarak, Şubat ayında 65’ten fazla çalışanı varsa, diğer şartları sağlayan işe aldığı her işçi için destekten yararlanacaktır. Ama Şubat ayı çalışan sayısı Ekim ayındaki sayıdan az ise, çalışan sayısı 65’e ulaşana kadar aldığı işçiler için destekten yararlanamayacaktır.
- İş yerinin destekten yararlanabilmesi için bildirgelerini zamanında vermiş olması, zamanında ödemiş olması gerekmektedir.
- İşverenin sahte sigortalı göstermesi, ya da sigortasız/kaçak işçi çalıştırmamış olması gerekmektedir.
Ücret Desteğinden Yararlanma Hakkının İptal Edilmesi
Teşvik 3 aylık asgari ücret tutarında bir ücret desteği vermektedir. Bu yüksek tutardaki teşvik, işçinin işten çıkarılması ile iptal olacaktır. İşveren, işçiyi bu teşvik kapsamında işe alıp çalıştırmaya başladıysa, işe giriş tarihinden itibaren en az 9 ay işçiyi işten çıkarmaması gerekmektedir. İş Kanunu madde 25’te bildirilen haklı sebepler gerekçe gösterilerek yapılmış fesihler teşviki etkilemeyecektir.
İşçinin deneme süresinde yapılan fesih, işverenin haklı neden bildirmeden yaptığı fesihler, toplu işten çıkarma, iş yerinin kapanması ya da devri nedeniyle yapılan fesihler, belirli süreli sözleşmenin sona ermesi ile oluşan fesihler verilen ücret desteğinden yararlanma hakkı iptal edilmesine neden olacaktır.
İşveren Destekten Ne Kadar Süre Yararlanacak?
İşveren destekten 3 ay süreyle yararlanacaktır. İşe alınma tarih aralığı 1 Şubat ile 30 Nisan arasında olan ve destek şartlarını sağlayan işçiler için, işe giriş ayı ve takip eden 2 ay boyunca ücret desteği verilecektir. Örneğin 2019 Şubat ayında işe alınan işçi için Şubat-Mart-Nisan aylarında ücret desteği ödenecektir. 2019 Nisan ayında işe alınmış bir işçi için ise Nisan-Mayıs-Haziran aylarında destek verilecektir.
Ücret desteğinden yararlanabileceği halde yararlanmamış işverenler, 6 ay içerisinde geriye dönük yararlanma için başvuruda bulunabilecektir.
Destek Tutarının Hesaplanması
Ücret desteği, şartları sağlayan yeni işe alınmış personelin prim günü üzerinden hesaplanacaktır. İşçinin prim günü sayısının, 67,36 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar işverene ücret desteği olarak verilecektir.
Örneğin, işçinin asgari ücretle çalışan bir işçi olduğunu ve 30 prim günü olduğunu düşünürsek;
30 * 67,36 = 2020,80 TL ücret desteği olacaktır. Bu tutar asgari ücretin net tutarına denk gelmektedir.
Ücreti daha fazla olan işçilerde de destek tutarı 2.020,80 ₺ olacaktır.
İşverenler bu ücret desteğinden yararlanırken aynı zamanda, şartlarını sağlamak koşulu ile Geçici 19. Madde’deki SGK primi, gelir vergisi ve damga vergisi desteğinden de yararlanabilecektir.
Böylece, asgari ücret ile istihdam edilen ve 3 aylık ücret desteği ve geçici 19. Madde desteğinden yararlanacak bir işveren, işçinin ücretinin tamamını devletten karşılamış olacaktır.
Merhaba,
Teşvik ekranından personeli seçerken ücret desteğinden yaralanmak istiyor musunuz sorusuna evet seçeneğini tıklıyorum ve personelle alakalı iki adet ortalama veriyor biri ücret desteği olan 5 kişi ortalaması veriyor diğeri prim desteği olan 7 kişi ortalamasını veriyor.Bu durumda ikisinden de yararlanmak istiyorsam 8 personel olması gerekiyor fakat 6 personel olduğunda sadece ücret desteğinden faydalanması gerektiği düşünüldüğünde bu kişiyi 7103 nolu kodu seçerek verirsek prim ortalaması 7 olduğunda yersiz yararlanma olarak döner mi?
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Çalıştırılması gereken 9 aylık sürenin hesabı nasıl yapılacak.
Örneğin 15.04.2019 tarihinde işe alınmış bir işçi 9 ay çalıştırılınca 15.01.2020 tarihinde mi işten çıkarılabilecek, yoksa işe alındığı aydan sonraki 9 ay boyunca çalıştırılıp 31.01.2020 tarihinde mi işten çıkarılabilecek?