Covid-19 İş Kazası mı?
Covid-19 İş Kazası mı?

Covid-19 İş Kazası mı?

Covid-19 salgınının ortaya çıkması ve iş yerlerinin bu salgın hastalık devam ederken çalışmasını sürdürmesi işçilerin bu hastalığa yakalanma riskini de beraberinde getirdi. İşverenler bir yandan işin devamını sağlamaya çalışırken bir yandan hastalığa yakalanan ya da risk taşıyan işçilerini korumaya çalışıyor. Hastalığın hemen belirti vermemesi, işçilerin bu hastalığı evlerinden ya da dışarıdan iş yerine taşımalarını da mümkün kılıyor. Evinde hastalığa yakalanmış ve karantina uygulanan aile bireyi olan bir işçi, hastalığı taşıma riski bulunsa bile işe gitmek zorunda kalıyor. Durum böyle iken, Covid-19 İş Kazası Sayılır mı? sorusuna uzmanların çoğu sayılacağı yönünde görüş verirken, tartışılan konu hastalığın iş yerinde bulaşıp bulaşmadığının nasıl tespit edileceğiydi. Fakat SGK yayımladığı genelge ile beklenenin dışında bir karar açıkladı.

Yapılan açıklamada, Covid-19’un iş kazası ya da meslek hastalığı olarak sayılmayacağı, hastalık olarak sayılacağı belirtiliyor. Gelen bu açıklama Covid-19’un iş kazası sayılıp sayılmayacağı konusunu en azından SGK açısından açıklığa kavuşturdu. Ancak bu kez de başka spekülasyonların kapısını aralandı.

Geçtiğimiz yıllarda Covid-19 kadar olmasa da, H1N1 ya da diğer adıyla domuz gribi de dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Covid-19’un iş kazası olduğunu savunanlar, H1N1 virüsünden hayatını kaybeden TIR şoförünü emsal gösteriyordu. Olayı kısaca özetlemek gerekirse; iş için Türkiye’den Ukrayna’ya giden bir TIR şoförü, H1N1 virüsü kapıyor ve akabinde virüse bağlı olarak hayatını kaybediyordu. Açılan davada, H1N1 iş kazası olarak sayılmamıştı. Ancak daha sonra olay yargıtaya taşınmış ve yargıtay, iş kazası kararı vermişti.

Covid-19’un oldukça sinsi bir hastalık olduğu ve nereden, nasıl bulaştığının tespitinin çok zor olduğu biliniyor. İş yerinde en üst düzey tedbirlerin alınması bile maalesef kimi zaman yeterli olmayabilir. İş yerine toplu taşıma ile giden bir işçi, toplu taşıma araçlarından da bu virüsü kapması halinde de iş kazası ya da meslek hastalığı olarak sayılmayacak.

Buna göre iş yerinde Covid-19 vakıası bulunan bir işçi için, SGK’ya iş kazası bildirimi yapılmayacak. Covid-19 bulaşması, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 15. maddesine bulunan “iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık hali” olarak değerlendirilecek.

Düzenlemede İstisna Var mı?

Pandemide, kuşkusuz en büyük yük sağlıkçıların omuzlarında oldu. Bu dönemde gerek dünyada gerek Türkiye’de birçok sağlıkçı, Covid-19’a yakalandı. Covid-19’a yakalanan kimi sağlıkçılar ise, maalesef hayatlarını kaybetti. Covid-19’a yakalanan sağlıkçılar için de, durum diğer meslek kollarından farksız. Covid-19 testi pozitif çıkan bir sağlıkçı için, SGK’ya iş kazası ya da meslek hastalığı bildirimi yapılmayacak.

Covid-19’un iş kazası sayılmayacağına yönelik yapılan düzenlemede, sağlıkçılar da dahil olmak üzere herhangi bir istisna durum bulunmuyor. Önümüzdeki dönemde tekrar bir düzenlemeye gidilip gidilmeyeceği ise ayrı bir merak konusu olarak öne çıkıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunun bu kararı, ileride hukuki sonuçlar doğuracak ve çalışanlar tarafından Kurum nezdinde açılacak birçok davaya konu olacaktır. Bunun sonucunda da Yargıtay kararlarıyla çözüm bulacağı bir gerçektir.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir