Sandıklara Tabi Çalışanların Sigortalılık İşlemleri
Sandıklara Tabi Çalışanların Sigortalılık İşlemleri

Sandıklara Tabi Çalışanların Sigortalılık İşlemleri

506 sayılı Kanunun yürürlükte kalan geçici 20. maddesine göre kurulan sandıklara tabi çalışanların sigortaya bildirimleri ile ilgili 2019/09 sayılı SGK Genelgesi ile değişiklik yapıldı. Artık sandık sigortalısı olanların SGK’ya bildirimlerinde yeni eklenen sigorta kodları kullanılacak.

Sandıkların SGK’ya Devir İşlemleri

Bilindiği üzere, Geçici 20. madde gereği bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri ile ticaret odaları, sanayi odalar, borsalar ve birlikleri personellerini yararlandırmak üzere kendi sandıklarını kurabilirler. Bu sandıklara tabi personeller, yaşlılık maluliyet ve ölüm gibi durumlarda SGK’dan değil kendi sandıklarından aylık alırlar. Bu sandıklar aynı zamanda personellere sağlık hizmetleri de sunabilirler. Her sandık kendi kuruluş özelliklerine göre hizmet verebilirler.

Geçici olarak gelen bu maddenin yürürlükten kaldırılarak munzam sandıklarının SGK’ya devir süreci uzun yıllardır ertelenmekteydi. Bu erteleme günümüzde de devam etmektedir. Son olarak sandık devrinde yetki cumhurbaşkanına verilmiştir. Sandık devir işlemleri gerçekleşene kadar çalışanlar kendi sandıklarına tabi kalacak, sandık devir tarihi itibariyle de 4/a kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Henüz devir işlemi ile ilgili kesin bir tarih bulunmamaktadır.

Sandık Sigortalılarının İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirimleri

Sandık devri gerçekleşene kadar, sandık çalışanları için işverenlerin sorumlu olduğu bazı sigorta bildirimleri bulunmaktadır. SGK’ya tabi olmayan fakat özel sandığa tabi olarak işe başlamış ya da işten ayrılmış kişilerin mutlaka SGK’ya bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bu bildirimler e-sigorta ortamında online olarak ya da kağıt ortamında yapılabilmektedir.

Sandık çalışanlarının işe giriş ya da işten ayrılış bildirimleri için süreleri 10 gündür. İşveren, sandığa tabi çalıştırmaya başladığı personelini, işe giriş tarihinden itibaren 10 gün içinde SGK’ya bildirmelidir. Aynı şekilde, sandığa tabi çalışanı işten ayrıldığında da ayrılış tarihinden itibaren en geç 10 içinde SGK’ya bildirmelidir.

Bu işlemi yerine getirmeyen işverenlere/kurumlara bildirimi yapılmayan her personel başına asgari ücret tutarında ceza uygulanacaktır.

2019/09 SGK Genelgesi ile getirilmiş yeni uygulama ise sandık çalışanlarının bildiriminde kullanılacak sigortalılık kodudur. Sigortalı işe giriş bildirimi yapılırken seçilecek sigortalılık kodu sandık çalışanları için aşağıdakilerden biri olmalıdır:

“34 – Banka Sandıklarında Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar”

“35 – Banka Sandıklarında Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalışanlar”

Sigortalılık kodlarına eklenen bu iki yeni kod ile sandık çalışanlarının işe giriş bildirimi yapılacaktır.

2019/09 sayılı SGK Genelgesi için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir