Küresel ekonominin tüm alanlarda hakim olmaya başladığı günümüzde, global şirketlerdeki iş gücü dolaşımı da paralelinde artış göstermektedir. İşçilerin farklı ülkelerde geçici görevle çalışmaları bir çok soru işaretini de beraberinde getirmektedir. Gerek iş hukuku anlamında işçinin haklarının hangi ülkenin yasaları çerçevesinde değerlendirileceği, işçinin hangi ülkenin sigortalılık hükümlerine tabi olacağı ülkelerin anlaşmaları ile çözüme kavuşmaktadır. Sosyal Güvenlik Anlaşması, ülkelerin kendi aralarındaki iş gücü dolaşımında sigortalılık sorununu kurallara bağlayarak ortandan kaldıran sözleşmedir. Bu anlamda Ülkemizle Sosyal Güvenlik Anlaşması İmzalayan Yeni Ülkeler Macaristan, Belçika ve Tunus olmuştur.
Sosyal Güvenlik Anlaşması
Farklı bir ülkede geçici görevle çalışan işçinin sigortalılık haklarının devam etmesi durumu Sosyal Güvenlik Anlaşmaları ile belirlenmiştir. Türkiye de bazı ülkelerle bu anlaşmaları imzalamış, yeni anlaşmalar için de bir çok ülke ile görüşmelerine devam etmektedir.
Sosyal Güvenlik Anlaşması olmayan ülkelerle ilgili ise süreç 5510 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin g bendinde düzenlenmiştir.
“Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır.”
Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Yeni Yürürlük Kazanan Ülkeler
Belçika
11 Nisan 2014 tarihinde hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belçika Krallığı Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması”, 6982 Sayılı Kanun 3 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak onaylanmıştır.
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belçika Krallığı Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması” asıl metni için tıklayınız.
Macaristan
24 Şubat 2015 tarihinde hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması”, 6961 Sayılı Kanun 3 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak onaylanmıştır.
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması” asıl metni için tıklayınız.
Tunus
28 Mayıs 2013 tarihinde hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması”, 6981 Sayılı Kanun 4 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak onaylanmıştır.
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması” asıl metni için tıklayınız.
Türkiye ile Sosyal Güvenlik Anlaşması Olan Diğer Ülkeler
İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, K.K.T.C., Makedonya, Azerbaycan, Gürcistan, Kanada, Quebec (Kanada), Romanya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Lüksemburg, Libya, Hırvatistan, Slovakya, Sırbistan, Güney Kore.
Bir otelde 15:00 – 23:00 saatleri arasında 4 yıldır çalışıyorum. Yasalara göre 08:00 – 15:00 saatleri arasında çalışma hakkım yok mu ? Bu talebimle tazminat hak edebilirmiyim ?