OHAL kapsamında Resmi Gazete’de yayımlanarak hayata geçen 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 3 üncü maddesiyle 4447 sayılı işsizlik sigortası Kanunu’na eklenen geçici 17 nci madde ile yasalaşan teşvik kapsamında 2017’de kapsamdaki İşsizleri İşe Alan İşverenler sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecekler.
Teşvikten Hangi İşverenler Yararlanabilecek?
*SGK’ya aylık prim ve hizmet bildirgelerini yasal süresi içerisinde veren,
*Sigortasız işçi çalıştırmayan, sahte sigortalı istihdam etmeyen
*SGK’ya idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunmayan,
*SGK’ya prim ve idari para cezası borcu bulunan ancak bu borçlarını yapılandırmış
işverenler bu teşvikten yararlanacaklar.
Bu teşvik 01.02.2017 tarihi ile 31.12.2017 tarihi arasında özel sektör işverenlerince işe alınan İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden son 3 aydır işsiz olanlar için uygulanacak. Alınan kişinin aynı zamanda şirketin çalışan sayısı ortalamasına da ek olarak çalışıyor olması gerekir. Yani 2016 yılı Aralık ayına ilişkin hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına, işe alınanların ilave istihdam olarak işe alınması şart. Örneğin, 2016 Aralık’ta 11 kişi çalıştıran bir işveren teşvik kapsamındaki bir kişiyi Şubat 2017’de 12. kişi olarak istihdam etmişse teşvikten yararlanabilecek.
Teşvik Toplamda Ne Kadar Olacak?
Teşvik kapsamındaki kişileri işe alan işverenler, 31.12.2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 TL ile çarpılması sonucunda bulunan tutar işverene destek ödemesi yapılacaktır. Fondan karşılanacak bu destek tutarı işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigortalı hisseleri dâhil tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle verilecektir.
Şartları sağlayarak işe alınan ve tam ay çalışan bir personel için aylık 666.60 TL sigorta prim teşvikinden yararlanılacaktır. Ayrıca bu tutarlar üzerinden gelir ve damga vergisi ödenmeyecektir. Asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir vergisi tutarı 226,63+Damga vergisi tutarı 13,49 TL = 240,12 TL’den (Asgari geçim indirimi tutarı 133,31 TL düşüldükten sonra toplamda vergi desteği 106,81 TL’ dir) bir sigortalı için toplam destek miktarı 773.41 TL ’yi bulacaktır.
İşverenler, bu teşvikten yararlandıkları işçiler için asgari ücrete kadar sigorta primi, gelir vergisi ve damga vergisi ödemeyecek. Sadece 1.404,06 TL olan net asgari ücret kadar bir maliyete katlanmış olacak. Teşvikin finansmanı işsizlik sigortası fonundan sağlanacak.
Teşvik sadece asgari ücretli işe alınan sigortalılar için geçerli olmayıp, kapsamda işe alınan sigortalıların asgari ücretin üzerinde bir ücret ile işe alınması durumunda teşvik tutarlarında bir değişiklik olmayacaktır.