Fazla Çalışma Onayında Önemli Değişiklik

Fazla Çalışma sistemini düzenleyen yönetmeliğin 9. maddesine dair değişiklik, 25.08.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

4857 sayılı İş Kanunumuzun 63.maddesinde işçinin çalışma süreleri belirlenmiştir.

Buna göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bunun üzerindeki çalışmalar da fazla çalışma olarak değerlendirilir. Fazla çalışmanın sınırları; günlük 11 saati ve yılda toplam 270 saatin aşılmaması gerekir.

İş Kanunu’na göre işçinin haftada 45 saatten fazla çalışmaya zorlanamayacağı ve çalıştırıldığı durumlar ise 45 saati aşan her saat için fazla mesai ücretinin ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.

İşverenler, haftada 45 saatten fazla çalışmasını istedikleri işçilerden her yılbaşında yazılı olarak onay (muvafakat) almaları zorunluydu.

İşte bu durum; 25.08.2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle 4857 sayılı İş Kanununa ilişkin Fazla çalışma ve Fazla sürelerle çalışma yönetmeliğinin 9. maddesinde değişiklik yapıldı.

Yönetmeliğin 9.maddesi şu şekilde değiştirildi;

“Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.”

Yapılan değişikliğe göre;

*Daha önce işçilerden her yılbaşında yeniden alınması gereken yazılı onay(muvafakat) alma zorunluluğu ortadan kalktı.

*Fazla çalışma onayları iş sözleşmeleriyle birlikte alınabilecek.

*İş sözleşmeleriyle fazla çalışma onayı alınmamış ise, fazla çalışma yapılması ihtiyacı ortaya çıktığında onayın alınması mümkün hale geldi.

*Alınan onayların işçi özlük dosyasında saklanması gerektiği önceki yönetmelikle aynen korunmuş oldu.

*Yeni düzenlemede işçinin verdiği onayı geri alma hakkı bulunuyor. Eğer işçi fazla mesai yapmak istemezse verdiği onayı 30 gün önceden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilecek.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Rekabet Yasağı

Rekabet Yasağı

İş sözleşmelerinde, işverenin çıkarlarını koruyan rekabet yasağı nedir? Tüm detayları ile sizler için inceledik!

14 yorum

  1. İŞVEREN İŞÇİYİ KADROSUNA ALIRKEN FAZLA MESAİ YAPACAK OLARAK İŞE ALIYOR FAKAT İŞÇİ BURDA YAN ÇİZİP MESAİ YAPMAK İSTEMİYOR. 30 GÜN ÖNCEDEN BİR DİLEKÇE VERİLSEDE İŞVEREN BU KİŞİ İLE ÇALIŞMAK İSTEMEYECEKTİR. İŞ AKDİ FESİHİNDE BU MADDE KULLANILABİLİR Mİ? MAHKEMEDE İŞE İADE DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

    VE SON OLARAK İŞÇİ BU DİLEKÇEYİ HER YIL VERMEK ZORUNDA MIDIR?

    • Taşeron firmada çalışmaktayım şuan dışarı çıkma yasağı nedeniyle cumartesi günü çalışmıyorum bunu benden kese bilirmi veya izin alıp başka bir yerde çalıştıra bilirmi

  2. Ali Osman Bağırgan

    Son sorudan başlayalım:

    İşveren her yılın başına fazla muvafakatnamesi almak zorunda değil.
    İşsözleşmesinde işe girerken alabilir ayrıca iş sözleşmesi devam ederken dönem içerisinde de alabilir. ANCAK önemli olan kısım şurası ki işçi artık bu muvafakatini 30 gün önceden haber etmek suretiyle geri alabilir.
    Asıl aorunuza gelince de; işçi ben artık fazla çalışma yapmak istemiyorum dediği vakit işverenin bunu kabul etmeyerek haklı bir fesih yapma şansı yok… buna dair aralarında yapacakları bir sözleşme de kanuna aykırı olacağından geçerli olmayacaktır.
    Av.Ali Osman Bağırgan

    • Merhaba Ali Osman bey,

      Fazla Mesai Yapmak İstemeyen İşçi verdiği O;nayı Nasıl Geri Almalıdır.( Dilekçe, Noter tastikli mi olmalıdır.)
      2. sorum bu işlemi 2018 için ne zaman yapabilir ve sonraki seneler içinde geri alınan onay geçerliliğini kapsar mı?

      ilginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

  3. Ayda bir yada iki gelecek şekilde sabah:8 akşam:11 öğle arasında 1 saat mola şeklinde çalışıyorum, sizce bu üst sınır 11 saati geçiyor mu yada yasal mı?

  4. *iş sözleşmesinde fazla çalışma onayı bulunsa dahi 270 saati aşan fazla çalışma haklı fesih sebebi midir

    *270 saati aşan fazla çalışma için hak düşürücü 6 günlük süre bordro tarihinden sonra mı geçerli yoksa aştığı günden sonra mı geçerli

    *bu konu hakkında ki şikayetimizi nereye bildireceğiz(işkur , sgk yoksa çalışma bakanlığı mı). noterden dilekçe ile ihtar çekmemiz yeterli midir.

    *son olarak dilekçe örneği paylaşır mısınız

  5. Ben 24 saat üzerinden ayda 10 gün 10×24=240 saat çalışıyorum.Normal aylık çalışmam gereken 45×4=180 saat.Bu hesaplamayla ayda 60 saat mesai hakkım varmıdır.Yıllık hesaplarsak 720 saate kadar bir fazla calışma yapmış oluyorum.Her yıl ocak ayında fazla çalışma muvakatnamesi imzalayarak yılda 270 saat fazla mesai çalıştığımı kabul etmiş oluyorum.Kanunen benim fazla mesai alma hakkım varmıdır.

  6. İyi çalışmalar
    İşveren mahkemeyle daha sonra mesai ücreti istemesin diye 2018 de
    2.500 tl net ücret alan birini 2019 yılı itibariyle
    2.100 TL çekip 400 TL farkı mesaiye tamamlayıp isci mesai yapmadığı halde. 2.500 TL ödeyerek bodroda mesaili ücreti yansıtıyor.
    Birut ücretinde değişiklik yapmadan.
    Bu kişiye zararı olur mu.
    Emeklilikte
    Tazminata
    Bilgi verirseniz

  7. Merhabalar ;
    Ben yaklaşık beş senedir aynı şirkette
    Mağza sorumlusu olarak çalışmaktayım.
    Ve şirket bu sene zorka yıllık izin kullandırmak istiyor.
    İzin dönüşü yerime calışan personeli dinlendirmem için bende üç gün aç kapa çalışmamı istiyor.
    Bu bende kabul etmek istemiyorum
    Ayrıca 31 çeken aylarda birgün izin kullanma hakkı doğuyor. Ve biz bunu kullanamıyoruz.
    Tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

  8. Öncelikle iyi günler
    2 yıldır bir firmada sabah 9.30 akşam 18.30 a kadar cumartesi günleri dahil olmak üzere çalışıyorum iş kanununa göre 45 saatin aşılması durumunda mesai verilmesi gerekiyor fakat işyeri bizi cumartesi mesai olarak göstermesine rağmen ek bir ücret ödemiyor. 4-5 ay içerisinde askere gideceğim.Tazminatımı alırken bu 2 yıl boyunca alamadığım mesai ücretlerimide alabilirmiyim?Alabilşrsemde nasıl yapabilirim bunu nasıl kanıtlıyacağım bu durumu?

  9. Öncelikle ki günler
    Askerden geleli 2.5 yıl oldu çalıştığım işyerinde
    Net haftanın 6 günü hergün olmak şartıyla 11 saat çalışır durumdayız sabah 08:00 akşam 19:00
    Ve mesai de verilmiyor çalıştığım işyerinde sigortanız yatıyor ama aldığımız maaş asgari ücretin altında bu konuyla ilgili hangi resmi kurumlara ilete bilirim

  10. Merhaba. Çalıştığım firmada bir gün izinli olup hergün en az dokuz saat çalışıyorum. Patronum bunun fazla mesai olmadığını savunuyor ve şirket avukatı aracılığıyla mesai yapmadığına dair belge imzalatmak istiyor. Nre yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

  11. Merhabalar ben cam fabrikasında çalışıyorum sabah 07.45 akşam 17.45 şeklinde çalışıyorum ve mesai olduğunda saat 22.00 a kadar çalışmak zorunda kalıyorum cumartesi pazar iş yok cumartesi olduğunda mesai olarak geçiyor ve molamız 10.15 ile 10.30 arası ve 12.30 ile 13.15 arası mesaiye kalırsak 18.00 ile 18.30 arası var sadece ve mesai ücretleri maaştan ayrı zarfta veriliyor mesaiye kalmak için herhangi bir sözleşme imzalamadım aöl öğrencisiyim ve kalmak istemediğimde işten kovma ile laf altından tehdit ediliyorum işten ayrılmak için sözleşmeyi imzalamasam ücretsiz izne çıkarma ile tehdit ediyor 18 yaşındayım ve aklımda kalan sorulardan biride mesai ücreti primi varmı ve 45 saatten fazla çalışıyorum mesai hakkim varmi dava etsem haklı olurmuyum lütfen cevap verin bu konulara hakim biriyle konuşmak istiyorum saygılarımla Fatih 05439615647

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir