Kısa çalışmaya başvurulan üç aylık dönem içerisinde birçok resmi tatil günü de var: 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, Ramazan Bayramı… Bu günlerde kısa çalışma ödeneği alan çalışanlar için nasıl bir yol izlenmeli? 23 Nisanda çalıştırılan işçilerin ücretleri nasıl ödenmeli? Bu soruların cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız.
Kısa Çalışmada Tatil Gününün Bordrolaştırılması
Kısa çalışma ödeneği için başvuran firmalarda çalışma düzeni iki şekilde değişmiş olabilir:
- Firmanın faaliyetinin tamamen durması
- Çalışma sürelerinin 3’te 1 ya da daha fazla oranda azalması
Faaliyeti Duran İş Yerleri
Faaliyeti tamamen duran iş yerleri için, işçiler için kısa çalışma ödeneğine başvurulmuşsa, tatil günleri ve hafta tatili günleri ayırt edilmeksizin işçiye tüm günler için ödenek verilecektir.
Örneğin, 1 Nisan itibariyle salgın nedeniyle kepenk kapatmış bir iş yerinde, kısa çalışma şartlarını sağlayan işçiler, sadece iş yerinin çalışma günleri için değil 23 Nisan günü için de devletten kısa çalışma ödeneği alacaklar. Bu ödeneğin verilebilmesi için de iş yerinin bordro düzenleyen birimi, SGK bildirimlerinde ve İşkur’a gönderdiği puantaj dosyasında çalışanları 30 eksik prim günü olarak bildirecek ve eksik gün nedenini de kısa çalışma ile ilgili eksik gün nedenlerini seçecek.
Kısa Çalışma ile ilgili eksik gün nedenleri:
- 18 – Kısa Çalışma Ödeneği
- 27 – Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler
Çalışma Süresi Azalan İş Yerleri
Çalışma süresi azalan firmalarda ise çalışanlar tatil gününde çalışmışlarsa, hem tatil günü için ücretleri ödenir hem de tatil gününde çalışmanın karşılığı olan 1 günlük ücretleri daha ödenir. İş sözleşmesinde ya da iş yerinin geleneği gereği, tatil günlerinde çalışan kişilere ödenen ücret 1 günlük ücretten fazla da olabilir. Hangi ücret tespit edildiyse o ödenmelidir.
Örneğin, 1 Nisan itibariyle çalışma süreleri azalan ve kısa çalışma ödeneği alan bir iş yeri düşünelim, işçiler 6 gün boyunca her gün günde 3 saat çalıştırırsa, çalıştığı saatler üzerinden işçiye hafta tatili ve resmi gün ayırmadan ücretini her gün 3 saat olarak ödeyecek. Kalan süreler ise kısa çalışma ödeneği olarak ödenecek. 23 Nisan’da yapılan çalışma için de 3 saatlik ücretin ekstra olarak ödenmesi gerekmektedir.
İş yeri ise toplam çalışma saati üzerinden işçinin prim gününü hesaplar. Bu hesaplamada kabul edilen yöntem her 7,5 saatlik çalışmanın kuruma bir prim günü olarak bildirilmesidir. Kalan çalışılmamış eksik saatler de yine 7,5 saat 1 güne isabet edecek şekilde hesaplanarak, küsurat varsa tama iblağ edilip kısa çalışma eksik gün nedenlerinden biri seçilerek SGK’ya ve İŞKUR’a bildirilecektir.
Çalışma süresi azalan ama haftanın her günü çalışmayan iş yerlerinde ise, 23 Nisanın çalışılan günlerden birine denk gelmesi durumunda, çalışılmış gibi tatil gününün ücreti işçiye ödenmelidir. İşçi o gün çalıştırıldıysa da yukarıda bahsettiğimiz gibi bir ücret daha hesaplanıp bordrolaştırılacaktır. 23 Nisan’ın çalışma gününe denk gelmemesi durumunda ise, kısa çalışma ödeneği için eksik gün olarak gösterilebilir.
Örneğin, salgın nedeniyle çalışma süreleri azalmış, işçilerini sadece pazartesi ve salı günleri çalıştıran ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ve bir iş yeri düşünelim. Tüm pazartesi ve Salı günleri için ücreti işveren öderken, kalan günler kısa çalışma ödeneği alabilmek için eksik gün olarak gösteriliyor olsun. 23 Nisan Perşembe gününe denk geldiğinden, işçiler için bugün zaten çalışılan bir gün değildir. Dolayısıyla bu günün ücreti yine bordroda diğer Perşembe günleri gibi eksik gün gösterilerek SGK ve İŞKUR’a iletilmelidir. Karşılığında işçi bu günün ücretini kısa çalışma ödeneği olarak alacaktır.
Sokağa Çıkma Yasağının Tatil Günlerine Etkisi
23 Nisan hem tatil günü hem de sokağa çıkma yasağı kapsamında yer aldığından, bugünde işçi çalıştırmak sadece yayımlanan ilgili genelgelerde istisna olarak belirtilmiş çalışan grupları için geçerlidir. Bu işçilerin, iş yerinde çalışma günü olmasına rağmen sokağa çıkma yasağı nedeniyle işe gelememesi durumunda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/III ve 25/III maddeleri ile 40. maddesindeki zorlayıcı nedenden bahsedebiliriz.
Zorlayıcı nedenden işe devam edilememesi, yarım ücret ödenmesi durumunu ortaya çıkarabilir. İşveren işçiler zorlayıcı nedenden dolayı işe gelemeseler bile bu günlerin ücretini onlara isterse tam gün olarak da ödeyebilir. Ama İş Kanunu bu durumlarda işverene yarım ücret ödeme hakkı vermiştir. İşverenler, işçinin 1 haftaya kadar işe gelemediği günlerin ücretini yarım olarak işçiye öder. Zorlayıcı nedenden dolayı 1 haftayı aşan işe gelememe durumunda, işverenin 1 haftadan sonraki günlerin ücretini ödeme zorunluluğu yoktur.
Örneğin, 23-24-25-26 Nisan günleri için uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle, faaliyetini sürdüren iş yerlerinde, işe devam edemeyen işçilerin ücretini işveren isterse tam gün olarak öder, isterse de İş Kanunu’nun verdiği yetki ile bu 4 günü işçiye yarım ücret olarak öder.
Çalışmayı %50 azaltan işyerimizde Nisan ayı 22 iş günü hesaplayarak 11 işgünü çalışmamızı bildirdi. Ancak Mayıs ayında resmi tatiller fazla olduğundan çalışma gün sayımızı kaç almamız gerekli ? Günlerimizi bi belirlersek , bu günleri resmi tatil günlerine denk getirirsek ne olur ? Kalan günlerden seçersek ne olur?
İşçi lehine olması gereken nedir?
Sokağa çıkma yasağı varken kaymakamlıktan alınan izinle calisan biri ek ücret talep edebilir mi
2. Sokağa çıkma yasağında işyeri izin aldı ve çalışma devam etti. İlk 2 günlük olan sokağa çıkma yasağında ise çalışılmadı pazar zaten hafta tatili sadece cumartesi günkü çalışma için telafi çalışması yaptıranilir miyiz
Teşekkürler
Kısa çalışma ödeneği onaylanmadan iş yeri kısa çalışma saatleri uyguladığında çalışdığımız kadar mı ücret ödenir
24 nisan çalışma günü ancak sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu durumda işveren işçinin 24 nisan günü için ücret ödemesini yapacak mı?
YUKARI BAK NİLGÜN HANIM
Kısa çalışma ödeneği için başvuru da
Çalışılmayacak süre 15 saat olarak bildirildi
Bu süre 22,5 saat olarak herhangi bir başvuru yapmadan uygulanabilir mi?
Uygulanırsa ne olur ?
Kanunen kapanan kuaförler 11 mayista açılcak,mayis ayında sokağa çıkma yasakları resmi bayramlarida içine alınca,19 mayis ve ramazan bayramı dahil,toplamda 11 gün çalışmış olacağız, yarim calisma ödeneğide alamadım,işveren sadece 11 günlük maas vericekmis, maaşımızı kesme hakkı kanunen varmıdır?
Merhaba şirketim homeofis çalıştırıyor .
Haftada 105 saat çalıtştıtıyor.
Resmi tatillerde çalıştırmayıp, diğer günlerde bize yine
O saatleri doldurtuyor.
Resmi tatillerin bu süreden düşmesi gerekmiyor mu?
Yada çalıştırırsa çift maaş o gün için ödemesi gerekmiyormu?
Sirketimiz kisa calisma ödenegınden yararlaniyor
Bizleri haftanin 5 günu işe cagiriyolar 7.5 saatten toplam 37.5 saat calisitiriliyoruz . Hafta sonu yasagında bir güne kçö bir güne haftalik tatili yaziliyor boyle birsey olmasi mumkunmudur .?
Mrb Mayıs ayında kısa çalışma ödeneğinde ayın 4 nde yarım gün 5-6-7-8-11-12-13-14-15-27-28-29 tam gün çalıştım Hakkim olan fazla mesai saati ne kadardır yardımcı olursanız sevinirim..
Çalışma saatlerimiz günlük 10 saat haftasonu yok
Mrb. Şirketimiz kısa çalışma günlerini cumartesi + Pazar + resmi tatilleri yazıyor kalan birkaç günü hafta içine dağıtıyor. Bu şekilde uygulaması doğrumudur? Ücret tabiki kesintili yatırılıyor.
Mayis ayinda ayin 15 inde calisip.16 sinda izne ciktim k.ç ö 13 gun gozukuyor fakat 19 mayis arefe ve bayram tatilleri araya girdimi 5 gun yapiyor sigortam 18 gun yatmis bu normalmi resmi tatiller k.c.o icinemi sokuluyor
Ben nisandan buyana kısa çalışmadan yararlaniyorum çalışmıyorum hafta ve resmi günlerin parasını bana işveren mı ödeyecek
Merhaba, bi kaç sorum olacak;
1) kısa çalışma ödeneğinde işkur maaşın yarısını mı karşılıyor? sigorta primi yatırıyor mu?
2) haftasonu yasakları sebebiyle haftada 7 gün çalışırken 5 gün çalışmaya başladık. şirket hem kısa çalışma ödeneğine geçti çalıştığımız günleri kendi tamamlayacağını söyledi. ama 1 gün eksik çalıştığımız için ay bazında 4 günlük maaş kesintisi yapacağını bildirdi. böyle bir durum söz konusu olabilir mi? işçi ne yapması gerekir?