Pandemi ile birlikte çalışma hayatını oldukça meşgul eden konuların başında kısa çalışma ödeneği geliyor. Bu konuda oluşan soru işaretleri ve belirsizlik işçiler ve insan kaynakları personelleri başta olmak üzere işveren kesimini yakından ilgilendiriyor.
Yıllardır mevzuatta yerini alan kısa çalışma ödeneğinde daha önce hiç bu kadar başvuru yapılmamıştı. Bu durumun İŞKUR’un işleyişini etkilediği de su götürmez bir gerçek. Yoğun bir şekilde çalışmalara başlayan kurum, yapılan her başvuruyu inceleyerek sonuçlandırmaya başladı.
Başvurunun yapıldığı ancak henüz sonuç alınmayan iş yerleri aylık prim hizmet belgeleri ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kısa çalışma yapan personelleri için eksik gün nedenini her ihtimale karşı “18 Kısa Çalışma Ödeneği” veya “27 Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” olarak bildirmişti. İŞKUR’un kontrolleri sonucu kısa çalışma ödeneği başvurusu reddedilen iş yerlerinin eksik gün nedenlerinin nasıl değiştirileceği ise akıllarda soru işareti oluşturdu.
Normal Şartlarda Eksik Gün Nedeni Değişikliği
Ay içerisinde otuz günden az çalışması bulunan personellerin çalışmadığı günlerin nedenine bağlı olarak kullanılan birçok eksik gün nedenleri bulunuyor. Kurum’a bildirilen eksik gün nedeninin hatalı veya eksik olması durumunda ise düzeltme iki şekilde yapılabiliyor. İlgili dönem ve çalışan için verilecek İptal/Ek belgeleri ile veya iş yerinin bağlı bulunduğu SGK il müdürlüğüne dilekçe yoluyla herhangi bir cezai işlem olmadan hizmet belgesinde güncelleme yapılabiliyor.
18 ve 27 Kodlarının Değişikliği Nasıl Yapılır?
Kısa çalışma yapan bir iş yeri İŞKUR’a yaptığı ödenek başvurusu sonuçlanmadan aylık prim hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde personelleri için kısa çalışma ödeneğinde kullanılan 18 ve 27 eksik gün kodlarıyla bildirimde bulunmuş olabilir. Ancak iş yerinin ödenek başvurusu yapılan değerlendirmeler sonucunda kabul edilmemiş ise bildirilen eksik gün nedenlerinde değişiklik diğer eksik gün kodları için izlenen yollardan farklı olarak alternatifi bulunmamakta ve tek bir şekilde; bağlı bulunulan il müdürlüğüne verilecek dilekçe ile yapılabiliyor.
Değişiklikte Kullanılabilecek Eksik Gün Nedeni
Kısa çalışma ödeneği başvurusu sonucu ödenekten yararlanmaya hak kazanamayan çalışanların ilgili ay için eksik günlerinde yine Covid-19 sonrası hayatımıza giren “28-Pandemi Ücretsiz İzin” veya “29-Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer” eksik gün nedenleri kullanabilir.
Ücretsiz izin eksik gün nedenlerinden biri ile bildirilen çalışanlar için işverenin eksik güne konu olan aydan sonraki ayın 3’üne kadar https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresindeki ekrandan ücretsiz izin günlerinin bildiriminin yapılması gerekiyor. Bildirim yapılan çalışanlar günlük 39,24 TL nakdi ücret desteğinden faydalanabilecek.
Iki ay parayi aldim son ay Kodu 28 yerine 21 girmiş muhasebeci .duzeltilirmi
Muhaseben bağlı olduğun SGK ya ücretsiz izin belgesi,kod değişikliği için dilekçe, vekaletname posta yla göndersin .. işlemin yapılır..kod değişikliği yapıldıktan sonra işkura bildirmen gerekiyor ….benimde aynıydı ..duzelttirdim ..
peki ödeme yapıldımı birde ne kadar geriye dönük düzelttirdiniz.mesela mart ayında şubatınkinii düzelttirdizi.yoksa mart ayında ocağınkim i
Muhaseben bağlı olduğun SGK ya ücretsiz izin belgesi,kod değişikliği için dilekçe, vekaletname posta yla göndersin .. işlemin yapılır..kod değişikliği yapıldıktan sonra işkura bildirmen gerekiyor ….benimde aynıydı ..duzelttirdim ..
Bahsettiğiniz ücretsiz izin belgesini nereden aldınız?
Ben eyt yararlanmak için ve bağkur dan sgk ya geçen 1261 gün (415günüm kaldı) kuralına takılan bir vatandaşım pandemi ve kod 28 den atarlarsa eğer 190 günüm kod 6 danda 19 günüm var ve bir de kod 10 la 100 günüm var ben bu kod10 nu nasıl değiştirebilirim cezasına razıyım 47 yaşındayım ve iş bulamıyorum nasıl bir yol tavsiye edersiniz lütfen destek verin lütfen