Sağlık Raporlarının Onayında Birden Fazla İşverene Dikkat!
Sağlık Raporlarının Onayında Birden Fazla İşverene Dikkat!

Sağlık Raporlarının Onayında Birden Fazla İşverene Dikkat!

İşçi, hastalık, analık veya iş kazası durumunda istirahat raporu aldığında işverenin ‘E-vizite’ sistemi üzerinden onayı gereklidir. Hastalık raporlarında 3 gün ve üzeri, iş kazası ve analık durumunda ise tüm günler için rapor onayının yapılması zorunludur. Ancak işçinin rapor süresinde farklı bir işverende işe başlaması veya aynı işverene bağlı farklı bir iş yerine geçiş yaptığı yani nakil yapıldığı durumda sağlık raporu onayı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

İşçi için özellikle raporlu olduğu tarihte nakil yapıldığında işverenler aynı işverene bağlılık söz konusu olduğu için sorun oluşmayacağını düşünebiliyor. Burada asıl işverene bağlılık değil ilgili iş yeri üzerinden onay verilmesi söz konusu olduğu için mutlaka raporda ilgili iş yerinde çalıştığı tarihe kadar onay verilmesi önem taşımaktadır. Bir diğer hususa dikkat çekecek olursak, rapor onayı yapıldıktan sonra geçmişe yönelik 1 aylık süre içinde nakil yapılmasına karar verilen işçiler olabiliyor. Bu şekilde bir onay var ise işçinin nakil tarihi ileri bir tarihe ertelenebilir. Aksi durumda ilgili iş yerinde çalıştığı süreçten daha fazla bir süre için onay verildiği durumda SGK’dan işverenlere idari para cezası gelmektedir. İstirahat süresi bildirimlerinde işverenin itiraz etmesi de durumu sonucunda SGK’nın itirazın kabulüne uygulamada daha az rastlanmaktadır. Bir raporun süresinde bu şekilde birden fazla işveren veya iş yeri olduğu durumda izlenmesi gereken yolları sıralayacak olursak;

  • İlgili iş yerinde çalışılan süre sonuna kadar olan tarihe kadar rapor onaylanmalı,
  • Kalan gün sayısı için ‘Personelim değil’ seçeneği işaretlenmeli,
  • Bu işlem sonrasında kalan onay gün sayısı için nakil yapıldığı veya yeni işe başladığı iş yerinin ‘E-vizite’ ekranına ilgili rapor düşecektir.
  • Düşmediği durumda ise manuel rapor girişi yapılarak, bildirim yapılabilir.

Örneğin; işçinin 10.03.2025 ve 20.03.2025 tarihleri arasında raporlu olduğunu varsayalım. 21.03 tarihinde ilgili raporun tümü onaylandıktan sonra işveren 15.03 tarihinde aynı şirket altındaki diğer iş yerine başlayacak şekilde nakil yapmaya karar verdiği durumda işveren nasıl yol izlemelidir sorusunu ele alalım.

İşveren rapor onayını yaptığı durumda ‘E-vizite’ ekranında öncelikle ‘Onay iptal’ seçeneği ile rapor onayını iptal etmeyi denemelidir. Ancak ödenek çıktığı durumda sistem rapor iptaline vermeyebiliyor. Bu durumda SGK’ya dilekçe yazılarak durum bildirilebilir. Sistem izin verdiği durumda ise 14.03 tarihine kadar ilk iş yerinde onay verilmeli. Kalan günler yeni iş yeri bilgileri ile ilgili ekrandan onaylanmalıdır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Değiştirenler İçin Vergi Matrahı Tuzak mı?

İş Değiştirenler İçin Vergi Matrahı Tuzak mı?

İş Değiştirenler İçin Vergi Matrahı Tuzak mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir