Yabancı Çalışanlar Aşı Olabilecek mi?
Yabancı Çalışanlar Aşı Olabilecek mi?

Yabancı Çalışanlar Aşı Olabilecek mi?

Covid-19 salgın hastalığından korunmak için aşılamanın hızlandığı şu günlerde, tüm SGK’lı çalışanların aşılanmaya başlamasıyla birtakım soru işaretleri de kafaları karıştırdı. Ülkemizde çalışan yabancı uyruklu çalışanlar da aşı imkânından yararlanabilecek mi? Türkiye’de sigortalı bulunmayan expat olarak ülkemize gelmiş geçici yabancı personeller için aşı randevusu alınabilecek mi?

Bilindiği üzere, aşı ile ilgili randevu işlemleri için iki ayrı kanal var: e-Nabız üzerinden randevu oluşturmak ya da 182 numaralı Sağlık Bakanlığı randevu hattını arayarak randevu almak. Bu işlemler için bir T.C. kimlik numarasına ihtiyacımız var. Yabancı çalışanlara verilen 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası ile de işlemler yapılabiliyor.

Yabancı çalışanların aşı hakkının olabilmesi için, öncelikle Sağlık Bakanlığınca duyurulan öncelikli gruplara dâhil olmaları (yaş grubu, kronik hastalık, SGK’lı çalışan olmak vs.) gerekiyor. Bu gruplar içerisinde yer alan yabancılar için 2 şart var: Türkiye’de ikamet izni olması, ülkemizden yabancı kimlik numarası almış olması.

Çalışma İzni İle Çalışanlarda Aşı

SGK’lı çalışanlara aşı uygulamasına başlanmasıyla birlikte, Türk veya yabancı ayrımı olmaksızın her yaşta çalışan aşılama kapsamına dâhil edildi. Bu nedenle, çalışma izni ile ülkemizde bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan kişiler için yabancı kimlik numarası ile E-Nabız üzerinden aşı randevusu alınabilir. Aşı için bir diğer seçenek de 182 numaralı telefondan randevu talep etmek.

Geçici Görevle Başka Ülkelerden Ülkemizdeki İş Yerine Gönderilen Expat Çalışanlar

Ülkemizle arasında ikili sosyal güvenlik anlaşması olan ülkelerden, geçici görevli olarak ülkemize gönderilmiş çalışanlar da aşı kapsamında değerlendiriliyor. İkili anlaşma kapsamında Türkiye’de sigortalı gösterilmeseler de, kendi ülkelerindeki sigortalılıklarının Türkiye’de tam geçerli kabul edilmesi nedeniyle, tıpkı Türkiye’de sigortalı olan diğer çalışanlar gibi aşı imkânından yararlanma hakkı var.

Bu kişilerin randevularını 182 no’lu telefonu arayarak, ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında Türkiye’de çalıştıklarını kanıtlayıcı belgelerle randevularını oluşturabiliyorlar.

İkili anlaşma kapsamında olmayan ülkelerden ülkemize gelmiş çalışanların Türkiye’de sigortalı olmaları durumunda aşı randevusu almaları da mümkün. Çalışma ve ikamet izni olan tüm yabancılar, yabancı kimlik numaraları ile randevu alarak aşı olabilirler.

Randevu’da Sorun Yaşayanlar Ne Yapabilir?

Aşı kapsamında yer alan fakat bahsedilen kanallardan randevu almakta güçlük çeken yabancılar mail yoluyla en yakın sağlık kuruluşundan randevu talep edebilirler. Sistemsel sorunlar nedeniyle, hem telefonla hem de e-Nabız üzerinden kayıt oluşturulamasa da, e-nabız üzerinden e-mail yoluyla ikamet izni, çalışma izni ve yabancı kimlik numarası gibi bilgilerini ileterek randevu oluşturabilirler.

Yabancı kimlik numarası olan ve Türkiye’de oturma izni olan yabancılar, bu bilgileri enabiz@saglik.gov.tr adresine mail atarak randevu talebinde bulunabilirler.

Geçerli bir çalışma/ikamet izni bulunan ve yabancı kimlik numarası sahibi yabancılar MHRS randevu sistemi vasıtasıyla en yakın sağlık kuruluşlarından aşı randevusu alabilirler.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

2 yorum

  1. Pasaport ile aşı randevusu almak istiyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir