17256 ve 27256 No’lu Pandemi Teşviklerinden Yararlananlar Dikkat!
17256 ve 27256 No’lu Pandemi Teşviklerinden Yararlananlar Dikkat!

17256 ve 27256 No’lu Pandemi Teşviklerinden Yararlananlar Dikkat!

Pandemi sürecinde istihdamı desteklemek için çıkarılmış iki önemli teşvik olan 17256 ve 27256 numaralı teşvikler, 17 Kasım 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlük kazanmıştı. Geçici 27. ve 28. madde olarak da anılan istihdam teşviklerinden, işverenin işten çıkardığı işçileri tekrar işe alması ya da kayıt dışı çalıştırdığı işçiyi sigortalı olarak istihdam etmesi durumunda yararlanılıyordu. Hiçbir teşvikten geri kalmamak için hemen Datassist‘in teşvik hizmetlerinden yararlanın!

Teşvikten yararlanmak için süre, iş akdi feshi yasağının sona erdiği tarih olarak belirlenmişti. Böylece 1 Temmuz itibarıyla teşvik de sona erdi. Fakat teşvikten yararlanan işverenler için en önemli şartlardan biri, teşvik kapsamında işe alınan kişilerin istihdam edilmesine devam edilmesiydi Bu şartın detaylarına değinelim.

Teşvikten Yararlanan İş Yerlerinde İstihdam Şartı

17256 ve/veya 27256 numaralı istihdam teşvikleri kapsamında bildirilen sigortalıların, teşvik sona erdiğinde de istihdam edilme şartı bulunuyor. İşverenler, destekten yararlanılan sigortalı sayısının en az yarısı kadar sigortalıyı, teşvik süresi bittikten sonra en az teşvikten yararlanılan ortalama süre kadar fiilen çalıştırmak zorunda.

Teşvikten yararlanma süresinin bitiminden itibaren çalıştırılması gereken sigortalı sayısı, destek süresince destek kapsamında 17256 veya 27256 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile Kuruma bildirilerek destekten yararlanılan sigortalı sayısı 2’ye bölünerek bulunur. Sonucun küsuratlı çıkması, küsuratın da 0,50 ila 0,99 arasında olması durumunda ise bu sayı tam sayıya tamamlanacak.

İstihdam şartı “fiilen çalıştırmayı” kastettiğinden, teşvik süresi bittikten sonra bu çalışanların ücretsiz izne çıkarılması durumunda, ücretsiz izinde geçen süreler fiilen çalışma şartı kapsamında sayılmayacak.

Kanun, teşvik süresi sona erdikten sonra istihdama devam etme şartını yerine getirmeyen işverenler için para cezası uygulayacağına hükmediyor. Ödenen destek tutarı, destekten yararlanan sigortalıların yarısını destekten yararlanılan süre kadar istihdam etmeyen işverenlerden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil ediliyor.

Örnek Hesaplama

İSTİHDAM ŞARTI

DESTEKTEN YARARLANAN2020 ARALIK2021 OCAK
AEVETEVET
BEVETEVET
CEVETEVET
DHAYIREVET
EHAYIREVET
YARARLANAN SAYISI35

Destek süresinin sona ermesinden itibaren çalıştırılması gereken sigortalı sayısı;

5/2=2,5 hesabından tama iblağ olarak 3 olacaktır.

İşverenin bu 5 sigortalıdan tercih edeceği 3 sigortalıyı, destek süresinin bitiminden sonra ortalama destek süresi kadar fiilen çalıştırması gerekir.

Destekten Yararlanılan Ortalama Süre

Destekten Yararlanılan Tüm Sigortalıların Gün Sayısı / Destekten Yararlanılan Sigortalı Sayısı

Aralık 2020’de A, B ve C sigortalıları için 30’ar  gün, Ocak 2021’de A, B, C, D ve E sigortalıları için 17’şer gün bildirim  yapıldığı ve destekten  yararlanıldığında,

Destekten Yararlanan2020 ARALIK2021 OCAKTOPLAM
A301747
B301747
C301747
D01717
E01717
TOPLAM9085175

Destekten yararlanılan ortalama süre: 175 / 5 = 35 Gün

İşverenin destekten yararlandığı 5 sigortalısından tercih edeceği 3’ünü, destek süresinin sona ermesinden itibaren, maddenin yürürlük tarihinden 4857 sayılı Kanun’un Geçici 10. maddesinde yer alan fesih yasağının son gününü içine alan ay sayısını geçmeyecek süre içinde 35 gün çalıştırması gerekir.

Teşvik Kapsamında Çıkış Yapılamayan İşten Çıkış Kodları

Bu teşvikler ile ilgili SGK ve Türkiye İş Kurumu arasında alınan karara göre;

•             1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi,

•             4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirmeden feshi,

•             5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi,

•             15- Toplu işçi çıkarma,

•             17- İşyerinin kapanması,

•             19- Mevsim bitimi,

•             20- Kampanya bitimi,

•             22- Diğer nedenler,

•             25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih,

•             34- İşverenin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih,

gibi işten çıkış kodları, 17256 ve 27256 teşviklerinden yararlanmak için istisna kapmasında olmayan işten çıkış nedenleridir. Yukarıda belirttiğimiz nedenler haricinde işten çıkış işlemi oluşması halinde teşvikten yersiz yararlanma olmayacak.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

2 yorum

  1. Merhaba,
    Yukarıda yer alan yazıda anladığım kadarıyla liste halinde verilen işten çıkış SGK kodları yasaklı.

    1)Bu yasaklı kodlardan biri ile daha önce yukarıdaki teşvik kodlarından yararlanmadığım bir kişinin işten çıkışını yaparsam şirketimi yersiz yararlandırmış olur muyum?
    2)Bu yasaklı kodlardan biri ile daha önce yukarıdaki teşvik kodlarından yararlandığım bir kişinin işten çıkışını yaparsam şirketimi yersiz yararlandırmış olur muyum?
    3) ilk iki sorumda da toplam teşvikten yararlandığım kişiden daha fazlasını SGK’lı olarak çalıştırdığımı varsayalım. İlk iki soru için cevap değişir mi?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir