Çalışma İzni Muafiyeti
Çalışma İzni Muafiyeti

Çalışma İzni Muafiyeti

02.02.2022 tarihinde 31738 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe giren Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancı çalışanlar belirlenmiştir.

Çalışma izni muafiyeti yabancı personeller için muafiyetin geçerlilik süresi boyunca herhangi bir çalışma izni olmadan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma ve ikamet hakkına sahip olması olarak tanımlanır.

İlgili Yönetmelik kapsamında çalışma izni muafiyeti başvuruları için yabancı çalışanların yurt içinde bulunan Bakanlıklara, yurt dışında ise vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılıyordu.

Yapılan düzenlemeyle birlikte 01.10.2022 tarihi itibarıyla yabancı çalışanlar çalışma izni muafiyet başvuruları “Çalışma İzni Muafiyet sistemi” üzerinden alınacaktır. Yabancı personeller başvuruları https://emuafiyet.csgb.gov.tr adresi üzerinden tamamlayabilir.

Çalışma İzni Muafiyeti Başvuru İşlemleri

Yabancı personel Türkiye’de bulunuyorsa kendisine tahsis edilmiş 99 numaralı T.C. kimlik numarası ile sistem üzerinden başvuruda bulunabilir.

Yabancı personelin T.C. kimlik numarası bulunmuyorsa pasaport numarası üzerinden işlemlerini sürdürebilir.

Eğer yabancı personel yurtdışında bulunuyor ise yurtdışındaki Türk temsilciliklerine başvuru yaparak geçici başvuru kodu temin etmelidir. Temsilcilikler tarafından verilen geçici başvuru kodu ile sistem üzerinden başvurularını tamamlayabilir.

Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra başvuru sonucu olumlu olarak sonuçlanan yabancı personellere çalışma izni muafiyet belgesi verilir. Bu süreçten sonra personelin belirtmiş olduğu e posta adresine bildirim gönderilir. Yabancı personelin e-posta adresinde belirlenen harç bedeli 30 gün içerisinde ödeme işleminin tamamlanması gerekir. Aksi durumda başvuru sistem üzerinden otomatik olarak iptal edilecektir.

Çalışma İzni Muafiyet Belgesinin Sağladığı Haklar

  • Bilimsel alanlar kapsamında çalışacak personeller için bir ay,
  • Kültürel ve sanatsal faaliyetler kapsamında çalışacak personeller için bir ay,
  • Sportif faaliyetler alanında çalışacak yabancı personeller için dört ay,
  • Türkiye’deki üniversitelerde öğrenci değişim programı dahilinde staj yapacak yabancı çalışanlar için dört ay,
  • Mevsimlik tarım ve hayvancılık alanında çalışacak yabancı personeller için altı ay,
  • Seyahat firmalarının satış ve pazarlama alanında çalışacak yabancı personeller için sekiz ay,
  • Türkiye’de örgün öğretim programına kayıtlı bulunan ve zorunlu staj kapsamında Türkiye’de çalışan yabancı personeller staj süresince,

Çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilecektir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir