Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Kasım ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkması kararının makul bulunduğunun kendilerine iletildiğini ifade etti.
Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda, üstünde çalışılan fakat ortak noktaya varılamayan hususların karara bağlanacağını ifade eden Tonbul, toplu sözleşme sürecinde Memur-Sen olarak kadın istihdamı ile aile ve çocuklarla da ilgili taleplerinin olduğunu belirtti.
“Eş yardımı ve çocuk yardımının artırılması doğum izinlerinin, doğum sonrası izinlerinin uzatılması konusunda da 24 hafta gibi bir talebimiz var. Bunun gibi taleplerimizle ilgili bize dediler ki; Kapsamlı bir çalışmamız var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da çalışmaları var.”
‘KREŞ YARDIMININ DETAYLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞILMASINI İSTİYORUZ’
Tonbul, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında öncelikle çalışmayan eşler için destek isteyeceklerini bildirdi. Hükümetin 3 ve daha fazla çocuğu önemsediğine dikkati çeken Tonbul, insanları teşvik edecek bir paketin henüz açıklanmadığını da söyledi.
Ailelere 19 Lira çocuk yardımı ödendiğini hatırlatan Tonbul, bu ücretin az olduğunu ve insanları en azından memurları, çocuk yapmaya teşvik edemeyeceğini savunarak özellikle büyük şehirlerde çocukların bakımının problem olduğunu öne sürerek memurlar ve kamuda çalışan işçiler için kamu kreşlerinin çoğaltılmasını düşündüklerini belirtti.
‘DOĞUM İZNİ 18 HAFTA OLACAK’
Tonbul, doğum sonrası 24 hafta izin taleplerinin olduğunu kaydederek, özel sektörün bu duruma itirazı olduğunu açıkladı. Bütün kadınların kamuda çalışmadığını vurgulayan Tonbul, “Özel sektörde çalışanlar da var. ‘Bu durum kadın istihdamında ileride bir sorun çıkartır mı?’ gibi bir soruyu gündeme getirdi. Şu anda doğum izni 16 hafta, bunun 18 haftada makul olacağı söylendi. Bizim açımızdan da 18 hafta olabilir” dedi.
Tonbul, memurlarda kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi hesabının 30 yıl ile sınır olduğunu ve bunun kanunla çelişkili olduğunu söyledi. İşçilerde böyle bir durumun olmadığını savunan Tonbul, şunları kaydetti:
“Biz 30 yıllık süre sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü son Sosyal Güvenlik yasasıyla 2008’den sonra işe girenler zaten 65 yaşına kadar çalışacaklar. Eski memurlara da işe girdikleri yıl itibarıyla yaş sınırı getirdiler. Adaleti sağlamak açısından bundan sonra giren memur bir derece üstten başlasın. Ayrıca memurlar için disiplin affının tekrar gündeme getirilmesi gerekir. Bu taleplerimiz de masada görüşülecek konular arasındadır.”