torba-yasa-ile-neler-degisecek-dogum-borclanmasi-ve-tup-bebek-konusunda-yeni-duzenlemeler

Torba Yasa İle Doğum Borçlanması ve Tüp Bebek Konusunda Yapılan Değişiklikler

 

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun 11.09.2014 tarihli ve 29116 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6552 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile iş hukukundan sosyal güvenliğe, iş sağlığı ve güvenliğinden vergi hukukuna çeşitli alanlarda önemli değişiklikler yapılmış bulunmaktadır. Torba Yasanın getirdiği önemli değişikliklerden 2 tanesi de “doğum borçlanması” ve “tüp bebek” konularıdır.

Doğum Borçlanmasının Süresi ve Kapsamı Genişletildi

Torba Yasanın getirdiği değişikliklerden birisi de doğum borçlanmasının kapsamında yeni düzenlemeler getirmesidir. 6552 sayılı Yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 41. Maddesinde aşağıdaki şekilde değişikliğe gidilmiştir.

MADDE 43 – 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
“a) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri,”

Madde değişikliğine istinaden doğum borçlanmasına getirilen en önemli yenilik borçlanma süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması ve borçlanma kapsamına 5510 sayılı Kanunun 4. Maddesinin 1.fıkrasının (b) ve (c) bentlerine tabi sigortalıları da eklenmiş oldu. Kanun yürürlüğe girmesi ile Kamuoyunun bildiği isim ile hem ssklılar hem bağ-kurlular hem de emekli sandığı sigortalıları doğum borçlanması yapabilecektir.
Tüp Bebek Ödemelerinde Yeni Düzenleme

6552 sayılı Yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 68. Maddesinin beşinci fıkrasında aşağıdaki şekilde değişikliğe gidilmiştir.

MADDE 475510 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“63 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince sağlanan ve bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında uygulanır. Ancak katılım payında dördüncü fıkra gereği uygulanan üst limit dikkate alınmaz.””6552 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile iş hukukundan sosyal güvenliğe, iş sağlığı ve güvenliğinden vergi hukukuna çeşitli alanlarda önemli değişiklikler yapılmış bulunmaktadır. Torba Yasanın getirdiği önemli değişikliklerden 2 tanesi de “doğum borçlanması” ve “tüp bebek” konularıdır.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar