BES’teki Vergi Teşviki Maaşa Eklenmeyecek

emekliİç tasarrufun düşmesine önlem olarak direkt tüketime gittiği tespit edilen Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki vergi teşvikinin artık maaşa ilave edilmeyip birikime dahil edilmesi planlanıyor.
Hükümet, iç tasarruf açığına bireysel emeklilik sistemindeki (BES) birikimleri artırarak, çözüm bulmaya çalışacak. Vergi indirimleri nedeniyle sağlanan ilave gelir, maaş yerine devletin katkısı olarak birikimlere eklenecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘yüzde 12 gibi tarihi düşük seviyede’ dediği iç tasarrufları artırmak için bireysel emeklilik sisteminde (BES) yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. 2003’de yasal düzenlemeyle hayata geçirilen BES sistemi, 2.6 milyon katılımcıyla 14 milyar TL büyüklüğe ulaştı.

Hükümet, yüzde 18’lerden, 12’lere düşen iç tasarrufu artırarak cari açık sorununu çözmek istiyor. Yetkililer BES’te sağlanan vergi indirimi teşvikinin tüketime gittiğini belirttiler.

HAKSIZ VERGİLENDİRME
Yetkililer, “Maaşın içinde aldığınız için sadece ilk sefer dışında fark etmiyorsunuz ve harcıyorsunuz. Vergi avantajından yararlanmayan yüzde 65’lik kesimden, çıkışta da vergi alınca, çifte vergilendirme oluyor. Bu kişilere haksızlık oluyor. Bu yönteme alternatif gerekiyor” dedi.

Bu konuda çalışıldığını belirten yetkililer, devletin katkısının ‘görünür’ hale getirmeyi planladıklarını duyurdu. Devlet vergi indirimlerinden doğan parayı, maaşa ilave etmek yerine devletin vergi katkısı olarak birikimlere ilave ederek, vatandaşa harcatmamayı planlıyor. Vatandaşa, on yıl sonunda ‘kendi birikimlerinin yanı sıra devletin verdiği katkı da toplu olarak ödenecek.

Hazine’nin ‘olur’ dediği yönteme Maliye bürokrasisi takip etmekte zorlanacağı gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Devlet bütçesinden aktarımın nasıl olacağı, kime kaç para teşvik verileceği ve beyanname düzenleme gibi işler nedeniyle ‘işlem yükü’ olacağı belirtiliyor.

YÜZDE 65’İ TEŞVİKTEN YARARLANAMIYOR
Sisteme ödenen katkı payları tutarı yüzde 15 ila 35 oranında gelir vergisi tutarından düşülüyor. O oran da maaşa yansıtılıyor. Ancak, sistemdekilerin yüzde 35’inin vergi avantajından yararlanırken, yüzde 65’lik kısmı ise işverenlerin prosedürlerle uğraşmak istememesi nedeniyle, yararlanamıyor. Yatırım aşamasında da, değer artışlarının tüm gelirleri de vergiden muaf.

http://ekonomi.haberturk.com

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı