Cumartesi Günleri De Çalışılsın Mı?

cumartesiCiner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Sürekli yaz-kış saati yapmak yerine sabah 06.20’da gün doğuyorsa 7.30’da mesai başlaması daha uygun olacak. Böylece güneş ışığında çalışma imkânına kavuşulacak. Bu bizim kültürümüzde de var. Tahtakale’de, Konya’da, Kayseri’de, Van’da bir esnaf sabah 06.00’da açıyorsa devlet dairelerinde mesai başlayabilir. Cumartesi günleri de çalışma başlamalı. Türkiye hak etmediği bir refah seviyesini 1970’li yıllarda önceden satın aldı. Bunun bedelini şimdi ödemeli, o nedenle de çalışmalı” dedi. Yıldız’ın görüşünü tartışmaya açtık. Cumartesi günleri çalışılsın mı, Türkiye’nin buna ihtiyacı var mı? İşte farklı görüşler…

‘Tüm dünyada cumartesi ve pazar tatil, çalışmak bir işe yaramaz’

KAMU-SEN Genel Başkanı İsmail KONCUK

BU iyice düşünülmesi gereken bir öneri. Hangi gerekçelerle öne sürüldü bilmiyorum. Ama 1970’li yıllarda başlatılan, bizim ilkokul çağlarımızda böyle bir uygulama vardı. Bugün böyle bir uygulama doğru mudur, getirisi götürüsünden fazla mı olur, ekonomik midir tüm bunları düşünmek lazım. Biz bu ayın sonunda saatleri bir saat geriye alacağız ve bunu enerji tasarrufu sağlamak adına yapacağız. Hatta geçen Ramazan Bayramı’nda tatili bir gün uzattık, bu uzatmayı turizm sektörü hareketlensin diye ve devlet bazı konularda birtakım tasarruflar yapabilsin diye yaptık.

Muhtemelen Kurban Bayramı’nda da tatilin dokuz güne çıkma ihtimali var. Ben, bir yandan bütün bunları yaparken, bir yandan cumartesi günü yarım gün çalışma önerisinin yerinde sonuçlar doğuracağını düşünmüyorum. Böyle bir uygulama hiç olmamalı. Bütün dünyada cumartesi-pazar tatil uygulaması var. Türkiye’de dershaneye gitme yaşı 10’a kadar düştü. 15 milyon öğrencinin sağlığını tehlikeye atıyoruz. Cumartesipazar çocukları dinlendirmek, onları şöyle bir kendine getiriyor. Bu teklifi ortaya koyan Sayın Bakan’ın bütün bunları hesap edip etmediğini doğrusu bilmiyorum. Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeli. Yani o yarım günlük mesaiden ne bekliyor, hangi getiriyi bekliyor? Hangi gerekçelerle Türkiye’de o yarım günlük mesainin yapılması gerekiyor? Bunları iyi hesap etmek lazım. Ezbere yapılmaması gereken bir durum, ben bunu tembellik adına söylemiyorum ama insanların dinlenmeye de ihtiyacı olduğu unutulmamalı. 5.5 günlük bir mesai yerine 5 günü daha verimli kullanma yolunda birtakım tedbirler ortaya koymak daha doğrudur.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad VARDAN

‘Özel sektör nasıl cumartesi çalışıyorsa kamu da çalışabilir’

BİZ MÜSİAD olarak özellikle İstanbul bağlamında mesai saatleri ayarlamasını daha önce de istemiştik. Ana sebep trafik sıkışıklığını azaltmaktı. Shiftleri ayarlayarak bir saat önce veya bir saat sonra mesai başlangıcı olarak bölmekti düşüncemiz. Bakan da erken saat uygulamasını dile getirmiş. Saat ayarlamasıyla beraber cumartesi çalışmak uygun düşebilir açıkçası. Bu bir öneridir, herkesin farklı şeyler söylemesinde fayda var. Bence olumlu bir düşünce ama bu sistemin içinde nereye nasıl adapte edilir onu henüz bilmiyorum. Biz özel sektörde cumartesi de çalışıyoruz. Gerekirse özel sektörün çalıştığı gibi devlet dairesi de cumartesi çalışabilir.

Yeditepe Üni. Hukuk Fak. Öğr. Üy., Sosyal Güvenlik Hukuku ve İş Hukuku Uzm. Prof. Dr. Ali Rıza OKUR

‘Yasayı bile değiştirseler olmaz’

İŞ Kanunu’ndaki düzenlemede haftalık çalışma 45 saat. Bu 45 saat cumartesi çalışıp çalışmamaya göre haftanın diğer günlerine bölünüyor. Şimdi cumartesi çalışsan da çalışmasan da 45 saati bozamıyorsun. Dolayısıyla bunun hiçbir kıymeti yok! Cumartesi çalıştırsan da haftada 45 saati aşamayacaksın. 45 saati aşarsan fazla çalışma olacak bu. Bu pratik bir öneri değil. İş Kanunu’ndaki hükmü değiştirmen lazım önce. İş Kanunu’ndaki haftalık çalışma saatine ilişkin hükmü değiştirmedikçe bunun hiçbir kıymeti yok. Değiştirilirse de olmaz. Kamuoyu, işçiler buna alıştı artık. Cumartesi pazar dinleniyoruz. Kalkıp da cumartesi çalıştırsan ne olur çalıştırmasan ne olur? Neyi değiştirecek ki bu? Ekonomiyi güçlendirmek istiyorsan işçiyi cumartesi günü çalıştırarak değil yeni işyerleri açarak sağlayabilirsin. Yeni işler açmadıkça işsizliği yok edemezsiniz. Ekonomiyi güçlendirmek için tam istihdama girmek lazım. Tam istihdama girmek için herkese iş bulmak lazım. Herkese iş bulabilmek için de topyekûn bir çalışma kampanyası yapmak, dolayısıyla yatırıma girmek lazım. O kadar da paramız henüz yok…

 

http://www.haberturk.com/

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabuluculuk Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler