Ülkemizde kayıtlı çalışan sayısının arttırılıp işsizlik oranının ve işverenin maliyet yükünü önemli ölçüde azaltılmasını amaçlayan Devlet destekli teşvikler 2022 yılı içerisinde de hala devam etmektedir. Bu desteklerde en sık uygulanan 6111 ve 7103 sayılı teşvikler ön plana çıkıyor.
İşverenler bu desteklerden yararlanabilmek için 4447 sayılı işsizlik sigortası Kanunu’nun geçici 10. ve 19. Maddesinde belirlenen şartları sağlamış olması gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi işe alınacak personelin işe giriş işlemleri tamamlanmadan önce İŞKUR’a kayıtlı işsiz statüsünde olmasıdır.
İşverenler geçici 19. Maddede belirtilen 7103 sayılı teşvikten yararlanabilmek için teşvikten yararlanacak personelin işe giriş işlemi tamamlanmadan önce İŞKUR kaydı bulunması zorunludur. İşe giriş öncesi İŞKUR kaydı tamamlanmamış olan yani İŞKUR’a kayıtlı işsiz statüsünde bulunmayan personeller, 4447 sayılı kanunun geçici 19. Maddesinde belirtilen diğer şartları taşıyor olsa dahi yine de 7103 sayılı teşviklerden yararlanamayacaktır.
4447 sayılı kanunun geçici 10 maddesinde belirtilen 6111 numaralı teşviklerde ise bu durum biraz daha farklı olarak uygulanmaktadır. Son 6 ay içerisinde çalışması bulunmayan 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük erkek çalışanlar ile 18 yaşından büyük kadın çalışanlar için İŞKUR kaydı bulunmamış olsa dahi 24 ay süre ile teşvikten yararlanmaktadır fakat işe giriş öncesi İŞKUR kaydı tamamlanmış personeller için destekten yararlanma süresine ilave 6 ay daha eklenecektir.
Yabancı Personellerin İŞKUR Kayıt İşlemi
4447 sayılı kanunun geçici 10. ve 19. Maddesinde belirlenen desteklerden sadece Türk vatandaşı işçiler değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma izin belgesi bulunan ve 99 ile başlayan T.C kimlik numarasına sahip yabancı çalışanlar da kanunda belirlenen tüm teşviklerden yararlanabilmektedir.
Yabancı çalışanlarda tıpkı Türk çalışanlarda olduğu gibi teşvikten yararlanabilmek için işe giriş öncesi İŞKUR kaydının bulunması gerekiyor. Yabancı çalışanların İŞKUR kayıt işlemleri Türk vatandaşı çalışanların kayıt işlemlerinden farklı olarak yapılmaktadır.
Türk vatandaşı işçiler İŞKUR şubelerine başvuruda bulunarak ya da online sistem üzerinden İŞKUR’a başvuruda bulunabilmektedirler. Yabancı çalışanlarda ise bu işlem sadece İŞKUR şubelerinde yapılmaktadır.
Yabancı bir çalışan İŞKUR’a kaydolmak için 99 ile başlayan T.C kimlik numarasıyla ve çalışma izni ile İŞKUR şubelerine müracaat etmelidir. İŞKUR üzerinden online başvuru işlemleri yabancı çalışanlar için uygulanmamaktadır. Çalışma izni bulunan ya da çalışma izni muafiyeti belgesine sahip yabancı çalışanların İŞKUR kayıt işlemleri sadece İŞKUR ofislerinden tamamlanmaktadır.
Merhaba , işyerimizde suriyeli işçi çalıştırmak istiyoruz.