Avrupa’da yıllardır var olan fakat Türkiye’de yeni oturtulmaya çalışılan İş ve Meslek Danışmanlığı; çalışma hayatına yeni başlayacak, işsiz, meslek edinmek isteyen, mesleğini değiştirmek veya mesleğinde ilerlemek isteyenler için danışman olarak öneriliyor.
Türkiye’de ilk kez 2011 yılında işsiz lisans mezunu gençlere iş fırsatı yaratmak için uygulamaya konuldu ve 2012’de 4 bine yakın lisans mezunu İŞKUR’da iş ve meslek danışmanı olarak istihdam edildi. Bu süreçten sonra sertifika almaya hak kazanmış binlerce kişiyi kötü bir sürpriz bekliyordu zira o tarihten sonra başka bir atama yapılmadı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Her işsize bir danışman” vaadiyle başlatılmış olan proje, sertifikalı işsiz iş danışmanlarıyla sonuçlandı.
Peki danışman olmak için nasıl bir süreçten geçiliyor?
İş ve Meslek Danışmanı olabilmek için öncelikle KPSS’ye girmiş olma koşulu isteniyor. Daha sonra Sakarya ve Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan yazılı ve mülakat sınavlarını geçmeniz gerekiyor. Sınava başvuruda bulunup tüm aşamalarını başarıyla tamamlamış olanlara sertifika veriliyor. Uluslararası geçerliliği olduğu belirtilen bu belgeyle İŞKUR şubelerinde çalışma hakkını elde ediyorsunuz. Lakin danışmanlığınız sertifikayla taçlandırılmış olsa da mesleğinizi icra etmek için atanmanız gerekiyor.
İşte sertifikayı edinmiş binlerce kişinin mağduriyeti tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Zira kontenjan açığını geçtiğimiz yıllarda yaptığı alımlarla tamamlayan ÇSGB’nin yeni atamaları ne zaman yapacağı ya da yapıp yapmayacağı şu an için meçhul. Son iki yıldır sertifika alan ve ataması yapılmayanların sayısı 7 bini geçkin.