Tahmini okuma süresi: 7 dk.
Çalışan kadınlara, ebeveynlere ve evlat edinenlere yeni haklar getiren, yarı zamanlı çalışma koşullarını da içeren yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda son şeklini alarak meclis genel kuruluna geldi.
“Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda yer alan düzenlemelerin devlet memurlarını ilgilendiren maddeleri geçtiğimiz günlerde genel kurulda kabul edilerek yasalaşmıştı. Bu hafta içindeyse yukarıda belirtilen benzer hakların özel sektör işyerlerinde çalışan işçilere de uygulanmasını sağlayacak maddelerin görüşülmesi beklenmektedir..
YARI ZAMANLI TAM ÜCRETLE ÇALIŞMA
Tasarı kapsamında, çalışan kadınlara doğuma bağlı ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı tanınacak.Bu haktan, üç yaşından küçük bir çocuğu evlat edinen eşlerden biri veya evlat edinen çalışanlar da yaralanabilecekler.
4447 Sayılı yasaya eklenen ek madde ile bu yarım çalışılan sürelere ilişkin ücret ve SGK primlerinin İşsizlik Fonundan karşılanması sağlanacak. Çalışılan yarım günlere ilişkin yarım ücret ve SGK primleri ise işverence ödenecek.
Yarım gün çalışma ücretinden yararlanabilmesi için işçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, İş Kanunu’nda belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğum veya evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde kuruma doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekecek.
Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacak
Bu ücret damga vergisinden muaf olacak. Adı geçen ödenekten yararlanmak için yanıltıcı belge düzenleyen işverenlerden bu ödenek faiziyle geri alınacak.
ÇOCUK OKUL ÇAĞINA GELENE KADAR YARIM GÜN ÇALIŞMA
Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerin İş Kanunu’nda düzenlenmiş olan kısmı süreli çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Görüldüğü üzere bu yarı çalışma iznini anne veya babadan biri kullanabilecek.
Aynı haktan üç yaşında küçük bir çocuğu evlat edinenler de yaralanacak.
Eşlerden birinin çalışmıyor olması durumunda yarı çalışma talebinde bulunulamayacak.
KADININ KULLANAMADIĞI DOĞUM İZNİ BABAYA KULLANDIRILACAK
Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılacak.
EVLAT EDİNENE 8 HAFTA ANALIK İZNİ
Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hali izni kullandırılacak.
Ayrıca mevcut yasada yer alan ve annelere isteği üzerine verilen doğum sonrası 6 aya kadar ücretsiz hakkı evlat edinenler içinde geçerli olacak.
Önümüzdeki günlerde muhtemel bazı değişikliklerle geçmesi beklenen yasa ile ilgili gelişmeler konusunda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.