Asgari Ücret Desteği Tutarı 2021
Asgari Ücret Desteği Tutarı 2021

Asgari Ücret Desteği Tutarı 2021

2016 yılında asgari ücretteki artışla beraber başlayan, işverenlerin işçilik maliyetlerini azaltmak ve istihdamı arttırmayı amaçlayan Asgari Ücret Desteği uygulamasına 2021 yılında da devam edilecek. 28 Temmuz 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 7333 sayılı Torba Kanun’un asgari ücret desteğine ilişkin 16. maddesi ile 5510 sayılı Kanuna geçici 85. madde eklendi. Yapılan düzenlemeyle 2021 yılında asgari ücret desteği tutarı 75 TL oldu.

Tüm iş yerlerini kapsayan bu destekten yararlanmak için başvuruya gerek yok. Uygulama Resmi Gazete’de Temmuz ayında yayımlanmış olsa da, iş yerlerdi destekten Ocak/2021 döneminden itibaren geriye dönük otomatik olarak yararlandırılacak. Mahsup işlemi Ağustos ayında ödenecek primlerden yapılacak.

Destekten Yararlanma Şartları

Asgari ücret desteği tüm iş yerlerini kapsayacak şekilde düzenlendi. Düzenleme ile;

  • Sektör ayrımı yapılmaksızın yararlanma koşullarını sağlayan tüm iş yerleri, günlük 2,50 TL olmak üzere aylık 75 TL olarak asgari ücret desteğinden faydalanacaklardır. Önceki yıllarda uygulanan bir önceki yılın en az çalışan sayısına ilave şartı bu yıl uygulanmayacak.
  • 2021 yılının tüm aylarında beyan edilen sigortalıların prime esas günlük kazançlarının 147 TL ve altında bildirilen tüm sigortalılar için destekten yararlanılabilecek. 30 gün çalışanlar için aylık prime esas kazanç 4.410,00 TL ve altında bildirilen sigortalılar destek kapsamında yer alıyor. Bu tutar, toplu iş sözleşmesine tabi iş yerlerinde daha yüksek uygulanacak. Prime esas günlük kazanç günlük 294 TL ve altında olan işçiler için asgari ücret desteği uygulanacak. Toplu iş sözleşmesine tabi iş yerlerinde 30 gün çalışmalarda ise aylık prime esas kazanç tutarı 8.820,00 TL ve altındaki kişileri kapsıyor.
  • Linyit ve Taşkömürü iş yerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için asgari ücret desteği, prime esas günlük kazançları 392 TL ve altında olanlar için uygulanabilecek. 
  • Asgari ücret desteğinden yararlanılacak aylarda, 2020 yılının prim hizmet bildirimlerinde uzun vadeli sigorta kollarından bildirilen en az sigortalı sayısının altında sigortalı bildiriliyorsa, destekten yararlanmak mümkün olmayacak.
  • İşverenlerin 2021 yılı içerisinde çalışanlarının prim hizmet bildirimlerini yasal süresi içerisinde vermediği, süresinde ödemediği, Kuruma prim, İPC ve bunlara ilişkin gecikme cezası/zammı borcu bulunduğu (taksitlendirilmiş ve yapılandırılmış borçlar hariç) ya da yapılan denetim ve kontrollerde sahte sigortalı ya da kaçak işçi tespit edildiği takdirde asgari ücret desteğinden yararlandırılmaz.
  • 2021 yılı Ocak – Aralık dönemine ilişkin Kuruma yasal süresi dışında verilen prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar için bu madde hükümleri uygulanmaz.

7333 sayılı Torba Kanun’un asgari ücret desteğini düzenleyen 16. maddesini incelemek için tıklayın.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir