BES’te Zorunlu Tasarruf Devri Mi Başlıyor?

BES’te Zorunlu Tasarruf Devri Mi Başlıyor?

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan ve 2019-2021 yıllarını kapsayacağı belirtilen Yeni Ekonomi Programı (YEP), Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) de kapsayacak.

Buna göre otomatik BES’in zorunlu hale getirileceği ve en az 3 yıl boyunca ayrılmama şartı olacağı iddia edildi.

2017 Yılında Başlamıştı

BES ilk defa 2017’de otomatik hale getirilmişti. Özel sektör ya da kamu sektörü fark etmeksizin 45 yaşın altındaki herkes BES’e dâhil edilmişti. İlk etapta kayıt sayısı 12 milyona kadar ulaşmıştı. Ancak daha sonrasında –zorunluluk olmadığı için- çalışanların yaklaşık yüzde 60’ı bu uygulamadan ayrılınca, bu birikimi yapan çalışanların sayısı 5 milyona kadar düşmüştü. Katılımdaki bu düşüş, ekonomik açıdan bakanlığı tatmin etmemişti.

YEP Nedir?

Yeni Ekonomi Program; piyasalardaki yüksek dalgalanmaya önlem almak ve istikrar sağlamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanmıştır. 2019-2021 yıllarını kapsayacak olan bu uygulama, birçok yeni kararla geliyor.

Bir nevi kemer sıkma politikası olarak da görebileceğimiz YEP’te, kamu harcamalarında 60 milyar TL tasarruf amaçlanıyor. 2019 büyüme hedefleri yüzde 5.5’ten, yüzde 2.3’e çekildi. Ayrıca yine 2019 enflasyon rakamı olarak yüzde 15.9, 2020 yılının enflasyon rakamı ise yüzde 9.8 olarak belirlendi.

Ayrıca Otomatik BES’e Geçiş Süresinde Güncelleme başlıklı içeriğimizi de burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir