E-Devlet Üzerinden Doğum ve Askerlik Borçlanması
E-Devlet Üzerinden Doğum ve Askerlik Borçlanması

E-Devlet Üzerinden Doğum ve Askerlik Borçlanması

SGK, askerlik ve doğum gibi çalışma hayatına ara verilen dönemler için sigortalılarına borçlanma imkanı vermektedir. Bu borçlanma sigortalının kuruma giderek bizzat müracaatı ile mümkünken, yeni düzenleme ile artık doğum ve askerlik borçlanması E-Devlet üzerinden de yapılabilecek. Bunun nasıl yapıldığına dair adımları incelemeden önce kısaca doğum ve askerlik borçlanması konularını açıklayalım.

Doğum ve Askerlik borçlanması nedir?

Doğum borçlanması emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan ve doğumdan sonra çalışılmamış süreleri borçlanarak, kadınların erken emekli olmasını sağlıyor. Askerlik borçlanması ise  emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan erkeklerin erken emekli olmasını sağlamaktadır. Ayrıca, askerlik yaptığı tarih, sigorta başlangıç tarihinden önce ise işe giriş tarihi borçlanılan süre kadar geri çekilmekte ve daha erken emekli olma imkanı sağlamaktadır.

Peki Doğum ve Askerlik Borçlanma Başvuruları E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılacak?

  • 4/A Sigortalılar için 4(a) hizmeti borçlanması E-Devlet üzerinden Borçlanma İşlemleri başvurular menüsünde.
  • 4/B Sigortalılar için ise E-Devlet başvuru ön talep görüntüleme menüsünden Güvence Borçlanmalarından başvurularını gerçekleştirebilecekler.

Bu başvurular sigortalıların talep tarihindeki son statüsüne göre son çalışmanın geçtiği SGK ünitesi tarafından evrak numarası verilerek, borçlanma işlemleri yürürlükteki mevzuata göre sonuçlandırılacak ve sigortalının dosyasında muhafaza edilecektir.

Yapılan doğum veya askerlik borçlanma başvurusu üzerine, borçlanma tutarı sigortalıların veya hak sahiplerinin E-Devlet üzerinden talepte bulundukları tarihte geçerli olan 5510 sayılı kanunun 82. Maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak üzere tercihte bulunan günlük kazancın 32’si oranında hesaplanacaktır.

Borçlanma tutarları sigortalıların merniste kayıtlı adreslerine tebliğ edilecektir Mernis kayıtlarında adres bilgisi yer almayan kişilerin borçlanma talepleri, SGK evrak kaydından geçirdikten sonra dosyasında muhafaza edilecektir. İlgililerce bu taleplere ilişkin yapılacak ikinci müracaatlarda borçlanmaya esas günlük kazanç değişmemiş ise E-Devlet üzerinden alınan ilk talep üzerinden borç tahakkuku oluşturulacaktır. Aksi durumda, müracaat tarihinde borçlanmaya esas günlük kazanç değişmiş ise E-Devlet üzerinden alınan ilk talep geçersiz sayılacaktır.

Bir Doğum Borçlanması Örneğine Göz Atalım

Sigortalı 01/10/2018 tarihinde E-Devlet üzerinden 11/11/2011 doğumlu çocuğu için doğum borçlanması talebinde bulunmuştur. Yapılan incelemede, sigortalının mernis kayıtlarında adres bilgisi bulunmadığından herhangi bir işlem yapılmayarak borçlanma talebi dosyasında kaldırılacaktır. Daha sonra sigortalı tarafından 18/03/2019 tarihli dilekçeyle, 01/10/2018 tarihli doğum borçlanması talebinin sonuçlandırılmasını isteğinde bu durumda, sigortalının ilk talebi olan 01/10/2018 ile ikinci kez talepte bulunduğu 18/03/2019 tarihi arasında borçlanma esas günlük kazancın değişmesi nedeniyle, 01/10/2018 tarihli talebin geçersiz sayıldığı sigortalıya bildirilecektir.

E-Devlet üzerinden borçlanma talebinde bulunulan tarih aralığında borçlanılacak süresi bulunmayanlar ile borçlanma için gerekli şartları taşımayanlardan borçlanma talebi kabul edilmeyecek, bu talepler başvuru ekranında gerekçesi bildirilmek suretiyle silinecektir.

Örnek Askerlik borçlanması

İlk işe giriş tarihi 01/06/1888 olan çalışan askerliğinin 1985 yılında 18 ay olarak yapmış olsun. 2018 yılında askerlik borçlanması yaparak ödeyen bu kişi için sigorta başlangıç tarihi 18 ay geri çekilerek işe giriş tarihi 01/01/1987 tarihi kabul edilerek emeklilik işlemlerinde uygulanacaktır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Cuma Gününe Denk Gelen Resmî Tatillerde Cumartesi Günü de Tatil Yapılır Mı?

Cuma Gününe Denk Gelen Resmî Tatillerde Cumartesi Günü de Tatil Yapılır Mı?

Cuma Gününe Denk Gelen Resmî Tatillerde Cumartesi Günü de Tatil Yapılır Mı?

4 yorum

  1. 18.07.1968 doğumluyum.02.06.1986 sigortaya giriş tarihim.Şu ana kadar 1760 gün sigorta çalışma günüm mevcut.Doğum borçlanması ile 3600 gün ile emekli olabilir miyim? İlginize teşekkürler

  2. e devlet murscat edildi.islene alındı.ama ne kadar odecegını neteye odecegını ne zaman odenecegi tasitlemi pesin mi odebecek belirli degil,hıcbir bilgi paylssımı yok.bilginize
    e devlet askerlik pirim borclanması muracat sonrası surec bilgisiniz varsa paylasmanızı rica ederim,tesekkurler.

  3. merhaba. e devlet üzerinden eşime doğum borçlanması yapıcam 560 gün eksiği var. sistemde bitinci çocuğun doğum tarihini yazmalıyım diye biliyorum fakat doğumdan belli bir süre sonra bir müddet çalışmışlığı olabilir bu süreyi a4 dökümünden çözemedim yeterli olmaz ise tekrardan tamamlamak için diğer çocuğun dogum unuda kullana biliyormu birde sadece eksik gün kadarmı düşüyo sisteme çözemedim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir