Emekli Çalışanların Hakları - Yargıtay Kararı
Emekli Çalışanların Hakları - Yargıtay Kararı

Emekli Çalışanların Hakları – Yargıtay Kararı

Emekli Çalışanların Hakları

Günümüz şartlarında birçok çalışan emeklilik için gerekli şartlarını yerine getirip emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam etmektedir. Çalışanlar emekli olduktan sonra aynı işte ya da farklı bir işte çalışmaya devam etmeleri yönünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Emekli çalışanlar ile çalışanlar arasında hak bakımından herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden çalışanlar için diğer çalışanlardan farklı olarak emekli çalışandan %7,5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesinti olur.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler çalışanlar üç gruba ayrılıyor. Birinci grubu, emekli olduktan sonra ‘kıdem tazminatını almadan’ emeklilik aylığı bağlatarak sosyal güvenlik destek primi ödeyerek aynı işyerinde çalışmaya devam edenler oluşturuyor.

İkinci grupta, emeklilik gününe kadar hak etmiş olduğu ‘kıdem tazminatını alıp’ emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler oluşturmaktadır

Üçüncü grupta ise kıdem tazminatını alıp emekli olduktan sonra ‘farklı bir işyerinde çalışanlar’ yer alıyor.

İkinci ve üçüncü grupta yer alan emekli çalışanlar için kıdem tazminatı bakımından ikinci bir dönem açılır.

Emekli çalışan ikinci dönem sürecinde işveren tarafından işten çıkarılması ya da iş sözleşmesini haklı bir nedenle feshetmesi durumunda ikinci dönem için kıdem tazminatı hakkı kazanmaktadır.

Emeklilerin Kıdem Tazminatına Esas Ücreti – Yargıtay Kararı

Yargıtay 9. Hukuk dairesi tarafından geçtiğimiz günlerde emsal niteliğinde bir karar alınmıştır.

Yargıtay kararına göre emekli olup çalışmaya devam eden işçiler için “kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken ücret, çalışanın emeklilik tarihindeki ücrettir” şeklinde karar verildi.

Bu karara göre birinci grupta yer alan fiilen emekli olmuş fakat ‘kıdem tazminatını almadan’ emekli aylığı bağlanarak işverenin yanında çalışmaya devam etmiş kişiler istifa etmeleri ya da işveren tarafından işten çıkarılmaları durumunda hesaplanacak kıdem tazminatları emeklilik tarihinden önceki tutar asas alınarak hesaplanmalıdır. Yargıtay kararında ikinci ve üçüncü grupta bulunan kıdem tazminatı alıp emekli olmuş çalışanlar için farklı bir işlem belirtilmemiştir. Bu grupta bulunan personeller için kıdem hesaplamalarında ikinci dönem ücreti esas alınması şeklinde değerlendirilmektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

7 yorum

  1. 2010yılında emekli oldum, 2014 ve 2015 yıllarında tazminatıma mahsuben kısmi ödeme yapıldı, bir kısım alacağım kaldı.
    Aynı işyerinde çalışmaya devam ettim. Şu an başka alacaklarımdan dolayı haklı fesih yapmam halinde kıdem tazminatım hangi maaşımdan hesaplanacak.

    • Emekliyim çalıştığım işten kendim ayrılmak istiyorum tazminat hakin Yok diyorlar 2020 kasım 15 giris 2023 beşinci ayında ayrılmak istiyorum iki yıllık izin kullandım bu senenkini hakin Yok diyorlar Kasım’da doliyormis doğrumu teşekkürler ederim bilginize

  2. Atila karacaer

    İETT den emekli oldum 20 yıl çalıştım sonra..01/04/2013- özel halk otobüsünde şoför olarak çalışmay başladım günde en 10 saat çalışıyorum
    Hiç bir sosyal hakım yok 64 yaşındayım 40 yıldır yaptığı bu meslekte çeşitli rahatsızlarım ortaya çıktı bundan dolayı 01/7/2023 te iş bırakacağım. Tazminat alabilir miyim bana nasıl yardımcı olursunuz

  3. Ben 10 ocakta usta başı ile tartıştık işi bırak dedi bıraktım. Şirket bana tazminat parası vermeyeceğini söyledi dava actim şimdi ben 3 sene çalıştım hic bir imza atmadım .ihbar. kıdem tazminatı. Ve.20.günlük izinim var.haberim olmadan.kullandirtmislar ben haklarımı alirmi yim acaba

  4. Emekliyim 72 yaşındayım, 9 senedir başka bir firmada çalışıyorum, kendi isteğimle işten ayrılırsam kıdem tazminat hakkım olurmu.
    Teşekkürler

  5. 27.5 yıl çalışıp Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra SGK destek primi yatırmak suretiyle farklı bir işyerinde çalışmaktayım. Bu işten kendi isteğimle ayrılmam durumunda kıdem tazminatı alma hakkım var mıdır?

  6. 1996 yılında sgk giriş 2016 yılında engelli olarak vergi sakatlık indiriminden emekli oldum tazminatı aldim 2017 yılında tekrar aynı fabrikada sgdp olarak tekrar işe girdim ve halen çalışmaktayım engelli emekli olarak şimdi işi bırakırsam tazminat alma hakkım olurmu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir