Avukatlık Vekalet Ücretinin Bordroya Eklenmesi
Avukatlık Vekalet Ücretinin Bordroya Eklenmesi

Avukatlık Vekalet Ücretinin Bordroya Eklenmesi

Avukatlar, serbest avukatlık yapabildikleri gibi 4a kapsamında da çalışabilmektedirler. 

Vekalet Akdi ile Çalışan Avukatlar (Serbest Avukatlık); herhangi bir kurum ya da işveren avukata bağlı olmadan sadece Baro’ ya bağlı olarak hizmet veren avukatlık türüdür.

Hizmet Akdi ile Çalışan Avukatlar; herhangi bir iş yeri, işveren ya da işveren avukata iş sözleşmesi ile bağlı, 4a sigorta kapsamında çalışan avukatlardır.

Müvekkillerin avukatlara ödedikleri ücretler, vekalet ücreti ya da avukatlık ücreti olarak adlandırılır. 311 Sayılı Genel Tebliği 24(1): 193 Sayılı Kanun’ un 65. maddesine göre, her türlü meslek faaliyetlerinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti ise sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve kazancı olup, bu kazançların serbest meslek kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir. Bu maddeye göre vekalet akdi ile çalışan avukatların avukatlık ücretlerini vergilendirmek için faturalandırma yönetimi kullanılır; ilgili brüt ücret üzerinden stopaj ve KDV kesilir.

311 Sayılı Genel Tebliği 24(2): 193 Saylı Kanun’ un 61. maddesinde ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tanımlanmış olup bir işverene tabi ve bağlı olarak çalışan avukatlara işverenler tarafından yapılan ödemeler ücret hükümlerine göre vergilendirilmektedir. Bu maddeye istinaden hizmet akdi ile çalışan avukatların vekalet ücretleri, ücret olarak değerlendirilir ve brüt tutar üzerinden SGK, gelir vergisi ve damga vergisi kesilir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir