Maaş Avansı Bordrosu Nasıl Oluşturulur?
Maaş Avansı Bordrosu Nasıl Oluşturulur?

Maaş Avansı Bordrosu Nasıl Oluşturulur?

İşçiler, çeşitli nedenlerden dolayı maaş ödeme gününden önce acil nakit paraya ihtiyaç duyabilmektedir. Böyle bir durumda işçi, henüz ay içerisindeki maaş hakkedişini tamamlamadan, maaş ödeme gününden önce işverenden ön bir ödeme talep edebilmektedir. Bu ödeme maaş avansı olarak adlandırılır.

Maaş avansı konusunda işverenin yükümlülüğü açısından 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen bir düzenleme bulunmuyor. İş Kanunu’nda bir düzenleme bulunmadığından bu noktada Borçlar Kanunu’nda belirtildiği üzere işçinin zorunlu bir ihtiyacı bulunması ve işverenin finansal açıdan ödemeye müsait olması şartları ile maaş avansı ödenebilmektedir. Bunun dışında zorunlu bir şart bulunmadığında işverenin inisiyatifine bağlı olarak maaş avansı ödenebilmektedir.

Maaş avansı işçinin çalıştığı ilgili ay için alacağı net ücretinden mahsup edilmektedir. Maaş avansı olarak ödenen tutar, kişinin brüt ücretinden yasal kesintiler düşüldükten sonra kalan net ücret üzerinden kesinti olarak uygulanmaktadır. Bu doğrultuda avans için ödenen tutar çalışanın bordrosuna bir kesinti kalemi olarak eklenmelidir. Bordroya eklenen kesinti tutarları brüt olarak değil net tutar olarak eklendiğinden, halihazırda kişinin ücretinden tüm yasal kesintiler yapıldığından ve bunun üzerinden net tutar olarak bordroda gösterilmesinden dolayı maaş avansı kesintisi kaleminde ayrıca bir yasal kesinti uygulanmamaktadır. Bu şekilde kişinin ay sonu hesaplanan ücretinden avans kesintisi düşülerek işçiye ilgili ay net kazancı ödenir.

Bazı zamanlarda işçi maaşından daha fazla bir tutarda veya kesinti sonrası ihtiyaçlarını karşılayamayacak şekilde bir avans talep ettiğinde maaş avansının taksitli olarak maaşından kesinti yapılmasını talep edebilmektedir. Fakat bu uygulama tamamen işverenin inisiyatifindedir.  Taksitli şekilde maaş avansı kesintisi yapılacak ise kişinin alacağı tutar kaç aya bölünerek maaşından düşeceği görüşülmeli ve kararlaştırılan her ay taksit tutarı net ücret üzerinden kesinti olarak uygulanmalıdır.

Örneğin; işçi 30.000 TL maaş avansı talep etti ve 3 taksit olarak kesinti yapılması görüşüldü ise 3 ay boyunca bordrosunda 10.000 TL işçinin hesaplanan net ücretinden kesinti olarak gösterilmelidir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

1 yorum

  1. Merhaba,

    Devlet taksitli avanslarda peşin ödenen rakamın ödendiği ayda vergilendirilmesini beklediği için taksitli avanslarda bu hususta dikkatli olunması gerekmektedir.

    Saygılarımla,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir