Kısa çalışma uygulamasının “Covid-19” gerekçesi ile kolaylaştırılması ile birlikte hayatımıza hızlıca dahil olması, uygulamanın başında bazı hatalı işlemler yapılması sonucunu da doğurmuştu. Gerek işverenler tarafından yapılan hatalı bildirimler, gerekse İŞKUR tarafından erken ödenen kısa çalışma ödeneği tutarları, yersiz veya eksik kazanca yol açmıştı. Bu ödemelerle ilgili 7256 sayılı Kanun’la getirilen 4447 sayılı Kanun/Geçici 29. madde ile birlikte, İŞKUR ilgili kanun maddesinin detaylarını açıklayan 2020/5 genelgesini yayımladı. İŞKUR bu Genelge ile bu dönemde yapılan ödemelerle ilgili oluşan bazı eksik ya da fazla tutarların iade ya da mahsup edilmeyeceğini açıkladı. KÇÖ ve tüm mevzuat işlemlerinizde, beklenmedik yaptırımlarla karşılaşmamak için 444 4 923’ü arayarak Datassist‘ten chek-up desteği alabilirsiniz.
Yersiz Ödemelerle İlgili Yasal Düzenleme
Yersiz ödemelerin tahsilatı ya da iadesi ile ilgili nasıl işlem yapılacağı ile ilgili ilk düzenleme 7256 sayılı Kanunun 14. maddesiyle yapıldı. 17 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe giren bu madde ile, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici 29. Madde eklendi.
“GEÇİCİ MADDE 29 – Yeni Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez.”
Düzenleme Hangi Fazla ve Yersiz Ödemeler İçin Geçerli
7256 sayılı Kanun’un düzenlemesinin ardından İŞKUR tarafından bu maddeyi açıklayan bir Genelge yayımlandı.
Genelge’ye göre, aşağıdaki şartları taşıyan yersiz ve fazla ödemeler Kurum tarafından mahsup ve terkin edilmeyecek.
- Yersiz ve fazla ödeme Covid-19 nedeniyle yapılan kısa çalışmaya ait olmalı
- Ödeme dönemi Ekim 2020 ve öncesi olmalı
- 17 Kasım 2020 itibarıyla tahsil edilmemiş olmalı
- Yersiz ve fazla ödeme işverenlerin hatalı işleminden dolayı gerçekleşmiş olmalı
Hangi Hususlar İşverenlerin Hatalı İşlemi Olarak Değerlendirilmeyecek?
Yayımlanan Genelge’ye göre, işverenlerin hatalı işlemleri nedeniyle oluşan yersiz ve fazla ödemeler terkin edilecek. Yani iptal edilecek, bu işlemlerle ilgili mahsup ve iade yapılmayacak. Hangi durumlarda işverenin işlem hatası kabul edilmeyeceğini yine İŞKUR Genelgesi içinde açıklanıyor.
- Denetim raporlarına istinaden oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile,
- KÇÖ döneminde fesih yasağına aykırı davranarak işçi çıkartıldığında oluşan fazla ve yersiz ödemeler hatalı işlem olarak kabul edilmez ve bu kapsamdaki fazla ödemelerin tahsil ve takip işlemleri başlatılır.
Kısa çalışma talebinin uygunluk alamadığına ilişkin bir denetim raporu oluşmuşsa bu konu yukarıda bahsedilen durumlardan hariç tutuluyor. Yani bu durumda terkin uygulanabilecek.
Bu işlemler dışındaki diğer durumların işverenin hatası olup olmadığının tespiti ise yine İŞKUR tarafından yapılacak. Tereddüt yaratan durumlarda İŞKUR tarafından konuyu incelemek üzere oluşturulmuş Komisyon durumu değerlendirecek ve nihai kararı verecek.
İŞKUR 2020/05 Genelge metninin aslına ulaşmak için tıklayın.
bir konu hakkinda ,pandemiden dolayı mart ayindan beri aldigim kçö ödemesi haziran ayinda kesildi, nedeni benim önceden ve devam eden çalişmiş olduğum iş hakkinda kısmi olarak calistigim işyeri kçö başvurdu ve ödenek aldik ama işkur bana yersiz ödeme diyr ödenek çıkardı,defalarca cimerden yazdim ama tatmin edici sonuç alamadım ve istifa ettim ikinci çaliştıgım kurumdan ve şuan işsizim.Yeni çıkan torba yasasında yersiz ödemelerin ekim ayı öncesi affı söz konusu bu affı biz işcıler içinde geçerlimi lütfen bilgilendirirseniz sevinirim ,geçerli ise nereye başvurmamiz gerekiyor teşekkürler.