borclu

Haciz Kesintisi Önceliği Nasıl Belirlenir?

borclu

Soru:

“Personellerimizden birinin mevcutta icra borcu varken, önceden sahibi olduğu işyerinden doğan sigorta borcu için haciz kesintisi gelirse öncelikli olarak hangi kesintinin yapılması sizce uygundur? İki kesintinin aynı anda yapılması mümkün müdür?

Örneğin: Kişi bu ay işten ayrılıyor 3000 TL ihbar tazminatı alacağı, 2000 TL ücret alacağı var. İcra yazısı gereği tazminat alacaklarından kesinti yapılabiliyor. 1/4 icra kesintisi yapıldığında icra borcu kapanıyor. Bu ay içerisinde geriye kalan ücretinin 1/3’ü üzerinden sigorta borcu için haciz kesintisi yapılabilir mi? Yoksa sigorta borcu devlete olan bir borç olduğu için bundan dolayı olan haciz borcuna öncelik mi verilmelidir?”

Haciz Kesintisi Önceliği Nasıl Belirlenir?

borclu

Soru:

“Merhabalar,

Personellerimizden birinin mevcutta icra borcu varken, önceden sahibi olduğu işyerinden doğan sigorta borcu için haciz kesintisi gelirse öncelikli olarak hangi kesintinin yapılması sizce uygundur? İki kesintinin aynı anda yapılması mümkün müdür?

Örneğin: Kişi bu ay işten ayrılıyor 3000 TL ihbar tazminatı alacağı, 2000 TL ücret alacağı var. İcra yazısı gereği tazminat alacaklarından kesinti yapılabiliyor. 1/4 icra kesintisi yapıldığında icra borcu kapanıyor. Bu ay içerisinde geriye kalan ücretinin 1/3’ü üzerinden sigorta borcu için haciz kesintisi yapılabilir mi? Yoksa sigorta borcu devlete olan bir borç olduğu için bundan dolayı olan haciz borcuna öncelik mi verilmelidir?

Cevap:

4857 İş Kanunu’na göre; işçinin maaşının dörtte birine kadar haciz konulabilir. İşverenin gelen haciz yazılarını sıraya koyup öncelikli olanları kesip daha sonra diğer kesintileri yapması gerekmektedir. İşveren haciz borcunuz olan kurumlarla iletişime geçerek haciz kesintilerini sıralayabilir diye düşünmekteyiz. Kamu alacaklarının önceliği amme alacağı haciz kesintisi için uygulanmamaktadır.

Kaynak olarak aşağıda ilgili kanunların açık hükümleri:

Kısmen haczi caiz olan şeyler

Madde 83.– (Değişik: 3/7/1940 – 3890/1 md.) Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müste­nit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandık­ları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.

(Değişik: 12/4/1968 – 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.

İcrai hacizlere iştirak

Madde 268.- (Değişik: 18/2/1965 – 538/108 md.) (Değişik birinci fıkra: 17/7/2003 – 4949/64 md.) 261 inci maddeye göre ihtiyaten haczedilen mallar, ihtiyatî haciz kesin hacze dönüşmeden önce diğer bir alacaklı tarafından bu Kanuna veya diğer kanunlara göre hac­zedilirse, ihtiyatî haciz sahibi alacaklı, bu hacze 100 üncü maddedeki şartlar dairesinde kendiliğinden ve muvakkaten iştirak eder. Re­hinden önce ihtiyatî veya icrai haciz bulunması hâlinde âmme alacağı dahil hiçbir haciz rehinden önceki hacze iştirak edemez.

  • İhtiyati haciz masrafları satış tutarından alınır.
  • İhtiyati haciz diğer rüçhan hakkını vermez.

Konu ile ilgili Yargıtay kararlarını İş Kanunu Sözlüğünde görmek için tıklayınız.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!