Avukatlık Stajında Başka Bir İş Yerinde Çalışma
Avukatlık Stajında Başka Bir İş Yerinde Çalışma

Avukatlık Stajında Başka Bir İş Yerinde Çalışma

Zorunlu avukatlık stajı, hukuk fakültesi eğitimi tamamlayan her öğrencinin avukatlık mesleğine adım atması önündeki ilk basamak olarak tanımlanıyor.

4 yıllık zorlu bir hukuk eğitiminin ardından tüm avukat adayları mesleğe adım atmak için 1 yıllık zorunlu avukatlık stajını tamamlaması gerekmektedir. 1 yıllık staj süresince stajyer avukatları 6 ay adliye stajı ve 6 ay Avukatlık firmalarında yapılan staj olmak üzere 2 farklı staj türü bekliyor.

Stajyer avukatlar için en büyük zorluklardan biri staj süresi boyunca herhangi bir ücret almadan ya da çok düşük ücretler alarak çalışmak zorunda olmalarıdır. Stajyer avukatlara ilk 6 aylık adliye stajında herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz. İkinci 6 aylık ofis stajında ise stajyere çoğu firma ödeme yapmamakla birlikte bazı avukatlık ofisleri çok düşük tutarlarda ödeme yapıyor.

Stajyer avukatların bu 1 yıllık staj süresince farklı bir işte tam zamanlı ya da kısmi süreli çalışmaları Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğine göre yasaklanmıştı. Stajyer avukatın herhangi bir işte kısmi süreli ya da tam süreli çalışması tespit edilmesi durumunda staj sürelerinin 6 ay ile 1 yıl süre arasında uzaması söz konusudur.

11.06.2022 tarihli resmi gazetede duyurulan 31863 sayılı bildirimde stajyerlerin çalışma yasağı konusunda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikle birlikte 1136 sayılı avukatlık kanununun 16. maddesine “stajyer avukatlar stajlarına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte fiilen çalışması avukatlık stajını yapılmasına engel değildir” maddesi eklenmiştir.

Bu madde ile birlikte Stajyer avukatlar staj süresince stajlarına engel olmamak koşuluyla farklı bir iş yerinde kısmi süreli ya da tam süreli olarak çalışabilmeleri mümkün hale gelmektedir.

Stajyer avukat bu kanunla birlikte staj süresi boyunca farklı bir işte çalışmaya hak kazanmış olsa dahi staj süresi boyunca stajını eksiksiz olarak tamamlaması gerekiyor. Stajyer avukat adliye stajında ve ofis stajında belirlenen staj devam çizelgesini her gün imzalaması gerekir. Staj süresi eksik olan personeller bu durumun sebebini bildirmek zorundadır. Stajyerin haklı nedenlerle devam edemediği günler Avukatlık Kanununun 23’üncü maddesinde belirtildiği şekilde tamamlattırılır. Haklı nedenlerin kanıtlanması stajyerin yükümlülüğündedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir