İş Kanunu çalışanlara yıllık izin dışında da bazı izin hakları vermektedir. Bu izinlerin büyük çoğunluğu doğuma bağlı izinler olmakla birlikte, farklı durumlardan kaynaklanan mazeret izinleri de söz konusudur. Bunlar da biri de ebeveyn hastalık iznidir. Bu yazımızda Ebeveyn Hastalık İzni kullanımı konusunu işleyeceğiz.
Mazeret İzinleri
İş Kanunu tarafından işçilere mazeret nedenlerine göre bazı izinler verilmiştir. İşverenlerin bu izinleri kullandırmama hakkı yoktur, işçi kanunda geçen mazeret durumu oluştuğunda işvereni bilgilendirerek bu izinleri kullanabilmektedir.
Bunlardan biri evlilik durumunda alınan izindir. Evlilik izni 3 gün olarak kullandırılmaktadır. Anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi birinci derece yakınlarını kaybeden çalışanlar da 3 gün ölüm izni kullanabilirler.
Yeni Mazeret İzinleri
4 Nisan 2015 tarihinde 4857 sayılı İş Kanunu’na yeni mazeret izinleri eklenmiştir. Bu eklenen “Ek Madde 2” ile işçiye,
- Evlat edinme durumunda 3 gün,
- Eşinin doğum yapması durumunda 5 gün,
- Engelli veya sürekli hastalığı olan çocuğunun tedavisi için yılda 10 gün,
olmak üzere ücretinden kesinti yapılmadan kullanabileceği izin hakkı verilmiştir.
Ebeveyn Hastalık İzni
Çalışan anneler ya da babalar, çocuklarının hastalıkları durumunda zaman zaman işverenden izin almak durumunda kalabiliyorlar. Bu izinleri ancak işverenin onayı ile alabilmektedirler. Kimi zaman ücret izin, kimi zaman yıllık izin kimi zaman da mazeret izni şeklinde işverenden talep edilen bu izinler ancak işverenin onayı ile kullanılabilmektedir.
Çocuğu hasta olan işçi, işverenden mazeret izni istediğinde işveren bu izni ücretinden kesmeden işçiye verir. Tamamen işverenin rızası ile verilmiş bir izin olur. Yasal olarak bir zorunluluğu yoktur. Fakat çocuğun süregelen bir hastalığı varsa yasal olarak verilen izin hakkı devreye girecektir. Doğuştan gelen ve tedavi gerektiren hastalıklar için İş Kanunu’na 2015 yılında eklenen mazeret izni “ebeveyn hastalık izni” hakkı doğmaktadır. Bu izin engelli çocuğu olan işçiler için de geçerlidir. Doğuştan ya da sonradan olması önemli olmaksızın, engelli çocuğunun tedavisi için işçi bu izni kullanabilmektedir. Burada önemli olan engellilik derecesidir. Ancak %75 ve üzerinde engeli olan çocuklar için kullanılabilmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2
“İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”
Ebeveyn Hastalık İzni Kullanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Çocuğunun %75 engeli ya da süregelen bir hastalığı olan işçiler, bu izni çocuğunun tedavisi amacıyla işverenden talep ederler. İzni kullanırken işverene şu bilgileri sunmalıdırlar;
- Ebeveyn izni talep dilekçesi
- Süregelen hastalığın ya da engellilik durumunun doktor raporu,
- Engellilik derecesini gösteren belge ya da rapor
- Aynı İzni, çalışan diğer ebeveynin kullanmadığını beyan eden dilekçe
- İzin sonrası tedavinin raporu ya da belgesi.
Bu belgeler kişinin özlük dosyasında saklanacaktır.
İşveren bu belgeleri sunan işçiye, İş Kanunu tarafından verilen bu izni vermek zorundadır. Bu izni kullandığı gerekçesiyle işçinin ücretinden kesinti yapılamaz.
İznin kullanımı toplu ya da parçalar halinde olabilir. 1 yıl içinde yasal olarak toplam en fazla 10 gün mazeret izni kullanılabilir. Bu süreden daha fazla izin verilmesi işverenin inisiyatifindedir.
Mazeret izni ile ilgili diğer yazımıza göz atabilirsiniz.
merhaba
benin 60 günlük çocuğum amelıyat olacak. bu durumda benım mazerat izni kullanma hakkım oluyormu.
Merhaba,kendim kamu kurumunda işçiyim 9 yaşında kızım var doğuştan kalp hastası ve 2 aylıkken kalp ameliyatı oldu.
Bu durumda covid-19 ile ilgili isyerim bana idari izin kullandirabilirmi çocuğumun durumu için dikkat etmem konusunda şimdiden teşekkür ederim
Merhaba %95 engel raporlu oğlum var. Oğlumun ihtiyaçlarında Yılda 10 gün engellilik izni kullanabiliyorum. Bu izinleri yıl içerisinde kullanmazsam veya kısmi kullanırsam, kullanmadıgım günler saklı kalır mı? İleriki yıllarda kullanılabilir mi , yoksa aynı takvim yılı içinde mi kullanılması gerekir. Tşkler