Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kimler?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kimler?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kimler?

Kamuoyunda sık sık duyduğumuz ve bugünlerde Meclis’te bir çalışma olması beklenen EYT’yi sizlere kısaca açıklayacağız. EYT; yani emeklilikte yaşa takılanlar. Mevzuatın değişmesiyle emeklilik şartlarından biri olan yaş sınırına takılıp emeklilik hakkını elde edemeyen vatandaşlarımızın kullandığı bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki EYT’liler kimler?

Emeklilikte Yaşa Takılmak Ne Demek?

Emeklilik için 3 ana kriter şart. Bunların ilk sırasını sigortalılık süresi oluşturuyor. İkincisi sırada ise emeklilik için gerekli olan sigorta prim gün sayısı var. Listenin son sırasında ise, içeriğimizin de konusunu oluşturan “yaş kriteri” yer alıyor.

Günümüzde birçok vatandaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmasına karşın “yaş” kriterine takılıyor. İşte bu EYT dediğimiz yaş kriterine takılan vatandaşlar, 08 Eylül 1999’dan önce ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak bir işe giren ve sigorta prim bildirimleri olan vatandaşlarımız oluyor.

Emeklilikte Yaşa Nasıl Takıldık?

Bilindiği üzere Ağustos 1999 tarihinde büyük bir depremle karşılaşmıştık. Ağustos Depremi tüm Türkiye’yi yaralamış ve binlerce kayıp verilmişti. İşte bu depremin hemen hemen birkaç gün sonrasında o zamanki Yasa Koyucu “emeklilik” konusunu görüşmeye başladı. Nihayetinde 08 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Yasa ile emekliliği biraz daha zorlaştırıldı. Zorlaştırmakla yetinilmeyip çıkan yasanın geriye dönük işlenmesine karar verildi.

Bu yasadan önce kadınlar, 5 bin sigorta prim sayısı ve 20 yıllık sigortalılık süresi ile emekli oluyordu. Erkeklerin emeklilikleri için ise 5500 gün ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterli oluyor. Belirtilen süreleri tamamlayan kişiler başka bir şart aranmaksızın emekli oluyordu. Öte yandan yine kadınlar 3600 gün üzerinden 50 yaşını doldurmak suretiyle, erkeklerde 55 yaşını doldurmak suretiyle 3600 gün üzerinden emekli olabiliyordu.

İşte emekli olmak için yaş şartı, gün şartı ve sigortalılık süresi şartı aslında 08.09.1999 tarihinde karşımıza çıkmış ve çıkan Yasa geriye dönük olarak işlemeye başlamıştır. Dönemin muhalefet partisi/partileri bu Yasanın iptalini ve geriye dönük yürürlüğü konusunda iptalini Anayasa Mahkemesine iptal davası açarak 2001 yılında iptal edilmesini sağlamışlardı.

İptal kararının ardından kademeli emeklilik tam son bulmuş derken, yine 23.05.2002 günü Resmi Gazete’de yayımlanan 4759 sayılı Kanun ile emeklilikte yaşa takılanlara yeni kademeli emeklilik getirmiş ve mevcutta yaş sorununu karşımıza çıkarmıştır.

Emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT’nin gelişimi aslında kısaca bu şekilde. İlerleyen günlerde Mecliste EYT ile ilgili bir kapsam çalışması yapılacağı düşünülüyor. Bakalım bu çalışmanın sonuçları ne olacak?

Ayrıca bu içerik de ilginizi çekebilir.

Yurt Dışı Hizmet Borçlanmalarında Emeklilik Gün Sayıları ve Maliyetler Artıyor

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Aylık Maktu Çalışanlarda Eksik Gün Hesaplaması

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir