İhbar Süreleri ve İş Arama İzni
İhbar Süreleri ve İş Arama İzni

İhbar Süreleri ve İş Arama İzni

İhbar Süresi Nedir?

4857 No’lu İş Kanunu’nun 17. Maddesinde bildirildiği üzere bir iş yerinde işçi veya işveren belirsiz süreli sözleşmesini sonlandırmadan önce karşı tarafı bilgilendirmekle yükümlüdür. İşçi işten ayrılacak ise işverene belli bir süre önce durumu bildirmek ile, işveren fesih yapacak ise işçiye belli bir süre önce durumu bildirmekle yükümlüdür. Bildirimin ne kadar önce yapılacağı kanun kapsamında işçinin iş yerinde ne kadar süre çalıştığı ile yani kıdem tarihi ile belirlenmektedir. Bu süreye ihbar süresi denilmektedir. İhbar süreleri yasa kapsamında 2, 4, 6 ve 8 hafta olarak belirlenmiştir. Süreleri daha da açıklayacak olursak;

  • Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün,
  • Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün,
  • Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün,
  • Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.

İhbar Sürelerine Uyulmadığında Ne Olur?

İhbar süresi yasa kapsamında belirlenen iki taraflı olarak mağduriyet yaşanmaması adına yapılan bir uygulamadır ve yasa kapsamındaki süreler asgari olarak belirlenen sürelerdir. İhbar süresine uymayan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek ile yükümlü olur. İhbar tazminatı ödeyen taraf genel olarak işveren tarafı olarak karşımıza çıkar. Daha sık karşılaşılması durumu ihbar tazminatı ödeyen tarafın sadece işveren olduğu düşüncesini akıllara getirebilir. Fakat işçi de işten ayrılırken ihbar süresine uymaz ise ihbar tazminatı ödeyen taraf olmaktadır.  İhbar tazminatı da kıdem süresine göre ve kıdeme esas olarak alınan giydirilmiş ücrete göre hesaplanmaktadır.

İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar süresi işçi veya işveren tarafından fesihin yapılacağının bildirildiği günün ertesi günü başlamaktadır. İhbar süresinde hafta tatilleri, resmi ve genel tatiller ihbar süresinin içinde sayılır. Örneğin; 6 aydan az çalışan bir işçi 8 Mayıs tarihinde istifa etti. İşçinin ihbar süresi 14 gündür. İhbar süresi istifa tarihinden 1 gün sonra başlayacağı için 9 Mayıs’ta ihbar süresi başlamış olur. Hafta sonları ve resmî tatiller ihbar sürelerinin içinde sayılır. Buradan hareketle takvim günü olarak 14 gün saymamız gerekir. Arada geçen hafta sonlarını ve 19 mayısı da ihbar süresi içinde saymamız gerekir ve işçinin son iş günü 22 Mayıs olarak belirlenir.

İhbar Süresinde Yıllık İzin Kullanılır Mı?

İhbar süresi ve yıllık izin kullanımı aynı zamanda olmamalıdır. Buradan hareketle ya işçi fesih bildiriminden önce izni kullanmalı ya da işçinin işten ayrılırken kalan yıllık izin hak edişi için izin parası çıkış bordrosunda ödenmelidir.

İhbar Süresinin Geçerli Olmadığı Durumlar Nelerdir?

Bazı durumlarda işçi veya işveren tarafından fesihte ihbar süresinde çalışma gerekliliği yoktur. Bu durumlar;

  • İşçi veya işveren haklı neden ile derhal fesih hakkı kullandığında ihbar süresinde çalışma gerekliliği aranmaz,
  • Belirli süreli sözleşmelerde işin bitiş tarihi işçi ve işveren tarafından en baştan bilindiği için ani bir sonlanma durumu olmadığından ihbar süresi bulunmaz,
  • Kanun kapsamında evlenen kadınların evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılma hakkı bulunur ve bu süre içinde işten ayrılmak istediğinde ihbar süresi çalışma zorunluluğu bulunmaz,
  • Emeklilik ve askerlik şartları oluştuğunda ihbar süresi ihbar süresi bulunmamaktadır.

İhbar Süresinde İş Arama İzni Uygulaması Nedir?

İşçi veya işveren tarafından belirsiz süreli sözleşme feshedildiğinde arada çalışılan ihbar süresinde işçinin çalışma saatleri içerisinde iş arama hakkı doğar ve ihbar süresi boyunca iş günlerinde günlük asgari olarak 2 saat iş bulması amacı ile iş arama izni kullanım hakkı bulunur. İşçi isterse çalıştığı günlerde bu hakkını günlük olarak kullanabileceği gibi, fiili çalışma günlerinde iş arama izni hakkını kullanmadığında bu izin hakkını biriktirerek toplu şekilde kullanabilir veya toplu olarak da kullanmadı ise iş arama izninin ücretini işverenden talep edebilir. İşveren çalışma günlerinde işçiye iş arama iznini kullandırmadığında iş arama izni için işçiye iş arama izni ücretini ödemelidir.

İş Arama İzni Ücreti Nasıl Hesaplanır?

İşçi iş arama izni sadece işte geçirdiği günlerde yani sadece çalışma günlerinde geçerli olur. Örneğin; hafta sonu veya resmî tatillerde çalışmadığında bu günler için iş arama izni talep edemez. İş arama izninin günlük 2 saat olduğunu belirtmiştik. İşçi bu izni kullanmadığında sonrasında kullanmadığı 2 saat için %100 zamlı olarak ücret alır. Yani saatliğe denk gelen ücretinin 2 katı ücret alması gerekir. Hemen bir örnek ile açıklayalım;

İşçinin maaşının brüt 12.000 TL ve toplu olarak kullanmadığı 12 saatlik iş arama izni olduğunu varsayalım. Kanun kapsamında aylık çalıma saati 225’tir. Öncelikle saatlik ücretlini bulalım.

Saatlik ücret; 12.000 / 225 = 53,33 TL

12 saat iş arama izninde saatlik ücretinin 2 katı ücret hesaplanmalıdır.

İş arama izni ücreti; 53,33 x 12 x 2 = 1.279,92 TL olacaktır.

İş Arama İzni Toplu Olarak Kullanılabilir Mi?

İşçi iş arama izni hakkedişini kullanmayıp toplu bir izin olarak kullanabilmektedir. İşçi kullanmadığı saatleri toplu olarak kullandığında bu saatlere karşılık gelen iş günü kadar süre işe gelmeyebilir. Örneğin; işçinin kullanmadığı 24 saatlik iş arama izni var ise ve günlük çalışma saati 8 saat olan bir işyerinde çalışıyor ise 24 / 8 şeklinde bir hesaplama ile 3 iş günü işe gelmeyerek izin kullanabilir.

Toplu İş Arama İzni ile İşten Çıkış Tarihi Öne Çekilebilir Mi?

İşçinin toplu iş arama izni ancak fiili çalışma gününden düşülebilir. Fakat bu izni kullandığı süreçte işten çıkışı yapılamaz. Hemen bir örnek ile netleştirelim. Örneğin; işçinin ayın 9’unda istifa ettiğini ve ihbar süresinin 14 gün olduğunu varsayalım. Kullanmadığı 8 saatlik iş arama izninin olduğunu varsaydığımızda ayın 10’undan 14 gün hesaplayarak çıkışının ayın 23’ünde olacağına ulaşırız. Çalışma saati 8 saat olan bir işyeri için işçi kalan 8 saat toplu iş arama izni için 1 gün izin kullanabilir ve ayın 22’si iş günü ise gelmeyebilir. Fakat ayın 22’sinde çıkışı yapılamaz. Mutlaka ihbar süresi sonunda çıkışı yapılmalıdır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

20 yorum

  1. Bu keder kanunlar olupta memleket ış bulamayan Türkler ama yabancılar sahte evraklarla gelıp ıkı kat maaşla çalışıyorlar gemde 4-5 gün Türkiye gelenden hemen ışe başlamak kalma yerı her şey dahıl bır büyük gemı fabrikasında, nerede kanunlar

  2. Merhaba,
    aynı işyerinde ikinci kez iş başı yaptıktan 4 ay sonra çıkmak isteyen çalışana ihbar süresi kullandırılabilirmi

  3. Merhaba, iş arama izni kullandıktan sonra iş bulamama gibi bir durum söz konusu olduğunda işveren iş sözleşmesi feshi yapabilir mi ?

    • geçerli bir nedenle iş akti fesih yapılmış ise tabiki fesih edebilir. çalışan kendisi istifa etmiş iş arama izni kullanıyor ise, iş arama izni süresi sonunda iş bulamazsa yine çıkmak zorundadır. tabi işveren işe devam etsin derse ozaman devam edebilir.

  4. 6 aylik icinde ihbar baslatip 6 gectigi sureye dwnk geldiginde ihbar suresi 14 mü 28 mi olmali

  5. Bir ay dolmadan ayrılmak istiyorum,ihbar süresi geçerlimidir

  6. Suat Cebirlioğlu

    Merhaba brn emekli oldum çalışmaya devam ediyorum Nisan ayındanberi Aralık ayında isfen ayrılacağım emekli olan kişiye de ihbar süresi varmi teşekkür ederim

  7. Mustafa kılıç

    Merhabalar bizim iş yerimizin kapanacağını bildirip ama şu gün bugün şu gün bugün derken ne zaman kapanacağı belli olmaması durumunda ve kapanacak denip sözün üzerinden yaklaşık 4 5 ay sonra birden kapanması gereken iş yerinde ben size kapanacak diye ihbarda bulunmuş olduğunu savunan iş veren zamanın müallakta olmuş olması ve birden ani karar ile iş yerinin kapanması halinde iş veren ihbar tazminatını ödemek zorunda değil midir?

  8. Merhabalar,

    Ben şuan çalıştığım yerde haziran 2022’de işbaşı yaptım, sonrasında işverenim nisan 2023’te beni işten çıkardı ve çıkış kodunda ihbar hakedişi olmamasına rağmen ihbar tazminatı ödedi ve sonrasında diğer şirketine yine çıkışımın ertesi günü nisan 2023’te işe girişimi yaptı. Ben işten çıkmak istesem, benim ihbar sürem haziran 2022’den mi başlayacak yoksa yeni girişimdeki nisan 2023’ten mi?

    Cevap verebilirseniz çok sevinirim

  9. selam turizm sektöründe 09 nisan 2023 yılında işe başladım 23 ekim 2023 tarihinde işverence işten çıkarıldım ihbar alabiliyor muyum ne yapmam gerekiyor.

  10. Merhaba,

    3 yıldan kısa süreli kıdeme sahipken istifa dilekçesi verdiğimde ihbar sürem 6 hafta oluyor. 6 hafta sonunda 3 yıllık kıdemi dolduruyor olmam ihbar süremi etkiliyor mu?

    Yani ihbar süresi hesabında istifa dilekçesi verildiği zamanki kıdem süresi mi dikkate alınıyor? İhbar süresi sonunda kıdem sınıfı değişiyorsa, ek bir ihbar süresi hesabı yapılıyor mu?

    Teşekkürler.

  11. merhaba ben 30 yıl 6 ay aynı işyerinde çalıştım 20 yıllık iken emekli oldun ve aynı iş yerinde devam ettim şu an benim çalıştığım yer apartman olduğu için partime çalıştıracaklarmış benide işten çıkardılar ihbar tazminatı alabiliyormuyum çalışan emekli olarak .
    birde yıllık izin hesaplamaları emekli olmadanki işbaşı tarihindenmi geçerli yoksa emekli olduğum tarihten sonra sıfırdan işe başlamış gibimi izinim 14 gün ilemi başlıyor bilgi verirseniz memnun olurum çok teşekkür ederim iyi çalışmalar

  12. Ben bir iş yerinde 11 küsür senedir çalışıyorum.31-12-2023 tarihinde iş yerini kapatıp,herkesin hesabını keseceğini söyledi.Ama sadece kıdem tazminatlarını verip ihbarları vermeyeceğini söylüyor.Hukuken ihbar tazminatını da almamız gerekmez mi acaba?bu süre içinde hiçbir şekilde ihbar izni de kullanmadık.Ayrıca yazılı bir ihbar beyanı da verilmedi.

  13. İhbar süresi ne zamandan itibaren geçerlidir. Yani bir işe girdim dşyelim bir ayım doldu anca bildirim vermek zorunda mıyım

  14. Merhaba, işimden istifa ettim. ihbar süresi boyunca oluşan 2 saatlik haklarımı toplu kullanmak istiyorum. Ancak yöneticim bunu istemiyor. Böyle bir insiyatif hakları var mıdır? Ben her gün erken çıkmaktansa toplu kullanmak istiyorum.

  15. Merhaba 42 gün ihbar sürem var süreç boyunca 2 saat erken çıkma hakkımı kullanmak firma erken çıktığım saatlerde bana ulaşım sağlama zorunda mı

  16. Merhaba daha önce çalıştığım işyerinde 9 ay kadar çalışmam oldu istifa ettim işten ayrıldım fakat 2 ay sonra aynı iş yerine başladım yıllık izin kullanmam için eksik kalan süreyi tamamladıktan sonra yıllık izne hak kazanmış oluyor muyun

  17. Merhaba, ben kendi isteğim ile belirsiz süreli iş sözleşmemi feshettim. Şu an ihbar sürem içerisinde çalışıyorum. Önceden planlanmış olan ve ihbar süremin içerisinde kalan 5 günlük yıllık izin planım var. İhbar süremin içinde yıllık izin kullanabilir miyim? Yıllık izin kullanıyor olmam ihbar süremi uzatır mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir