Kısa Çalışma Ödeneğinde Kalan Kısmı İşveren Tamamlayabilir mi?
Kısa Çalışma Ödeneğinde Kalan Kısmı İşveren Tamamlayabilir mi?

Kısa Çalışma Ödeneğinde Kalan Kısmı İşveren Tamamlayabilir mi?

Kısa çalışma ödeneği başvuruları hızla tamamlanırken, kazancın %60’ı olarak hesaplanan ödenekten yararlanacak işçiler kalan %40’lık tutarın da işveren tarafından ödenmesi yönünde beklenti içindeler. Bazı işverenler faaliyetin durması nedeniyle bu maliyete bile katlanamayacakken, bazı işverenler de ayırdıkları bütçeden işçilerin ödeneklerini tamamlamayı planlıyor. Peki, bu yasal bir uygulama mı? İşveren çalışılmayan süreler için alınan kısa çalışma ödeneğine ek olarak, işçiye ödeme yapabilir mi? Kısa çalışma ödeneğinde kalan kısmı işveren tamamlayabilir mi?

Kısa Çalışma Ödeneği İle Ücretin Ne Kadarı Karşılanır?

Kısa çalışma ödeneği alan işçi için, iş yerinin faaliyetinin tamamen durması ya da azalması durumlarına göre aylık kazanç değişiklik gösterecektir. İşçi, çalıştığı günlerin ücretini işverenden tam olarak alırken, çalışmadığı sürenin ücreti İŞKUR’dan alınır. Kısa çalışma ödeneği, çalışanın günlük kazancının 12 aylık ortalamasının %60’ı olarak hesaplanır. Yani çalışan 14 gün çalışmadıysa, 16 günlük ücretini işverenden tam olarak alır, kalan 14 günlük ücretinin %60’ını İŞKUR’dan alır.

Kısa Çalışma Ödeneği sınırsız değildir. Ücretler çok değişken olduğu için, kısa çalışma ödeneğine taban-tavan sınırlaması getirilmiştir. Kısa çalışma ödeneğinde alt sınır asgari ücretin günlük tutarıdır. Üst sınır ise günlük asgari ücretin 1,5 katıdır.

İşverenin KÇÖ dışında kalan %40’lık Kısmı Ödemesi

Kısa Çalışma Ödeneğini düzenleyen 4447 sayılı Kanun, 4857 sayılı Kanun ve “Kısa Çalışma Ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik”, ödeneğin miktarı, ödenmesi, denetimi ve durdurulması ile ilgili kuralları düzenlerken, işverenin kalan kısmı tamamlaması ile ilgili açık bir hükme yer vermemiştir.

İşveren, kısa çalışma ödeneğine başvurduğu işçileri için, çalışılmayan sürelerde ücret ödemek zorunda değildir. Bunun tek istisnası, zorlayıcı nedenden kaynaklanan kısa çalışmalarda, çalışmanın yapılamadığı ilk bir haftanın işçiye yarım ücret olarak ödenmesidir. Bu ödeme dışında işveren, çalıştıramadığı günler için işçiye ödeme yapmaz. İşçi bu günleri kısa çalışma ödeneği olarak İŞKUR’dan alır.

İşçi-işveren ilişkilerinde, mevzuat genellikle işçi lehine yorumlanır. Buradan yola çıkarsak, kazancının %60’ını kısa çalışma ödeneği olarak alan işçinin, mağduriyetini minimuma indirmek için işverenin yapacağı tamamlayıcı ödemenin yasal olduğunu söyleyebiliriz. Birçok akademisyen ve Kurum denetmeni de bu görüşü desteklemektedir.

Fakat, bir başka görüş de bu tamamlayıcı ödemenin yapılmaması yönündedir. İŞKUR’un işverene kısa çalışma ödeneği hakkı tanımasının en önemli nedeni, işverenin faaliyetin durması sebebiyle aksayan nakit akışının, işçinin ücretine etkisini önlemektir. İşverenin ücreti ödeyebilecek durumda olduğu halde, bu ödenekten yararlanmasının ilerleyen süreçte yapılacak denetimlerde sorun oluşturabileceği görüşüdür.

Kısa çalışma ödeneğinin, hangi sektörlerde, hangi şartlarda ödeneceği Kurum tarafından denetlenip onaylanmaktadır. Kısa çalışma ödeneği başvurusunda, işverenin mevcut bütçesinin etkisi söz konusu değildir. İş yerindeki faaliyetin durması ya da azalması durumu değerlendirilmeye alınmaktadır. Bu da ödeneğin kalan %40’lık kısmının işveren tarafından tamamlanmasının sakıncalı olduğu görüşüne ters düşmektedir.

Faaliyeti tamamen duran iş yerlerinde, işçilerin prim günü “0” olarak bildirilirken, işçiye ödenek dışında kalan %40’ı ödemek isteyen işverenin bu ödemeyi nasıl bordrolaştıracağı da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Farklı görüşler söz konusuyken, kısa çalışma ödeneği alan işçilere tamamlayan ücret ödemek isteyen işverenlerin, İŞKUR’dan görüş alması yararlı olacaktır.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Yemek Yardımlarında SGK Uygulama Değişikliği

Yemek Yardımlarında SGK Uygulama Değişikliği

Yemek Yardımlarında SGK Uygulama Değişikliği

57 yorum

  1. Yardım işsizim parasızım

    • merhaba arkadaşlar benimde şöyle bir sorunum var devlet desteği %60 faydalanıyorsak iş veren Herhangi bir ödeme yapılacakmıdır .

      • Firma benim gibi 3 arkadaşımı daha devlet destekli eve yolladı fakat yerimize eleman işe almış bu yasal mı nasıl biz evdeyken yerimize eleman alıyor

        • Aranızda kçö lü olupta 15 gün işverenize çalışıp para alan varmı benim işverenim bana 15 gün çalışcaksın sana üçret ödemek zorunda deyilim diyor

  2. Sizden yardım talep ediyorum işsizim parasızım

  3. 150 calisanli bir fabrika her iscinin kısa çalışma ödeneği gün sayısını farkli bildirmiş mesela birisi 9 gün birisi 19 gün birisi 14 gün şimdi bu fabrika toplamda 7 gün çalışmadı ki bu 7 günün yıllık izinden kesileceği söyleniyor ben burada bir hak yendiğini düşünüyorum ben bu haksızlığı nereye bildirmem gerekiyor

  4. Peki ya net maaşım 3750 lira iken patronum devlete asgari ücret olarak gösteriyorsa bu durumda normalde hak edeceğim ödenekten daha az alabiliyorsam ne yapmalıyım ne devlet nede işveren işçinin yanında durmuyorsa nenyapmalıyız iş kanunu?

    • Hiçbir şey yapamazsın anladığım asgari ücretin dışındaki ki ücreti elden alıyorsun elden aldığın için hiçbir hak iddia edemezsin devlet te kçö yü asgari ücret üzerinden değerlendirir bu benim şahsi görüşüm

    • Kısa çalışma ödeneği aldık ama iş yeri bizi ful çaliştirdi 14 gün yılık izin kulandirdi 3 ay kısa çalışma ödeneği aldık ama iş yeri full çaliştik normal pandemi olmadığı dönem gibi bunun takıbını kimse yapmiyomu suç hem devleten para al heö işçiyi ful çaliştir hem işçinin sigortası 3 ay yarım yatsın bunu ispatlarsak işyeri nasıl Bi ceza alır

      • Ben 24 saat çalışıyorum kısa çalışma yaptılar 794 tl sını iş-kur yatırıyor 2166 işveren yatırıyor 15 gün sigorta yatiyor toplamda 2960 normalde 2960 +794 almam lazım degilmi full 24yat 24 çalış

  5. Cahit Çankır

    Mehaba, şirketimiz nisan ve mayıs ayları için kçö ye başvuruda bulundu bu süre zarfında şirketimiz kapatıldı.
    Ancak şirketimiz sahadan uzak oluşumuz sebebiyle evden eğitim adı altında tele conferans sağlayarak haftalık 6-7 saat toplantıya katılmamızın zorunlu olduğunu ifade ederek katılım sağlanıyor.
    Mayis ayı içerisinde de yine bu eğitimlere devam ederken ,yükselen kur sebebiyle mağazaya giderek 3 günlük süre ile etiket fiyatlarının değiştirilmesini talep ediyor ancak bu çalışma süresinin ücretinin tarafından ödemeyeceğini kçö kapsamında da haftalık 30 çalıştırma haklarının olduğunu bildiriyorlar ve sgk prim günüde yatmayacak.
    Baktığımız zaman çalışmadığımız durumlar için ödeme yapamamasını normal karşılaşıyoruz ancak gitmeme hakkımız varken zorunlu olarak 3 gün mağazada çalışma yapmamız ve ücretinin ödenmeyecek olması sadece yol ve yemek parası yatırmak istemesi ne kadar doğru geliyor anlamış değilim, konu hakkında desteğinize ihtiyaç duymaktayım.

  6. Özel okullar online eğitim yapıyor calismadigini bildiriyor 100 de 40 yatınca da üstünü tamamlıyor. Bunun üstüne velilerden de para alıyor sistem hep işverene mi yarıyor. Biz çalışmadığımiz için aldığımız o parayla çalışıyoruz haliyle.

    • Özel okul öğretmeni

      Özel okulda ögretmenim. Kısmi çalışma ödeneği alıyorum fakat aynı zamanda evde sürekli çalışiyorum. Buna rağmen isverenim %40 tamamlamiyor. Ve hiç bir kaynakta bununla ilgili kesin bilgi yazmadiğı icin hakkımı arayamıyorum.

  7. Bizim daha onaylanmadı gibi söylüyor şirketimiz anlayamadık nasıl olacak bilmiyorum

  8. Kapitalizm, sermaye sahibini koruyor. Özeti bu.

    • Neslihan mutlu

      Bir fabrika da 6 yıllık çalışkanım. Mahkemede fabrika ya karşı şahitlik durumum var. 400 çalışanı olup. Beni kçö den yaralandırıp 200 kişiyi işe aldı. Geçmişte kroniklik heriç bir tek ben izne çıktım. Hükmü nedir

  9. Slm kìsa calì$ma ödenegi cikti hesabima i$kur tarafindan 12günlük ödeme yapíldi. Í$veren 30günlük cali$ma yaptirdi kisacali$ma ödenegiüstünü tamamlayip maa$imi yatirdilar 15günlük ssk yatmayacakmí$ hakkím ne neyapmam lazim yardimci olurmusunuz acaba te$ekürler

  10. Merhaba,
    Benim durumum biraz farklı. İs yerinde ihbar surecimdeyken is yeri kisa calışma ödeneğine başvurup calismayi durdurdu. Bize söylenilen çıkışınızı 30 haziranda yapacağız. Aradaki surecte is bulursaniz istifa gibi çıkış yapıp tazminat vs haklarinizi odeyeceğiz. Konu hakkında hersey sozlu ifade ediliyor taraflara yazili bir tebliğ yapılmıyor.
    Size sorum ihbarın bittiği tarihte (07.mayista) cikisimi isteyeyim mi?
    Onlarin cikaracagi tarihe kadar bekliyim mi?
    İssizlik maas odenegime bu durum nasil etki eder?
    Goruslerinizi bekliyorum. Tesekkur ederim.

  11. Benim k ç odenegime şirketim Mayıs içi 30 gün belirtmiş yani tam ay peki bn bu sürede çalışmak zorunda mıyım arkadaslar

  12. Bu tam bir seçmalık hep işveren hep işveren bu nedir arkadaş. Kısa çalışma ödeneği alıyorum ama kalan kısmının işveren tarafından ödenmesi gerekirdi malesef devlet çalışanı mağdur etmiştir. İşveren kar etmiştir

    • Peki işveren devletin verdiği yüzde 60 olan kcö parasını işveren asgeri ücrete tamamlamak zorundami acaba

    • Ne kadar kendi tarafınızdan düşünüyorsunuz her şeyi. İşveren o süreçte çalışmamışsa bir ay boyunca mesela. Hiçbir kazanç getirecek işlem yapmadıysa nasıl bekliyorsunuz üstünü tamamlasın diye. Çalışmadan evde yatıcaksınız ama devlet böyle yapsın iş verenim böyle yapsın. Çalıştığınız firmaya hiçbir geliri yokken o ay bir fatura bile kesmemişse. Bence bu kadar bencil olmayın.Karşı tarafı da düşünüp hareket edin. Firmanın da o ay giderleri varken hiçbir geliri de o ay için olmayabilir. Ama her şey tam olsun. 3 gün iş verenim çağırdı diye farkı isteyen arkadaşlar var. İşe gelmeyip bir gün maaşınızdan kesildiğinde herkes ağlar ama maaşımdan kesildi diye.

      • Herşey tam olacak tabi.. Siz na kadar bilmiş konuşmuşsunuz.. ya iş veren yada boş boş evde oturuyosunuz bu belli… bende size sorayım kaç iş veren sizce gerçekten işi olmayıp bundan faydalanıyordur.. çoğu hem kçö gösterip o işçiyi 30 gün çalıştırıyor…o işçi hem sigortasından hem maaşından oluyor.. işçinin günahı ne burda onlarmı yatırın bizi evde diyor.. kullandığınız cümleler hoş değil… işçi tabiki 1 günü kesildiği zaman isyan edecek.. Sizin böyle bi derdiniz olmadığı için maşallah bol keseden atmışsınız.. şimdi bencilce konuşan kimmiş oturun 2 dakika siz düşünün..

  13. Kışa çalışmadan faydalanan sendikalı bir işletmede işveren sosyal hakları (ikramiye,yakacak,çocuk parası gibi ) odeme zorunluluğu var mıdır

  14. Merhaba,

    Kısa çalışma başvurusunu faaliyetin tamamen durması şeklinde yapan bir firma çalışanlarından kçö haketmeyenleri çalıştırmaya başlayabilir mi?

  15. Merhabalar,
    2019 yılında işsizlik maaşı hakedişim mavcuttu, 10 gün kadar aldım. Daha sonra işe giriş yaptığımda işkur a kesilmesini talep ettim. Mart-nisan-Mayıs-Haziran ayı için şuan haftanın 5 günü yerinde işe gittiğim iş yerin kçö başvurmuş ve benim maaşımın bir kısmı işkurdaki işsizlik maaşımdan bana ödeniyor? Ve bunun için benden onay alınmadı. Ve bir de bu toplam 3 ay için beni 53 gün ücretsiz izinde göstermişler prim im eksik yatıyor.
    Bu durumda ne yapmalıyım?
    Tamamiyle mağdur edildiğimi düşünmekteyim.
    Cevaplarınız için Şimdiden çok teşekkürler

  16. merhaba kısa çalışmada olan bir işyerinin yeni personel işe almasında bir sakınca var mıdır ?

  17. Kisa calisma odenegi alan isveren sigortayi calistirdigin gun kadarmi yatiriyo

  18. cem dumlupınar

    çalıştığımız firma işkura kısa çalışma ödeneği başvurusu yaptı ve işkurdan baktığımızda gün sayıları 30 gün olarak görünüyor sanırım tamamen çaışmayı durduklarını beyan etmiş ancak haftanın 1 günü 2 ayrdır işe çağrılıyoruz vede bunun karşılığında ne ücret alıyoruz nede sigortamız yatıyo nisan ayı primim 0 olarak görünüyor bu durum yasalmı değilmi ekstra ücret talep etmelimiyim şirketten

  19. Virusden dolayı ücretsiz izine cikarildim. Kisa calisma odeneginden faydalaniyorum. Patronum benimde zararim var çıkışını vermedim diye, alacagim ödenek den pay istiyor onun hakkımı benden para almak. Bunu sonucta devlet yatiriyo. Cevaplarsaniz sevinirim teşekkür ederim.

  20. Mehmet Salih ıldız

    Kısa çalışma ödeneği alırken işverenin bizi 30 gün çalıştırıp devletin verdigi paranın üstünü tamamlaması yasal bsymi sigorta 7 gün yatmış anlamadım lütfen yardımcı olun

    • Ayni durum bizdede var geri kalan kismi elden verip 30 gun çalistiriyorlar. Çogu şirket çalismalarini 3/1 indirmişken bu yasal mi?

      • Bizim firma kısa çalışmaya başvurdu hesabıma 2000 tı yatırmış şakırdadık 540 lira yatırmış 6 saat çalışıyoruz maaşımız ve sigortamız nıye kesiliyor sizden bi akıl almak istiyrum

  21. 07.04.2020 de Kısa çalışmaya işveren başvuru yaptı.450 gün ve iki aylık süreyi tamamlamış olmama rağmen 2003 yılında aldığım 10 aylık işsizlik maaşlarını düşüp hesabıma kalan miktarı yatırmışlar.Ayrca Nisan da 30 gün primim ödenmiş görünüyor.Işveren Sgk yi tam mı ödüyor?

  22. Ben simdi is odeneğinden yararlanıorum benim e devlette ödeme günu 27 yazior benim 27 gunluk parami devletmi verior kalan gunleri isyeri peki ekstradan is yeri beni calistirma yetkisi varmi hemde ful calisma saatlerin saabah 8 aksam 8 ustune ustluk para vermeden bana fikirlerinizi solerseniz sevinirim

  23. Ben de işsizlik ödeneği alıyorum 2 ay boyunca işe gittim ve maaşımın tamamını almadım ne yapmam lazım şikayette bulunsam ne olur alabilirmiyim

  24. Kçö – Haziran ayı bende 23 gün görünüyor, ve 26 haziranda bitiyor görünüyordu, bir ay daha uzatıldı şimdi Haziran ayı rakamı değişecek mi, yani 30 iş gününe yenilenecek mi?

    Şirket faaliyete 25 haziranda geçti, fakat personelin % 40 ını iş başı yaptırmadı, ik dan yıllık izinlerinizi kullandırıyoruz denildi, yıllık izni olmayanlarada hiçbir bilgi verilmedi. Kçö devam ederken, haketmediğim yıllık izinleri talebim olmadan zorla kullandırabilirler mi.? …..

    Pandemi sürecinde kçö + şirket avans olarak nakdi yardımda bulundu, fakat nakdi yardımı, Pandemi süreci bittiğinde aylık olarak geri tahsil edeceğini veya fazla çalışma karşılığında yazılı muhafakatname karşılığında bize verdi. Şimdi kçö bir ay daha uzamışken, haketmediğim yıllık izinleri kullandırıyorlar… Yarın ayrılıyorum desem şirkete borçluyum……

  25. Çalıştığım iş yeri yarı zamanlı çalıştırıyor ama bodroda “0” sıfır olarak gösteriyor ücret ödemesini de bankanın üzerini tamamlıyor Agi hariç bu durumda ne yapmalıyım.Burada benim hak mahrumiyetim var hem sigortam ödenmiyor hemde Agi alamıyorum.

  26. Merhabalar öncelikle fabrikada çalışmaktayımgeçtiğimiz ay pandomi dolayı iş verenimiz yakacak parasının yarısını kesti ve açıklama yapmadan işinize geliyorsa gibisinden bu durumda ne yapabiliriz ne önerirsiniz.

  27. Özel okullar 2019 yılında yeni dönemin eğitim ücretlerini perit veya taksitli olarak bir şekilde almıştı veliden. Şimdi vermesi gerek %40 ı 4 aydır vermiyor. Devlet bu konuyu işverenin inisiyatifine bırakmamalıydı bence. Sigorta primi yatırmıyor maaş vermiyor eeee kim zararda bu konumda. Iş veren mi öğretmen mı?

  28. bu konuda bilgisi olan var mı gercekten .. gerektiği yerde nasıl hak talep edebilecegız

  29. Is yerinde tam gün çalışıp kısa çalışma ödeneği alıp iş yeri den haftalık alınmazsa ne yapmamız lazım işveren diyo ki sen bu parayı almışsın ben sana haftalık vermem bu durumda ne yapmamız lazım

  30. Söyle bir sorun var , işveren beni kçöde 30 gün gösteriyor ve sigortam 0 prim görünüyor kçö alıyorum ve üstünü işyeri tamamlıyor . Ama ben tam ay çalışıyorum bu yasalmı .benim . Mart ayından bu yana hiç bir aşk yatanim yok .

  31. SSK yatanim yok demek istedim 🤭🤭

  32. Öncelikle teşekürler benim sorunum büyük Ssk başlangıcım 1991 diş hekimi mustafa er oglu nun işyerinde başladı 1994 yılında askere gittim 1994 yılında eylülde bayan bir diş hekiminin yanında başladım ben diş teknisyeniyim 2 buçuk askeri ücretten maaş aldı m Primim kırılan diş protezlerin parası benimdi böyle yıllarca devam eetti 2010 yında ortak aksayda aynı şehirde bir diş kuliniği açıldı diş hekimi zeliha aksuyla buraya gittik 2 buçuk askeri ücretten devam ettim şu an maaşım 5800 tl Primlerimi kestiler ve şu an mağdurum kredim var dedim anlamadılar ortaklardan servet ceylan beni hırsızlıkla tehdit ediyor şubatta 2021 de zam alacam tahminim 7000 üstü olacak maaşım ve bu işveren askeri tutardan yatırıyor sigorta primimi ne yapmalıyım ne olur biyardım ha bu arada primi kesildikten son ra 1994 yılından 2010 yılına kadar olan çalıştığım zeliha aksudan 65 bin tl aldım buradan olan hakkımı almadım daha ama benim sıkıntım bu işyeri hem pandemde beni çalıştırdı hem devletten para aldı Ne yapmalıyım yardım ne olur teşekürler e postadan yazarsa abim ablam kardeşlerim teşekür ederim

  33. Mehmet şahin

    Merhaba ben 3 aydır daha doğrusu Şubat sonuna kadar kısa calismadaydim iş yerim beni ayın 6 sında ihtiyaç var diye çağırdı fakat Mart ayının ilk 5 günü çalışmadığım için bunu maaşdan veya yıllık izinden düşüreceklerini bildirdi ? Bu durumda ne yapmam gerekiyor

  34. Kçö alıyorum işyeri yarısını bizden kesiyor bize dediği kçö olan paranın yarısını biz işkur hesabına aktarıyoruz biz ise tam gün çalışıyoruz böyle bişey varmı yokmu

  35. Slm pandemide 30 gün çalıştım 10 gün sgk pirimi yatirmislar üstelik benim rizami almadan şimdi çıkış verdiler bu eksik sgk günlerini nasıl yatirdirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir