Vergi konusu ciddi cezai yaptırımlar içerdiğinden, gerek işveren gerekse işçi için dikkatle hesaplanıp kuruma ödenmesi gereken bir ödemedir. Vergi ücret bordrosu üzerinden hesaplanıp ödenecekse, işçinin vergi borcunu hesaplayıp kuruma ödeyen de işveren olacaktır. Bu durumda işçinin vergisinin ücretinden en doğru şekilde hesaplanması da işverenin sorumluluğua geçmektedir. Bu hususta en çok kafa karıştıran konulardan biri kümülatif gelir vergisi matrahlarının taşınıp taşınmaması konusudur. Kümülatif Gelir Vergisi Matrahının Taşınması işçinin aynı takvim yılı içerisinde bir başka işyerinde çalışmış olduğunda söz konusu olabilir. Ya da aynı işverene bağlı ya da farklı bir işverenin işyerine geçişi durumunda gündeme gelir.
Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı Nedir?
Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı ya da kısaltılmış adıyla KGVM, gelir vergisi oranını tespit etmek için kullanılan bir takvim yılı içindeki gelir vergisi matrahları toplamını ifade etmektedir. Gelir vergisinin hangi orandan alınacağına karar vermek için kümülatif gelir vergisi matrahının gelir vergisi tarifesinde hangi dilimde yer aldığına bakılır. Takvim yılını ilgilendirdiği için Ocak ayında sıfırlanmaktadır.
Aynı yıl içerisinde bir başka işverene bağlı çalışılmış süreler varsa, yeni işyerinde bu sürelerin hesaba katılıp katılmayacağı bir çok bilirkişi tarafından farklı yorumlanmaktadır.
Kümülatif Gelir Vergisi Matrahının Taşınması
T. C. Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Dairesi Başkanlığı B.07.1.GİB.4.34.I6.01/GVK-103-12713 sayılı özelgede, gelir vergisi kanunu 61, 94 ve 103 maddeler kapsamında vergilendirilme konusunda, yıl içerisinde iş değiştiren personellerin eski kümülatif gelir vergisi matrahlarının yeni işyerleri ile ilişkilendirilmeyeceği anlaşılmaktadır. Yani yıl içinde yeni işe başlayan personeller, sıfırdan yeni matrah ile işlem yapabilmektedirler.
Yukarıda belirtilenin aksine, yıl içerisinde aynı işverene bağlı giriş çıkış işlemlerinde çalışan personellerin yıl içerisinde kümülatif gelir vergisi matrahına devam edilmelidir. %20’lik dilimi geçen çalışmalar için, çalışan sorumluluğunda olan KGVM bildiriminde, aynı işyerinde dahi kümülatif gelir vergisine devam edilmeyen personellerin yıl içerisinde takip eden Mart ayında vergi beyanını gelir idaresi vergi başkanlığına bildirmesi gerekmektedir.
Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2017 yılı için bu tutar 30.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri, yıllık beyanname ile bildirilecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 30.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir. Çalışanın bu tür durumlarda bu beyanı gerçekleştirmemesi ve bunun tespit edilmesi halinde, vergi tutarı çalışandan cezası ile talep edilmektedir.
Eski iş yerin den kümülatif vergi matrahı istedim iş e başlayacağım yerden istediler ama iş veren vermedi vermek zorundamı bunu öğrenmek istiyorum vermesae ne yapmalıyım yardım cı olursanız sevinirim
Teşekürler
BU SORUYA BENDE CEVAP BEKLİYORUM ADMİN
Verme zorunluluğu var. Vermesse kvkk kuruluna şikayet edin bakın neler oluyor.
Başka nereden alabiliriz bu kağıdı acaba bilgi verebilirmisiniz
aylık bordronuzdan görebilirsiniz. Yani her ay size de bir nüshası verilen ücret pusulanızdan .