Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve ilk olarak pilot il Kırşehir’de uygulanmaya başlayan daha sonra Amasra Bartın ve Çankırı illerine uygulanan Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi Birleşimi temmuz itibariyle tüm Türkiye’yi kapsayacak. İşlemlerin hangi ekranlardan nasıl gerçekleştirileceği, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu çok önem arz etmektedir.
Konu ücret ve ücretin yasal kesintilerinin yasal mercilere bildirimi olduğundan, cezai yaptırımların da var oluşu bu işin titizle yapılmasını gerektirmektedir.
Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi Birleşimi
Birçok şirkette muhasebe birimi ve insan kaynakları birimi ayrı olduğundan vergi ve SGK bildirimleri ayrı birimler tarafında ayrı şifrelerle yapılmaktadır. Şirketlerin özellikle önem verdiği hususlardan olan ücret gizliliği ilkesi de gözeterek bu ayrımlar yapılmaktadır.
Muhtasar Beyanname dediğimiz gelir vergisi bildirimleri ile Aylık Prim Hizmet Beyannamesi dediğimiz sgk prim payları bildirimleri yeni dönemde aynı platform üzerinden verilmeye başlanacak. Bu da çeşitli sorunları beraberinde getirecek. Birçok firma birleşme öncesi ücret gizliliği ile ilgili konuya çözüm getirilmesini bekliyor.
Geçtiğimiz dönemde Ocak 2018 olarak belirlenmiş birleşme tarihi 01.07.2018 tarihine ertelenmişti. Pilot uygulanan illerde karşılaşılan çeşitli alt yapı sorunları sisteme geçişi zorlaştırmış, bu nedenle birleşme bir ileri tarihe alınmıştı.
Birleşmede Hangi Ekranlar Kullanılacak?
Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi, muhtasar beyannamenin verildiği platform üzerinden verilecek. Aylık prim ve hizmet bildirgelerinin verildiği e-SGK platformundaki e-bildirge ekranı artık kullanılmayacak. SGK’ya yapılan bildirimler de muhtasar beyannamenin verildiği ekranın “ekler” alanından yapılacaktı. Sistemde yeni güncelleme yapıldı, “Muh SGK” adı altında yeni bir alan açıldı, birleşme işlemi sonrası beyannameler buradan yapılacak.
Muhtasar Beyanname Nedir?
Muhtasar beyanname işyerindeki çalışanlara ödenen ücretlerden doğan gelir vergilerinin hesaplanarak matrahları ile birlikte toplu olarak Gelir İdaresi’ne elektronik ortamda beyan edilmesi uygulamasıdır.
Bu beyanname genel olarak muhasebe departmaları mali müşavirler tarafından verilmekte; işlemler insan kaynakları birimlerden bağımsız gerçekleşmektedir. Firmalardaki insan Kaynakları, personel işleri, bordro tahakkuk gibi birimler ise personellerin vergilerinin olduğu muhasebe fişlerini muhasebeye teslim etmektedir.
SGK Bildirimleri
Çalışanların SGK ve İşsizlik sigortası ödemeleri hem işçi payı hem de işveren payı olarak hesaplanarak matrahları ile birlikte her ay SGK ya bildirilmek zorundadır. Yine elektronik ortamda bildirimler yapılmaktadır. İşyerinde görevlendirilen departmana göre, muhasebe, insan kaynakları, personel işleri bordro tahakkuk gibi birimler bu bildirimlerin yapılmasından sorumlu olmaktadır.
bence masebe kaldırılsın herkez kendi masebesini yatırsın