Mevsimlik İşçiler

Mevsimlik İş/ Mevsimlik İşçi

Yılın belirli dönemlerinde sürekli çalışmanın uygulandığı işler Mevsimlik işlerdir. Mevsimlik çalışma anlaşmaları, işçi ile işveren arasında bir sonraki dönemi kapsayan anlaşmaların olmadığı durumlarda, ilgili mevsim sonunda sona ermektedir.  

Mevsimlik İş Sözleşmeleri

İş Kanunu’na göre; belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak yazılı şekilde yapılan sözleşmeler “belirli süreli sözleşme” olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte mevsimlik işçiler için takip eden dönemlerde sürekli tekrarlanan sözleşmeler, ilk yapılan sözleşme türüne bakılmaksızın “belirsiz süreli iş sözleşmesi” olarak değerlendirilmektedir. Örneğin belirli süreli sözleşme ile işe alınan mevsimlik işçinin, takip eden dönemlerde de çalışması ile sözleşmesi belirsiz süreli sözleşme olarak kabul edilmektedir. Mevsimlik işçi sözleşmesi için, Yargıtay kararı 11 ayı aşan çalışmaların mevsimlik iş olamayacağına hükmediyor. Dolayısıyla mevsimlik işler işin niteliği elverdiği ölçüde 11 aya kadar sürdürülebilmektedir.

Mevsimlik İşçi Kıdem Hesaplaması

Mevsimlik çalışmanın belirli süreli yapıldığı dönemlerde, çalışmanın bir yıldan az sürmesi ve bitiş süresinin önceden belli olması nedeni ile işçiye kıdem ve ihbar hakkı doğmamaktadır. Ancak belirsiz iş sözleşmesinin ortaya çıktığı durumlar için, personele kıdem ve ihbar hakkı doğmaktadır. Kıdem hesaplamasında, fiilen çalışılan süreler ile çalışılmış sayılan süreler toplanarak hesaplanmasına ve iki mevsim arasında sözleşmenin askıda kaldığı sürelerinse kıdem tazminatına dahil edilmemesine dikkat edilmelidir.

Mevsimlik İşçi Çalışma Koşulları

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden başka yerlere giden çalışanların ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesi amacıyla, Başkanlık tarafından Resmi Gazete’de “Mevsimlik Tarım İşçileri” Genelgesi (Genelge 2017/6) yayımlanmıştır. Genelge içeriği detaylı olarak aşağıdaki linkte yer almaktadır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170419-8.pdf

 

 

 

 

 

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

ise-iade-davasi-icin-gerekli-olan-kosullar-nelerdir

İşe İade Davası İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Tahmini okuma süresi: 3 dk. 4857 sayılı İş Kanunumuz, iş ilişkisinin sürekliliği ve istikrarını sağlamak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir