Süt İzninde İş Kazası
Süt İzninde İş Kazası

Süt İzninde İş Kazası

4857. Sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre çalışan annelere, bir yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde bir buçuk saat süt izni veriliyor. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanacağını çalışan kendisi belirliyor. Süt izninde geçen süreler günlük çalışma süresinden sayılıyor. Peki, süt izninde olası bir kaza, iş kazası sayılıyor mu?

Bu durum 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunun 5. maddesinin d bendine göre, emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayırılan zamanlarda kaza geçirmesi iş kazası olarak kabul ediliyor. Yine bu konu, SGK’nın 29 Haziran 2016 tarihli ve 2016/21 Genelgesine göre de kadın sigortalının çocuğunu emzirmek için belirlenen zamanda, iş yerinde emzirme odasına giderken merdivenlerden düşerek kaza geçirmesini, çocuğun bulunduğu yere gidiş gelişi sırasında geçirdiği trafik kazasını iş kazası olarak kabul ediliyor.

Bu maddelerden anlaşılacağı üzere kadın işçinin çocuğuna süt vermesi için ayrılan zamanlarda kazaya uğraması iş kazası olarak kabul edilecektir. Kazanın, iş yerinde olması veya işverenin kadın çalışanına tahsis ettiği araçta olup olmamasının herhangi bir önemi yok. Çalışan annenin çocuğunu emzirmek için evine giderken kazaya uğraması da iş kazası olarak kayıtlara geçiyor. Fakat çalışan kadın, bir buçuk saatlik süt iznini kendi özel işleri için kullanmış ve bu sürede kazaya uğramışsa, bu durum iş kazası olarak kabul edilmiyor.

Konu ile ilgili Yargıtay kararına göre; “Nitekim sigorta olayı iş kazası niteliğindedir. Çünkü sigortalı emzikli bir kadındır. Toplu sözleşmenin 64. Maddesi uygulanarak kendisine, saat 7-9 arasında kullanılmak üzere, işveren tarafından 2 saat emzirme (süt izni) verilmiş bulunan sigortalının bu izin içerisinde saat 8:30’da iş yerine gelmek üzere yolda karşıdan karşıya geçerken davalının kullandığı motorlu taşıtın çarpması sonucu vefat etmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 66. maddesine göre ‘emzikli kadın işçilerin çocuklarına süt vermek için belirlenen süreler’ iş sözleşmesinden sayılır ve iş süresinden sayılan zaman içerisinde iş yerine gelirken uğranılan kaza iş kazasıdır.”

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir