Toplu İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi

5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler, sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgesini “e-SGK” uygulaması içinde yer alan “İşveren – Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri 4/a” menüsü aracılığıyla işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi için giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermektedirler. Birden çok çalışanın işe girmesi ve işten çıkması durumunda Toplu İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi verilebilecek bir alan bulunmamaktaydı.

SGK Toplu İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesinin aktif hale getirildiğini ve Toplu İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesinin kullanım kılavuzuna ilişkin duyuruyu yayınlamıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus Toplu İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi menüsünden, süresi dışında verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri yapılmamaktadır.

İlgili SGK Duyurusunun Tam Metni

 

“ 5510 sayılı Kanunun (4/a) kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler, sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgesini “e-sgk” uygulaması içinde yer alan “İşveren-Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri (4/a)” menüsü aracılığıyla her bir işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi için tek giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermektedirler.

Birden fazla sigortalı çalıştıran işverenler için işe giriş ve işten ayrılış bildirgesinin toplu olarak alınmasına yönelik olarak “İşveren-Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri (4/a)” programına “Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi” menüsü ilave edilmiş olup buna ilişkin kılavuz ekte yayımlanmıştır.

Toplu kayıt giriş programlarında yasal süresi dışında verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri alınmamakta olup bu kayıtların tek giriş yapılarak girilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, toplu işe giriş bildirgesi ile yapılacak girişlerde; emekli olup kamu işyerlerinde (4/a) kapsamında çalışmaya başlayanların 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında emekli aylığı kesileceği bilgisi verilmektedir. Bu maddenin istisnasına giren sigortalıların bilgi ve belgelerinin ilgili kamu kurumlarınca yazı ile bildirilmesi gerekmekte olduğundan bu gibi durumlarda işe giriş bildirgesinin yasal süresi içinde kâğıt ortamında Kuruma gönderilmesi halinde idari para cezası uygulanmayacaktır.

İşten ayrılış bildirgesinin toplu olarak alınmasında sigortalının o işyerinden işe giriş bildirgesi verilip verilmediği hususları program tarafından kontrol edilmektedir. İşe giriş ve işten ayrılış bildirgesinin toplu olarak program tarafından alınmadığı kayıtlar hâlihazırda tek kayıt olarak girilebilecek daha sonra tek kayıt girişi programlarına da kontroller konulacaktır.

(4/a) sigortalısı çalıştıran işverenlerin farklı programlar kullanmaları nedeniyle oluşacak sistemsel hatalardan Kurumun herhangi bir sorumluluğu bulunmamakta olup, sigortalılara ilişkin toplu işe giriş ve işten ayrılış işlemlerini “Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi” menüsü aracılığıyla yapmaları önemle duyurulur. “

Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi kullanım kılavuzu için tıklayınız…

 

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Ay Ortasında Çıkan Kişinin Yemek Parası

Ay Ortasında Çıkan Kişinin Yemek Parası

İşten ayrılan çalışanlara ödenmiş yemek paraları bordroya nasıl yansıtılır? Vergi ve SGK istisnaları nasıl uygulanır?

1 yorum

  1. sgk sayfasında toplu çıkış aşamasında eksik gün 30 gün ile sınırlı ve sistem algılamıyor hata veriyor.. hazırladığımız xml dosyasında 31 (doğru olan) ama sistem 30 da kalmış acil düzeltim sağlanması gerekçemtdir. yada hatamız var ise bildirim yapılmasını rica ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir